Copy
logo nieuwsbrief

Beste mantelzorger,

In deze emailnieuwsbrief vind je verder nieuws, tips en onze agenda met activiteiten. Alles speciaal voor mantelzorgers. Lees je mee?

Nieuws voor mantelzorgers
Mantelzorgwaardering 2022 aanvragen

Het is weer mogelijk om mantelzorgwaardering aan te vragen. In de gemeente Epe kunnen inwoners die mantelzorg ontvangen (zorgvragers) hun volwassen mantelzorger aanmelden voor een waardering van € 100. Let op: er wordt € 100 per zorgvrager uitgereikt. Aan jonge mantelzorgers t/m 24 jaar wordt een bol.com cadeaukaart t.w.v. 20 euro uitgereikt. Je kunt je aanmelden tot 1 oktober. Na die tijd verwerken we alle aanvragen en worden de waarderingen uitgekeerd/uitgereikt.

Hieronder vind je de linken naar de online aanvraagformulieren. Is online invullen lastig? Je kunt ook een formulier ophalen bij Koppel-Swoe (in Kulturhus EGW in Epe) of bij onze Huizen van de Buurt Triton en Bloemfontein in Vaassen, de Hezebrink in Emst of Burgerenk in Epe. 


Aanvraag volwassen mantelzorger         
Aanvraag jonge mantelzorgers 

 
 Overbelasting
Het is erg belangrijk om als mantelzorger ook op jezelf te letten. Als je zelf niet lekker in je vel zit, kun je een ander ook niet goed helpen. Om erachter te komen hoe hoog de druk is die je ervaart is er een test beschikbaar. Met de 'Ervaren Druk door Informele Zorg' (EDIZ) test kom je erachter of je druk ervaart op de mantelzorg die je verleent. De test is hier te vinden:
Rapport (zorgvoorbeter.nl)

Heb je naar aanleiding van de test vragen, behoefte aan contact of wil je de uitkomst bespreken? Bel of mail met Steunpunt Mantelzorg. We denken graag met je mee, verbinden je met organisaties die je kunnen helpen of bieden gewoon een luisterend oor.
Jonge mantelzorgers zijn goud waard.
Meld ze bij ons aan!

Ken je een kind of jongere t/m 24 jaar met een gezinslid die zorg nodig heeft? Laat deze jonge mantelzorger weten dat hij/zij goud waard is door hem/haar aan te melden voor deze actie. Stuur een email naar steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl en vermeld daarin de naam, leeftijd en adres van de jonge mantelzorger. Aanmelden kan in de hele maand juni. In de maand juli bezorgen we deze jonge mantelzorgers een kleine verrassing.
Geannuleerd: ontmoetingsavond voor GGZ naasten en familie
Helaas is de ontmoetingsavond voor GGZ naasten en familie wegens te weinig aanmeldingen geannuleerd. Ben je alsnog geïnteresseerd in een thema-avond over GGZ? Laat het ons weten.

We horen graag wat jou aanspreekt. Ideeën voor bijeenkomsten ontvangen we heel graag per mail op:
steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl
Agenda activiteiten jonge mantelzorgers

MS-kinderkampen

Het Nationaal MS Fonds organiseert kinderkampen voor kinderen van ouders met MS. Gevoelens van onmacht, een te grote verantwoordelijkheid zoals: ‘ik moet voor mama zorgen’ of een isolement omdat je geen vriendjes mee naar huis wil nemen. Het is de realiteit van veel kinderen die een ouder met MS hebben. Jaarlijks zijn er vier kampen voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot en met 25 jaar. In de kampen staan zowel verdieping als ontspanning centraal. 

Meer informatie over de kampen vind je op: 
MS-Kinderkampen - Nationaal MS Fonds

Kamp voor kinderen van 8-18 jaar met ouder met dementie op  jonge leeftijd
Als kind van een ouder met dementie op jonge leeftijd groei je op in andere omstandigheden, met heel wat zorgen. Kinderen die een ouder hebben met dementie voelen zich vaak onzeker door de vele uitdagingen in het gezin. Daarnaast hebben deze jonge mantelzorgers vaak verantwoordelijkheden die niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. Alzheimercentrum Amsterdam UMC organiseert het zomerkamp 'Breinspoken' voor kinderen van 8-18 jaar oud.

Aanmelden kan hier:
 www.alzheimercentrum.nl/zomerkamp-breinspoken

 

Agenda activiteiten mantelzorgers

Mantelzorgcafé
Mantelzorgcafé is een laagdrempelige ontmoetingsbijeenkomst waar mantelzorgers elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen ontmoeten. Tot en met december organiseren we 3-4 keer per maand op maandagochtend van 10.00- 11.00 uur Mantelzorgcafé. Dat doen we op verschillende plaatsen in de gemeente Epe. We hopen dat je hierdoor makkelijker in contact kunt komen met mantelzorgers bij jou uit de buurt.

Er zal een coördinator van het Steunpunt Mantelzorg aanwezig zijn, waardoor het ook mogelijk is om vragen te stellen of om juist jouw goede ideeën door te geven. Je kunt tijdens Mantelzorgcafé binnenlopen wanneer het jou uitkomt en je bent vrij om zelf te kiezen naar welke Mantelzorgcafés je zou willen gaan. Voel je welkom! Je hoeft je niet aan te melden.

 
Aankomende mantelzorgcafés:
Maandag 13 juni, Kulturhus EGW Epe 10:00-11:00 uur
Maandag 20 juni, de Hezebrink Emst 10:00-11:00 uur
Maandag 4 juli, Triton Vaassen 10:00-11:00 uur*
Maandag 11 juli, Kulturhus EGW Epe 10:00-11:00 uur
 
*Gelijktijdig met Mantelzorgcafé in Triton zal er ook een koffie-uurtje plaatsvinden voor zorgvragers. Mantelzorgers en zorgvragers zijn daarom beide uitgenodigd om (in een andere ruimte) koffie te komen drinken.

28 juni: Verlies en rouw bij mantelzorgers
Als we denken aan verlies en rouw, dan koppelen we dat al snel aan het overlijden van iemand. Voor mantelzorgers is dat beeld vaak anders. Je partner, ouder of kind is in leven en toch ervaar je verlies en/of gevoelens van rouw. Dat is logisch, want je toekomstbeeld verandert. Je relatie met degene voor wie je zorgt verandert. Verwachtingen worden anders en dat doet vaak verdriet.

De meeste mantelzorgers vinden het lastig om te erkennen dat ze in een rouwproces zitten en met verlies bij leven te maken hebben. Als je erkent dat je in de rouw zit, het daarom zwaar hebt, is het vragen om hulp makkelijker. Want omgaan met verlies doe je niet alleen. 


Samen met het Geheugensteunpunt Epe organiseren we een aantal bijeenkomsten waar rouw en verlies centraal staat. Op dinsdag 28 juni van 10-11.00 uur voor alle mantelzorgers en op woensdag 29 juni van 19-20.00 uur voor mantelzorgers van mensen met dementie. Doel van deze avond is bewustwording creëren en erkenning en herkenning schenken van het rouwproces dat kan spelen bij mantelzorg. Dit zal worden gedaan naar aanleiding van een kunstvoorstelling over rouw. De kunstenares en ervaringsdeskundige Ria Pastoor zal ook bij deze bijeenkomst aanwezig zijn.  We gaan met elkaar in gesprek over dit onderwerp en willen inventariseren welke vragen rondom dit thema spelen. Op 14 juli is bij het Kulturhus EGW van 19.00 uur tot 20.00 uur een verdiepingsbijeenkomst. Deze bijeenkomsten sluiten op elkaar aan, maar kunnen ook apart van elkaar worden bezocht. 


Aanmelden kan via steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl / 0578-67 67 67. Graag even aangeven naar welke bijeenkomst je voorkeur uitgaat. De bijeenkomsten in juni zijn allebei in de Grote Kerk in Epe. Daar is momenteel ook een tentoonstelling over rouw. 
 

1 juli: Bijeenkomst over levensvragen
Op vrijdagavond 1 juli organiseert Steunpunt Mantelzorg mantelzorgers uit voor een interactieve lezing over levensvragen. Iedereen heeft levensvragen. Levensvragen zijn kleine of grote vragen die gaan over ons leven en onze plaats in de wereld. Deze vragen kunnen opspelen bij een ingrijpende verandering in het leven, zoals een ongeneeslijke ziekte of een naaste die overlijdt. Levensvragen kunnen ook spelen bij het verlies van werk, het einde van een relatie, eenzaamheid of bij het ouder worden. Tijdens de interactieve lezing staan we stil bij wat levensvragen zijn en gaan we met elkaar in gesprek. Er is voldoende ruimte voor vragen.

Deze bijeenkomst is er voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij zingeving en vragen over het leven. Het maakt niet uit welke levens- of geloofsovertuiging je hebt. Het praten over levensvragen kan helpen om meer eigen regie, veerkracht, perspectief en acceptatie te bieden. De lezing wordt verzorgd door een geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen Oost-Veluwe. Je bent welkom vanaf 19:00 uur in het Kulturhus EGW in Epe, om 19:15 uur beginnen we met het programma.

 Aanmelden voor de lezing over levensvragen kan door te mailen naar 
steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl of bel naar 0578-67 67 67.

8 juli: Bowlen met mantelzorgers 30-50 jaar
Op vrijdagavond gaan we bowlen met mantelzorgers in de leeftijdscategorie 30 tot 50 jaar. Aansluitend is er gelegenheid om met elkaar een wandeling te maken bij het Hertenkamp. Om 19.00 uur beginnen we met bowlen. De wandeling start om 20.00 uur en is rond 21.00 uur afgelopen. Locatie: Fletcher hotel Epe, Dellenweg 115.

Aanmelden kan door te mailen naar
steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl
Vermeld in de mail of je wilt bowlen, wandelen of aan beide activiteiten wilt deelnemen. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 4 juli.

afbeelding vertel het ons!
Vertel het ons! 
Wij organiseren regelmatig activiteiten specifiek voor mantelzorgers. Momenteel voeren we gesprekken over verschillende webinars. Houd onze website in de gaten. Bekijk hier het hele programma: 

www.koppelswoe.nl/agenda

Zelf een leuk idee? Vertel het Gerrita!
Zou je over een bepaald onderwerp meer willen weten? Heb je een idee voor een activiteit? Mis je iets in ons aanbod? Laat het ons weten! Mail of bel met Gerrita of Marlina. Haar gegevens vind je onderaan in deze mail.

 

Wij zijn Steunpunt Mantelzorg!

Wij zijn Marlina Blokland (links) en Gerrita Reumer. Samen vormen we Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe in de gemeente Epe. 

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Laat het ons weten! Mail of bel naar steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl of 0578-67 67 67. 
 
Bezoek onze webpagina Steunpunt Mantelzorg
Website
Email
Facebook
Copyright © 2022 , Steunpunt Mantelzorg Koppel-Swoe, alle rechten voorbehouden

Je ontvangt deze emailnieuwsbrief, omdat je bij ons staat ingeschreven als mantelzorger in de gemeente Epe. Heb je vragen? Ons emailadres is: steunpuntmantelzorg@koppelswoe.nl


Wil je deze emailnieuwsbrief niet meer ontvangen? Of je gevens wijzigen?
Dat kan hieronder. Klik daarover op de juiste link. 

mijn gegevens wijzigen of uitschrijven emailnieuwsbrief.

 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Steunpunt Mantelzorg - Koppel-Swoe · Stationsstraat 25 · Epe, Gelderland 8161 CP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp