Copy
Veure el butlletí a la web
NUM 86 - 15/07/2022
MOCIONS PLE JULIOL - FETS DE MELILLA

Mollet en Comú portarà al Ple els fets de la tanca de Melilla

Davant els greus fets del passat 24 de juny a la tanca de Melilla que van tenir el trist balanç de 37 persones mortes i centenars de ferides els comuns porten als plens una moció de condemna demanant, a la vegada, una investigació per aclarir aquesta tragèdia.

El passat 2 de juny es va produir un intent de salt de la tanca de Melilla. Unes 2000 persones van participar en els fets que van estar fortament contestats per les policies frontereres d’Espanya i del Marroc. El resultat és que unes 133 persones van arribar a Melilla i en el conjunt de l’acció 37 persones van morir i es van produir centenars de ferits segons informen ONG que actuen a la zona.

Una tragèdia humanitària d’aquest tipus evidencia l’absolut fracàs de les polítiques migratòries de la Unió Europea que consisteixen a bloquejar l’accés i externalitzar les fronteres deixant el control, en aquest cas, a les parts més febles, en aquest cas al regne del Marroc a canvi de contrapartides no del tot conegudes. Són polítiques que condemnen al patiment a persones que només volen millorar el seu nivell de vida fugint de la pobresa i que contrasten amb el tractament que es dona a altres refugiats.

Per un costat ONG, ajuntaments, altres institucions i la societat civil és favorable a desenvolupar polítiques solidàries i campanyes de suport i per l’altre la política oficial de la UE converteix Europa en un búnquer insolidari que només opta per la repressió.

Cal, doncs, garantir els drets humans també a les fronteres i desplegar polítiques migratòries i d’exteriors que evitin aquestes tragèdies. És per això que la moció condemna la pèrdua de vides humanes i l’actuació de les forces de seguretat, insta a l’estat espanyol a garantir els drets i l’atenció sanitària als migrants que han arribat a sòl espanyol, i també demana una comissió d’investigació independent per depurar responsabilitats polítiques i penals.

Cal recordar que Mollet en Comú ja va donar suport i va participar en la mobilització en protesta pels fets de Melilla que va tenir lloc als Quatre Bancs de Mollet el passat 1 de juliol i també la regidora Mari Carmen Moya va fer un article d’opinió sobre aquest cas que va tenir un ampli reso a la premsa local. També des dels comuns de Mollet s’ha donat suport, al costat d’ERC,  a què el manifest d’aquella mobilització pogués servir per fer una declaració institucional conjunta que finalment no va poder ser aprovada.

Finalment, Mollet en Comú vol fer palès el seu compromís amb els drets de les persones migrades a tot el món i el seu suport a les entitats socials que els defenen.


Adjuntem text de la moció

 
Finalment, l’AMPA de l’escola fa públic aquest comunicat amb el que estem molt d’acord. A Can Vila, la lluita continua, a partir d’ara les coses s’han de fer bé. Des de Mollet en Comú estarem amatents a que això sigui així i donarem suport als pares i a la comunitat educativa. Us recomanem molt que seguiu les seves xarxes socials (@canvilaenlluita) i els feu suport. Aquesta setmana ha quedat demostrat que la mobilització i la lluita serveixen per canviar les coses. .
OPINIÓ - CAN VILA

Continua la lluita a Can Vila

Gabriel Espinosa

Regidor i Membre del grup d’educació de Mollet en Comú

Fa uns dies va esclatar a Mollet la noticia que 70 alumnes de l’escola d’Educació Especial de Mollet Can Vila es podrien quedar sense el seu espai a l’inici del proper curs. Davant del sotrac que va suposar aquesta informació tota la comunitat educativa i altres col·lectius de la ciutat es van posar a disposició de l’AMPA i de la direcció de l’escola per tal de donar tot el suport necessari i acompanyar en aquelles accions reivindicatives que es poguessin dur a terme.

Ja en el darrer Consell Escolar Municipal des de Mollet en Comú així ho vam manifestar, i vam traslladar tot el nostre suport tant a la representació de pares i mares, com a la direcció del centre.

Després d’uns dies intensos de converses i reunions per part de l’ajuntament, Departament d’Educació, representació de l’escola i alcaldes i alcaldesses, així com de les mobilitzacions que s’han dut a terme, tant en el Departament a Via Augusta com la darrera concentració a la pròpia escola, tenim una primera solució que para el primer cop i el més urgent.

L’ajuntament de Mollet ha fet un requeriment al Departament d’Educació per tal que es faci càrrec de la reparació dels edificis en ruïna o bé que instal·li els mòduls provisionals a l’escola perquè sigui possible l’inici del curs escolar el proper setembre. De no ser així el govern de la ciutat presentarà un contenciós-administratiu demanant mesures cautelaríssimes al jutjat. D’altra banda l’ajuntament per urgència i de forma subsidiaria començarà a fer les actuacions que permetin una ràpida solució, per tal que els 70 alumnes de l’escola no s’hagin de traslladar a un altre espai fora d’aquesta.

Com deia abans s’ha parat el primer cop, però la lluita de l’escola i de tots els que defensem l’important treball que es dur a terme a Can Vila ha de continuar. Cal dignificar l’espai i les aules on cada dia conviuen els i les alumnes, i dotar aquesta escola d’unes instal·lacions definitives que donin resposta a la important tasca que es realitza. Des de Mollet en Comú estarem atents i reivindicarem al costat de la comunitat aquesta solució definitiva.Aquest article va apareixer publicat a l’edició del 15/7/2022 del setmanari SomMollet

MOCIONS PLE JULIOL - INCENDIS
 

Mollet en Comú presenta al Ple de Mollet una Moció per a la prevenció d’incendis i el desenvolupament del medi rural a Catalunya

En un any que es preveu molt complicat en matèria d’incendis la moció demana a la Generalitat que augmenti els recursos destinats a la lluita contra el foc, però que també actuï preventivament enfortint el món rural, un fet que evitaria l’abandonament del territori i, per tant, augmentar la seva cura.

Amb onades de calor i records de temperatures, tot indica que aquest any el risc d’incendis a Catalunya està disparat. De fet, ja hem viscut alguns greus focs que fan que a hores d’ara ja hagin cremat més de 4000 hectàrees, una quantitat major a la de tot el 2021.

La lluita i la prevenció contra els incendis ha de ser, doncs, una prioritat de primer ordre en els mesos vinents si no volem lamentar xifres dramàtiques de terres cremades a Catalunya. La moció que presenten els comuns a diferents ajuntaments pretén justament visibilitzar aquesta problemàtica i demana a la Generalitat que destini els recursos necessaris per evitar aquests incendis. Evitar els incendis forestals ha de ser una prioritat per a les administracions públiques per evitar la desaparició de la fauna, la flora i desaccelerar el canvi climàtic

La moció, a més, proposa actuacions des de diversos angles. Incloent, evidentment la millora de les dotacions dels equips de bombers i els mitjans de tota mena que s’activen una vegada ha començat el foc. Però, també, donant un paper rellevant a les campanyes de conscienciació per talque la població segueixi normes que evitin comportaments de risc al lleure, a les activitats agrícoles o d’altres. I, també, cal incidir en un dels aspectes que, en últim terme, més incidència té en la proliferació d’incendis: el despoblament del medi rural. Garantir un medi rural amb serveis i oportunitats per tothom és la millor manera de protegir el territori i els seus boscos, que han de tenir una planificació correcta i que en comptes del seu abandonament, permeti els seus usos en termes productius, d’oci o vinculats ecològicament amb la ramaderia i l’agricultura.

En aquest sentit, la moció insta a la Generalitat de Catalunya a augmentar recursos de lluita contra el foc i preventius, a què desenvolupi l’Agenda Rural en col·laboració al món local i que aprofundeixi en la gestió dels boscos i que es revisin les sancions contra els delictes relacionats amb els incendis forestals.

Per a Marina Escribano, portaveu de Mollet en Comú, “aquestes onades de calor en augment als últims anys són una prova de què el canvi climàtic és una realitat i, sobretot, una amenaça real. La seva vinculació amb els incendis forestals fa necessari que prenen consciència que tenim un greu problema que ha de ser tractat amb urgència, ens hi juguem el medi ambient, que és com dir el planeta i la vida”

La moció ha comptat amb les esmenes i aportacions del grup municipal d’Ara Mollet-ERC-Mes.


Adjuntem text de la moció

MOCIONS PLE JULIOL - ILP REGULARITZACIÓ
 

Mollet en Comú reivindicarà al ple de Mollet la ILP per a una regularització extraordinària de persones estrangeres

Al conjunt de l’estat espanyol s’està desenvolupant una campanya mediàtica sota el títol “Regularización Ya” (www.regularizacionya.com) que inclou una Iniciativa Legislativa Popular per aconseguir una regularització extraordinària de persones estrangeres residents a Espanya a la que els comuns donen suport.

Es calcula que ara mateix a Espanya resideixen entre 390.000 i 470.000 persones en situació irregular. La majoria d’elles són persones vulnerables que han vingut al nostre país a treballar i guanyar-se la vida dignament fugint de les precàries condicions dels seus països d’origen. Les dificultats burocràtiques que troben per accedir a la residència legal les condemna a una existència precària i desprotegida, amb manca de drets, exclusió social i explotació laboral. Amb tot, aquestes persones conviuen amb nosaltres, moltes vegades invisibles i executant tasques que són necessàries per a la col·lectivitat.

Aquesta situació alimenta el treball submergit i, per tant, una forma de frau fiscal que és la veritable xacra d’aquesta situació. Es calcula que si aquestes feines que ocupen aquestes persones fos realitzada en condicions legals podrien aportar una mitjana de 3250 euros per persona i any a les arques públiques. Col·laborant així en els serveis públics que ens donen cobertura a tothom. També és cert, que la invisibilitat i dificultats d’aquest col·lectiu fa més difícil la planificació de polítiques públiques que s’han d’adaptar a la realitat social des de tots els nivells de les administracions.

Igualment cal recordar que aquestes regularitzacions extraordinàries són un mecanisme d’ajust davant els reptes de la immigració que es fa servir amb regularitat a tota Europa. A la UE entre 1996 i 2008 hi ha hagut 43 regularitzacions a 17 països i a Espanya al període democràtic hi ha hagut sis, quatre a governs socialistes i dos amb governs populars.

La Pandèmia ha fet més palès encara no només les dificultats que afecten aquestes persones sinó també com, de vegades, són de necessàries les feines que realitzen a sectors com ara l’agricultura o el sector de les cures. Es en aquest context que neix “Regularización ya” un moviment estatal autoconvocat de col·lectius i organitzacions pels drets de les persones migrants que ha posat en marxa aquesta Iniciativa Legislativa Popular amb la qual els comuns col·laboren mitjançant mocions als ajuntaments.

Mollet en Comú dona suport plenament a aquesta campanya i mitjançant una moció al proper ple del 18 de juliol de 2022  reclamarà que l’Ajuntament s’adhereixi i doni suport a la mateixa per tal d’aconseguir un canvi legislatiu que propicií aquesta regularització extraordinària de persones estrangeres al territori espanyol.

La Moció serà presentada conjuntament pels grups municipals de Mollet en Comú i Ara Mollet-ERC-MES

Aquí teniu el text de la moció:

 
NOTICIES - XXI CONGRÉS PCE
 

El Regidor de Mollet en Comú, Francisco Sancho, participa en el XXI Congrés del PCE a Madrid

Aquest passat cap de setmana, del 8 al 10 de juliol, s’ha celebrat a Madrid el XXI Congrés del Partit Comunista d’Espanya. El molletà, regidor dels comuns, Francisco Sancho ha participat com a convidat des de Catalunya.

Cap de setmana intens en clau política d’esquerres a Madrid. Divendres a la tarda es presentava el nous procés d’escolta que encapçala Yolanda Díaz sota el nom de SUMAR, en un acte públic que va ser un èxit d’assistència amb més de 5000 persones en directe i una quantitat similar pels canals online. A aquest acte van assistir destacades personalitats de l’espai dels comuns i gent de tots els diferents moviments d’esquerres de l’estat espanyol.

També a Madrid, es celebrava el XXI congrés del Partit Comunista d’Espanya. En aquest cas, el regidor de Mollet en Comú, Francisco Sancho, va assistir com a membre de la delegació convidada d’Espai Comunista, una recentment constituïda associació cultural d’àmbit català que treballa per a recompondre la unitat dels comunistes i de les esquerres.

Sancho i la resta de membres de la delegació vam poder saludar i conversar amb diferents personalitats i delegacions de diverses regions de l’estat espanyol i captar de primera mà el debat del PCE.

Per a Francisco Sancho: “de vegades l’esquerra semblem un galimaties, som complexes i tenim debats apassionats, però al final també hi ha seny unitari. I anem carregats d’exemples: Izquierda Unida, Unides Podem, En Comú, En Comú Podem… i ara SUMAR. Estic segur que al final sempre guanya la racionalitat, la fraternitat i la unitat, perquè tenim causes comunes que ho requereixen i perquè és el que demana la gent treballadora. Aquest congrés del PCE és un exemple”

El congrés del PCE també va visibilitzar la col·laboració entre les esquerres i va comptar amb la salutació telemàtica de Candela López, cocoordinadora de Catalunya en Comú, entre  formacions polítiques de l’esquerra com ara Podemos, Izquierda Unida, Izquierda Repúblicana o d’altres. De fet, cal recordar que Yolanda Díaz és militant del PCE. També van intervenir enviant una salutació en vídeo els líders de les principals centrals sindicals: CCOO i UGT.

Finalment, el congrés va escollir a Enrique Santiago com a Secretari General que renovava el seu càrrec en una ajustada elecció contra el candidat alternatiu Alberto Cubero. Tot i que va ser un procés congressual amb un debat molt intens, els diferents sectors van fer intervencions en clau d’enfortir en el futur la unitat interna i la unitat de les esquerres als fronts polítics en els quals participen.

Per a Mollet en Comú és una molt bona noticia formar part d’alguna manera de debats polítics que interpel·len al conjunt de les organitzacions d’esquerres a avançar pel camí de la pluralitat, la col·laboració i la unitat. I això, a més, a escala local, català o espanyol.

ESPAI DEL PORTAVEU A RADIO MOLLET
 
PORTAVEUS MUNICIPALS - DIMECRES 13:30
No us perdeu l'Espai dels Portaveus d'aquest dimecres 29/6 @radiomollet963 amb @gabriespinosa


https://www.radiomollet.com/programs/portaveusmunicipals/radiomollet_podcast_22039

A FONS - MENSUAL -
Escolta el podcast  de l’espai d’entrevista mensual (9/6) en profunditat amb els diferents grups municipals, A FONS avui amb @MarinaScribano de @molletencomu. La ciutadania pot ser protagonista adreçant la seva pregunta en directe al telèfon 93 570 68 66 #Mollet #Entrevista
https://www.radiomollet.com/programs/afons/radiomollet_podcast_21640

ARXIU DE TOTS ELS AUDIOS
http://molletencomu.cat/materials/audios/

 
PARTICIPA! - CONTACTA AMB MOLLET EN COMÚ

Recordeu que a l'Ajuntament teniu 4 regidors i regidores al vostre servei, podeu visitar-nos a la primera planta de l'Ajuntament (Plaça Major,1 08100 Mollet) o al Tel 935719500 Ext. 9627. O també per les xarxes socials a les nostres adreces.
 

A la web molletencomu.cat
Per telèfon o Whatsapp al 699 00 66 01 o al 626 28 94 87
Per mail al correu molletencomu@gmail.com
Per Facebook a la pàgina molletencomu
Per Twitter al compte @molletencomu
Per Instagram al compte @molletencomu
 

I també pots visitar-nos al nostre local a Mollet a l'adreça:

Carrer Berenguer III, 116

 

 

Ens podeu fer arribar reclamacions, problemes veïnals, preguntes als plens o qualsevol cosa que us interessi. Anem per Feina!

DIFÓN EL BUTLLETí ONLINE DE MOLLET EN COMÚ
Ajuda'ns a difondre els nostre butlletí:

Si encara no estàs subscrit pots donar-te d'alta al butlletí a:
http://molletencomu.cat/butlleti-online/

Per veure totes les edicions del butlletí:
https://us20.campaign-archive.com/home/?u=f726f75f3f7d07cf05172ab26&id=94754a7aeb

Veure el butlleti a la web
CONTACTA AMB MOLLET EN COMÚ
Twitter
Facebook
Website
Email
YouTube
Instagram
Copyright © 2022 Mollet en Comú, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp