Copy

Det er bedre at være interessant end at være relevant.
Jeg har nævnt ham før, men Martin Weigel, som er Head of Planning hos Wieden+Kennedy i Amsterdam, er en af mine aller største helte. Hans skriverier inspirerer mig altid, og for nylig vendte jeg tilbage til noget han havde skrevet for nogle år siden, som ræsonnerede endnu engang: 

"You can be relevant as hell and still be boring as fuck."

Av for den, hvor jeg synes det rammer hovedet på sømmet. Konstant jagter vi indsigten og tidspunktet hvor vi kan være relevante for vores kunder, og med rette. I en verden hvor det konstant bimler og brager i folks lommer, og man hele tiden bliver bombarderet med noget at tage sig til, er den naturlige løsning at forsøge at have noget at sige til vores modtagere, som er så tæt på deres virkelighed som muligt. Som er så relevant for hvad deres liv omhandler i netop dette øjeblik. 

Relevans er blevet ophævet til at være det ypperste - det guddommelige mål for alle i der arbejder med kommunikation og markedsføring. Både i toppen af tragten (det er til sådan en som mig) og i bunden af tragten (det var lige det jeg stod og manglede). 

Men jeg tror Weigels pointe er, at relevans er blevet en slags sovepude. Hvis bare vi er relevante, så er alting løst. Men som han fremhæver, så kan det godt være at det er lige nu jeg står og har brug for en ny bilforsikring, men det betyder ikke at jeg synes det er særligt spændende at skulle købe en. 

Er et produkt, brand eller et stykke kommunikation derimod spændende og interessant, så betyder det ikke så meget om hvorvidt det lige passer til mig i øjeblikket. Felix Baumgartners hop fra rummet fangede vores kollektive opmærksomhed også selvom vi ikke alle er i målgruppen for Red Bull. Relateret til denne pointe finder man i den seneste artikel i Marketing Week fra Mark Ritson vedrørende Peloton's nu berømte og berygtede reklame, og den efterfølgende kritik og opfølgning fra Ryan Reynolds gin-brand Aviation Gin. 

Ritson argumenterer for, at på trods af den enorme kritik af Peloton, vil reklamen alligevel ende med at gøre Peloton mere gavn end skade, på grund af den enorme opmærksomhed, som furoren har skabt om brandet og produktet. Er man af den skole som tror på Byron Sharp og hans teorier om "mental availability" og "distinctiveness" vil man netop se missæren som positiv for Peloton, fordi både produkt og brand er stærkt repræsenteret igennem hele reklamen og den efterfølgende historie. 

Chancen for at Peloton er relevante for alle de folk, der læser og hører om historien, er små (du kan ikke bestille en herhjemme). Til gengæld er historien helt vildt interessant, både for os der beskæftiger os med kommunikation og markedsføring til daglig, og for folk som ikke gør. Den har et setup (reklamen), en konfrontation (kritikken og de mange memes) og et twist ("svaret" fra Aviaton Gin). Nu mangler vi bare en forløsning. 

Alt for ofte insisterer for meget på at nå frem til et relevant budskab, hvor vi i processen skyder skæve perspektiver og kreative ideer ned, fordi de ikke er relevante for målgruppen. Selvfølgelig er det ikke dårligt at være relevant, men det er en dødssynd ikke at være interessant.


Tak for godt første halvår med Komma. Jeg holder en lille julepause, men Komma vender stærkt tilbage i Januar. Husk - synes du det er spændende at læse med, og tænker du andre kunne få fornøjelse af at også modtage nyhedsbrevet, så tøv ikke med at videresende det til gud og hver mand. Tak! /Søren

Links

Yay, årslister. Pffth... ja de er ofte ret så forudsigelige og kedelige, i know - ikke desto mindre synes jeg den her kan lidt. Tom Whitwell, forfatteren bag, lavede en lignende liste sidste år, og han er god til at finde små interessante historier, der siger en masse om den tid vi lever i. 52 things I learned in 2019

Teknologien til at skabe kunstige intelligenser er blevet mere eller mindre tilgængelig for alle, der kan lidt kode og har hul i kalenderen. Hvad vi kan med kunstig intelligens er en af de ting, som virkelig er interessant at udforske og denne blog gør det fantastisk. Hvordan ville en kunstig intelligens lave tærte, eksempelvis? AI Weirdness

Frederik Kulager er journalist på Zetland, og hvis du ikke allerede følger hans arbejde (eksempelvis på Twitter), så kom igang. Her har han skrevet om markedet for manipulation med linkbuilding, og afslører nogle af de lyssky metoder, der bruges af danske marketingkonsulenter for at snyde Google. Sådan foregår det, når marketingfirmaer bruger luskede tricks. “Hvis bare hr. og fru Danmark vidste, hvor let det er at manipulere Google”
Twitter


Email Marketing Powered by Mailchimp