Copy
logo nieuwsbrief

Beste mantelzorger,

In deze emailnieuwsbrief vind je nieuws, tips en onze agenda met activiteiten. Alles speciaal voor mantelzorgers. Lees je mee? 

Nieuws voor mantelzorgers
mantelzorgwaardering
Mantelzorgwaardering 2021 

Ook dit jaar kun je de mantelzorgwaardering voor volwassen mantelzorgers (24+) aanvragen. De gemeente Epe wil mantelzorgers waarderen voor de hulp die zij verlenen aan hulpbehoevende naasten, ook wel zorgvragers, genoemd. Het gaat dan om de extra hulp/ondersteuning die de normale, dagelijkse zorg die mensen al aan elkaar geven, overstijgt. De mantelzorgwaardering is een financieel compliment van € 100, die wordt overgemaakt aan de zorgvrager, die daarmee zijn mantelzorger kan waarderen. Om in aanmerking te komen voor deze gemeentelijk mantelzorgwaardering moet er wel voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Die voorwaarden vind je op deze pagina. De aanvraag moet uiterlijk 1 oktober binnen zijn.

Link naar pagina met informatie en aanvraagformulier

Mantelzorgwaardering jonge mantelzorgers 2021 (tot 24 jaar)

Groei jij op in een gezin waar iemand extra zorg nodig heeft? Bijvoorbeeld een broertje met autisme, een zus met een verslaving, een vader met een depressie, of een moeder met kanker? Ben jij jonger dan 24 jaar? Dan ben je een ‘jonge mantelzorger’. De gemeente Epe zet jou als jonge mantelzorger graag in het zonnetje met een Readshop cadeaukaart ter waarde van 20 euro. Daarmee kun je iets leuks uitzoeken voor jezelf. Dat heb je verdiend! Geef je op voor 1 oktober 2021.

Link naar aanvraagformulier

Geen voorrang voor mantelzorgers bij vaccinatie

Veel mantelzorgers vragen zich af of zij voorrang krijgen bij het vaccineren. En of ze tegelijkertijd met degene voor wie ze zorgen de prik kunnen halen. Dat is helaas niet het geval. Mantelzorgers zijn niet als aparte groep opgenomen in de planning voor de vaccinatie. Daar was in de plannen van VWS rond de jaarwisseling wel even sprake van. Maar uiteindelijk is dat niet doorgegaan. Dit betekent dat mantelzorgers géén voorrang krijgen.

Leeftijd en gezondheid zijn bepalend. Je leeftijd bepaalt wanneer je een vaccinatie krijgt. En onder de 60 speelt ook je gezondheid mee. Heb je een medische indicatie, dan ben je onder de 60 jaar eerder aan de beurt dan mensen zonder medische indicatie. Boven de 60 wordt puur naar leeftijd gekeken. Een medische indicatie betekent dat je een kwetsbare gezondheid hebt. Bijvoorbeeld omdat je chronische longproblemen hebt, hartproblemen, een nierziekte of overgewicht. Meer weten over de planning van het vaccineren? Je leest het in de vaccinatiestrategie, via
deze link

 

Mantelzorgersmaatjes

Lijkt het jou leuk om met een mantelzorger in contact te komen in een zelfde soort situatie? Laat het weten! Ik kan dan kijken of ik je kan koppelen met iemand. Er zijn al leuke contacten ontstaan. Het is fijn om met iemand te praten die goed begrijpt waar jij dagelijks mee te maken hebt. Je kunt elkaar tot steun zijn. Meer weten of interesse? Bel 0578-67 67 67/06-40 92 47 02 of mail
g.reumer@koppelswoe.nl


 

Bereikbaarheid via Whatsapp

Als Steunpunt Mantelzorg willen we graag goed bereikbaar zijn voor jou. Je kunt op werkdagen bellen naar 0578-676767. Het mobiele nummer 06-40 92 47 02 is op dinsdag, donderdagochtend en vrijdag ook tijdens kantooruren bereikbaar. Dit telefoonnummer mag je ook gebruiken om te appen. 

Vanaf 5 april bieden we ook de mogelijkheid om op maandagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur naar 06-40 92 47 02 te appen of bellen met vragen of voor een luisterend oor. Dit is voor mantelzorgers van alle leeftijden, dus ook voor jonge mantelzorgers. Dit is in eerste instantie voor de maanden april en mei. Als er veel gebruik van wordt gemaakt dan blijft deze bereikbaarheid op maandagavond bestaan. Uiteraard mag je ook altijd je vragen stellen via de mail
g.reumer@koppelswoe.nl.

respijtzorg gemeente epe

Respijtzorg

Respijtzorg is vervangende mantelzorg. Hier zijn vele vormen van. Hieronder
een video met informatie over deze verschillende vormen in de gemeente Epe en Heerde. 

 

Mantelzorgondersteuningsgroep voor naasten van mensen met dementie

Vanuit het Geheugensteunpunt wordt er een mantelzorgondersteuningsgroep opgezet. De eerste bijeenkomst zal een kennismakingsbijeenkomst zijn. De groep moet nog worden gestart en er zal met de groep worden gekeken waar behoefte aan is. Bijvoorbeeld ontspannende activiteiten en/of in combinatie met een goed gesprek. Meer weten of aanmelden voor deze groep? Dat kan bij Janine Verduijn, coördinator Het Geheugensteunpunt Epe/Vaassen, telefoonnummer 06-82 67 79 99 of via de mail epe@hetgeheugensteunpunt.nl

 

Agenda activiteiten jonge mantelzorgers

9 april: Online ideeën proeverij voor jonge mantelzorgers
Emma is een jonge mantelzorgster van 23 jaar uit Epe. Het lijkt haar leuk om leeftijdgenoten te leren kennen die ook zorgen voor iemand in de directe omgeving. Lijkt het jou leuk om onder het genot van een lekker hapje  van ‘Bij Ons’ in contact te komen met Emma en andere jongeren die zorgen binnen de gemeente Epe? Heb jij ideeën over wat je zou willen binnen de gemeente Epe? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Doe je ook mee? Je krijgt van te voren de link om deel te nemen en er worden vooraf lekkere hapjes van ‘Bij Ons’ bij jou aan de deur bezorgd.

Wil je mee doen? De online ideeënproeverij vindt plaats op vrijdag 9 april van 15.00 uur tot 16.00 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Je kunt je t/m 7 april aanmelden door een mail te sturen naar g.reumer@koppelswoe.nl. Je krijgt dan verdere informatie en de link voor deelname.

30 april: Online Escape room voor jonge mantelzorgers (>12 jaar)
Lijkt het jou leuk om een online escaperoom te spelen? Dan is dit jouw kans. Vrijdag 30 april kan jij vanaf 19.30 uur tot 20.30 uur meedoen aan een escaperoom van escape world. Voor een voorproefje kan je kijken op
www.escapeworld.nl Je gaat de escaperoom met een groepje spelen. Voor het winnende team ligt er een leuke prijs klaar.

 
Wil jij mee doen? Leuk! Meld je dan aan voor 23 april door een mail te sturen naar g.reumer@koppelswoe.nl. Je krijgt dan een mail retour met verdere informatie.

4 juni: fundag voor jonge mantelzorgers (6-12 jaar)
Deze fundag wordt alleen uiteraard alleen georganiseerd als de omstandigheden qua corona dit toelaten, dus is het nog onder voorbehoud. Het programma zal bestaan uit samen eten en verschillende workshops. Je kunt ook een professionele foto van jezelf laten maken. 

Voor meer informatie en aanmelden kan je een mail sturen naar
g.reumer@koppelswoe.nl

In de meivakantie extra activiteiten! 
In de meivakantie worden er vanuit Koppel-Swoe allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren in de gemeente Epe. Misschien iets voor jouw kind? Houd dan onze online agenda in de gaten. Klik op de link en selecteer daarna bij de filters op 'kinderen' of 'jongeren'. In de week na pasen worden de activiteiten op de website gezet.


Bekijk hier het hele programma: www.koppelswoe.nl/agenda


 
Agenda activiteiten mantelzorgers

8 april: Webinar bewegen voor mantelzorgers

Ook zo’n zin om weer eens lekker te bewegen? Even tijd en aandacht geven aan uw lichaam en daarmee tegelijkertijd werken aan uw immuunsysteem én mentale gezondheid? Dat kan nu! Samen met Eppie van den Hoven van Steunpunt Loo ga je op 8 april van 19.30-20.00 uur online een aantal oefeningen doen waarmee je je spieren aan het werk zet en waarmee je werkt aan je conditie. Uiteraard beginnen we met een warming up en sluiten we af met een plezierige cooling-down. Alle oefeningen zijn geschikt voor niet-sporters, als ook voor die mensen die wel vaker sporten.


Je kunt je t/m 5 april aanmelden door een mail te sturen naar g.reumer@koppelswoe.nl. Je mag ook bellen met 0578-67 67 67. Na aanmelding krijg je een mail retour met duidelijke uitleg van Eppie.  

16 april: Digitale high tea voor 30-40'ers

Momenteel kunnen we niet in een restaurant bij elkaar komen voor een high tea, maar dat wil nog niet zeggen dat we geen high tea met elkaar kunnen doen. Een online high tea is een high tea vanuit je eigen huis, maar dan wel in gezelschap van anderen. Steunpunt Mantelzorg organiseert vrijdag 16 april van 15.00 uur tot 16.00 uur een high tea voor 30’ers en 40’ers. Als je je aanmeld krijg je een mail met verdere informatie. Het Steunpunt Mantelzorg zorgt dat de hapjes en thee voor de online bijeenkomst bij jou thuis zijn bezorgd.

Je kunt je aanmelden t/m 14 april door een mail te sturen naar
g.reumer@koppelswoe.nl
 

digitale high tea 50+

14 mei: Digitale high tea voor 50+

Steunpunt Mantelzorg organiseert vrijdag 14 mei van 15.00 uur tot 16.00 uur een high tea voor mantelzorgers van 50 jaar en ouder. Als je je aanmeld krijg je een mail met verdere informatie. Het Steunpunt Mantelzorg zorgt dat de hapjes en thee voor de online bijeenkomst bij jou thuis zijn bezorgd.

Voor de online high tea kan je je aanmelden t/m 12 mei door een mail te sturen naar g.reumer@koppelswoe.nl

3 juni: Levend verlies en mantelzorg

Als mantelzorger heb je te maken met levend verlies. Levend verlies is 1 van de meest lastige vormen van verlies. Maria van de Greef is gespecialiseerd op dit gebied en wil jou graag tijdens dit webinar richtlijnen geven over hoe je hiermee om kunt gaan. Maria geeft begeleiding, lezingen en heeft boeken geschreven over rouw. Meer informatie over Maria de Greef kan je vinden op www.bureaumariadegreef.nl De lezing is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Vervolgens heb je t/m 21.45 uur de gelegenheid om je persoonlijke vragen te stellen aan Maria.

Je kunt je opgeven door voor 28 mei een mail te sturen aan
g.reumer@koppelswoe.nl

Extra webinars in de pijplijn

Wij organiseren regelmatig activiteiten specifiek voor mantelzorgers. Momenteel voeren we gesprekken over verschillende webinars. Houd onze website in de gaten. 
Bekijk hier het hele programma: 
www.koppelswoe.nl/agenda


 
Online trainingen
Training: dementie op jonge leeftijd 
Alzheimer Nederland organiseert een gratis online training 'Dementie op jonge leeftijd', die je in je eigen tempo kan volgen. We spreken van dementie op jonge leeftijd als de eerste symptomen van dementie optreden vóór het 65e levensjaar. Deze training is bedoeld voor partners, kinderen, broers, zussen, ouders, andere familieleden, vrienden en kennissen van iemand met dementie op jonge leeftijd.


Meer informatie en de training vind je hier
Tip website
www.werkenmantelzorg.nl
Eén op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorg. Op de website van Werk & Mantelzorg vind je o.a. informatie over wettelijke regelingen, maar ook andere adviezen die jou kunnen helpen. Hierbij kan je denken aan het gesprek aangaan met je werkgever over flexibel werken, zoals werken op tijden die goed zijn te combineren met je mantelzorg.


 

Coördinator Steunpunt Mantelzorg

foto Geritta Elskamp
Ik ben Gerrita Reumer en ik ben coördinator bij Steunpunt Mantelzorg in de gemeente Epe. 

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Laat het weten! Mail, bel of app naar g.reumer@koppelswoe.nl of 06-40 92 47 02. 
Bezoek onze webpagina Steunpunt Mantelzorg
Website
Email
Facebook
Copyright © 2021 , Steunpunt Mantelzorg Koppel-Swoe, alle rechten voorbehouden

Je ontvangt deze emailnieuwsbrief, omdat je bij ons staat ingeschreven als mantelzorger in de gemeente Epe. Heb je vragen? Ons emailadres is: info@koppelswoe.nl


Wil je deze emailnieuwsbrief niet meer ontvangen? Of je gevens wijzigen?
Dat kan hieronder. Klik daarover op de juiste link. 

mijn gegevens wijzigen of uitschrijven emailnieuwsbrief.

 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Steunpunt Mantelzorg - Koppel-Swoe · Stationsstraat 25 · Epe, Gelderland 8161 CP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp