Copy


 

NewYear! | 07 | januari 2020

Ha mooie mensen, 
Het is alweer een nieuw jaar! Welkom in 2020 :) Moge God je zegenen in dit prachtige nieuwe jaar. In deze nieuwsbrief weer vanalles te lezen over het leven op het schip. Up's maar ook down's. 


Dan nog even iets belangrijks: ik denk niet dat het tot nu toe voorgevallen is, maar ik vraag jullie dringend om deze nieuwsbrieven niet op internet te plaatsen. Voor de veiligheid van wat wij doen is dat het handigste. Bedankt!

Veel leesplezier! 

 
Deze nieuwsbrief

 
Nieuwjaar in Trinidad en Tobago
Ik heb het nieuwe jaar ingeluid op het bovenste dek van het schip, samen met de rest van de crew. Super tof! Wel een heel vreemde ervaring. Ik heb nooit geweten dat vuurwerk echt iets van ons land is (en misschien ook van andere plekken). Hier ging vrijwel niets de lucht in..
We zijn op dit moment in het land Trinidad en Tobago, een twee-eilandenstaat in de Caribische Zee. Om iets preciezer te zijn: in Port of Spain op het eiland Trinidad. We zijn hier nog tot 28 januari, dan varen we door naar Barbados, daarna Jamaica, de Bahama's en dan steken we (in april ergens) de Atlantische Oceaan over! en komen we naar de Canarische eilanden. 

De Caribbean hebben weer een heel andere cultuur dan Brazilië en elk eiland heeft weer zijn eigen cultuur en gebruiken. Een eigen manier van praten, eigen eten, de manier waarop de stad is opgebouwd. Ook al denk je: de Caribbean een pot nat. Dat is het echt niet. 
Pirates of the Caribbean is dan wel weer echt hier opgenomen. Ik heb een van de filmlocaties gezien! Blauwe zeeën, eilanden, kliffen, stranden die dan weer veel kleiner zijn dan ik in mijn hoofd altijd bedenk.. Nederlandse stranden lopen kilometers door. Deze zijn meestal 100 meter, misschien 300 en dan is het wel gedaan. Het grote voordeel is dan wel: ze zijn omlijst door hellingen met tropisch regenwoud erop. Dat heb je in Nederland dan weer niet 😊 En het water is zó helder! Echt leuk!

Wennen
 
Aan boord ben ik betrokken bij het werk wat ik doe. Het mooie van werken op het bezoekersdek is dat je daadwerkelijk de cultuur van het land merkt en 'proeft'. In de manier van praten, eten, hoe schoon het dek is aan het eind van de avond… 😉 Er is niet een specifieke bediening (ministry) van dezelfde mensen elke week, zoals je dat bijvoorbeeld in een kerk of jeugdgroep hebt. Dat maakte dat ik eens goed ben gaan nadenken over mijn bediening hier aan boord. Ik ben hier nu vier maanden. Die tijd was het voornamelijk wennen, uitzoeken hoe je een leven leid aan boord van een schip. Uitzoeken bij wie ik pas, waar ik mijn vrije tijd aan besteed en hoe ik God in mijn leven blijf betrekken.

Maar nu zijn we vier maanden verder. Ik ben al door een paar (crissisen? crises?) crises heengegaan, en die zullen ook nog wel blijven komen 😊 Één ervan wil ik jullie niet onthouden, omdat het een heel wezenlijk deel van mijn tijd aan boord is.

 

Crisis
 
Ongeveer 6 jaar geleden stond mijn leven ietwat ondersteboven. Van een druk jaar met veel verantwoordelijkheden ging ik naar een jaar waarin bijna alles wegviel. Ik ontwikkelde een angststoornis. Durfde eigenlijk niet meer naar school, naar de winkel, naar nieuwe mensen of met de trein. Met Gods hulp, fijne vrienden en een goede psycholoog ben ik daar doorheen gekomen en ging alles weer prima!:) Wat een zegen! De afgelopen jaren had ik er dan ook weinig of geen last van.
Hier aan boord kwam het weer terug. Je hele leven wordt weer op z’n kop gezet, nieuwe mensen, nieuw klimaat, weinig buiten zijn, mensen om me heen die geen woord Nederlands spreken. Al mijn veilige en vertrouwde mensen zijn weg. Dat gekoppeld met drie havens waar ernstig gewaarschuwd werd voor onze veiligheid en voila! Mijn angststoornis was terug. Ik wilde niet naar “buiten” – de stad in – vertrouwde de mensen daar niet (vergeef me). Ik snapte de cultuur niet, maar werd ook aan alle kanten gevraagd: "ga je mee naar het strand", "naar de film", "naar het winkelcentrum", "naar de watervallen", "naar het regenwoud" etc. Want we zijn nu in Brazilië, in de Caribbean. Je komt hier waarschijnlijk nooit meer terug, dus ga naar alles waar je de mogelijkheid voor hebt!

Wat een ramp. Ik wilde niet naar buiten, maar het voelde ook alsof ik iets verkeerd deed als ik niet naar buiten ging. Spanning, stress, onrust –  overal. Gelukkig zijn er dan ook gewoon momenten dat ik lekker kon werken, dat was super fijn 😊. Maar de spanning bleef en ik wist niet zo goed wat ik ermee moest doen.

Tot mijn wijze vader (ja voor een keer zal ik het bekennen hij is best wijs 😊) zei: “Waarom was je nou ook alweer op het schip? Volgens mij was jouw doel niet om de toerist uit te hangen.”
En voilà, dat brak voor mij alle druk van 'ik moet naar buiten, maar ik wil niet naar buiten'. Ik ben hier namelijk inderdaad niet om de toerist uit te hangen. Ik ben hier om meer te leren over God. Om te zien hoe Hij werkt aan alle kanten van de wereld en om te zien hoe ik in Zijn grote plan pas. Om uit te vinden waar ik over twee jaar heen mag gaan. Deze 2 jaar zijn een training. Trainen in geloof, in vertrouwen, in theologie, in vertellen. Ook trainen in cultuurverschillen, in vergeven, in liefde en in kalmte. Niet direct in de verdediging schieten als iemand je ‘anders’ behandeld, maar uitzoeken waar in onze culturen het verschil zit en op zoek gaan naar de overeenkomsten. Trainen ook in hoe ik over God kan vertellen op plaatsen waar dat moeilijk of ingewikkeld is. Waar mensen helemaal niet in een spirituele wereld geloven, maar denken dat alleen dit leven er is. Waar je niet mag geloven, omdat je regering dat verbiedt. Waar mensen gekwetst zijn, gebroken of gezien worden als handelswaar.


Voor mij brengt dit een heleboel vrijheid. Het geeft mij zoveel meer mogelijkheid om met anderen over God te praten! In deze haven zijn er allerlei mensen die ineens naar me toekomen en vragen: “Wat is jouw verhaal? Hoe ben jij hier terecht gekomen? Hoe zie jij God in jouw leven?” Daar komen super fijne en bemoedigende gesprekken uit voort.
Het betekent dus niet dat ik ineens geen onderdeel meer ben van een ministry, dat ik hier geen doel/bediening heb. Mijn doel hier is en blijft; God’s liefde laten zien aan allen die om me heen zijn. Of dat nu bezoekers of crewmembers zijn.

God is goed! En Hij zal steeds opnieuw laten zien dat Hij om je denkt en voor je zorgt. Hoe is jouw leven met God in deze dagen? Hoe ga jij dit jaar trainen?

Ik wens jullie allen Gods zegen toe ook in dit nieuwe jaar. Moge Hij je steeds opnieuw laten zien hoe Hij voor je zorgt en geef Hem de kans om Zich te bewijzen. Leef! Wees gezegend in de naam van de Vader, gezegend in de naam van de Zoon, gezegend in de naam van de Geest.

Oh ja! En ik krijg vanaf februari een nieuwe baan, ik heb haai gegeten, en de kolibri’s vlogen me om de oren. God is goed! Zie de fotoreportage hieronder voor deze mooie momenten 😊

FOTO'S
Klik op de foto's voor een grotere/volledige versie :) 
 

Dit ben ik, aan boord – eerste kerstdag. Met vlag! Eerste kerstdag is ‘shipscompany’ foto, we hebben dus ook een foto gemaakt met iedereen! Vanwege de veiligheid heb ik die hier niet bijgezet 😊 Maar mijn gezicht mogen jullie wel zien 😊

Dit is I-cafe als er geen mensen aan boord zijn, voordat de bezoekers komen. De afgelopen maanden is dit mijn werkplek geweest! Wat een heerlijkheid, echt super leuk om te doen. En gelukkig, ook al verander ik van werk: “Eens I-café, altijd I-café!”
Een stukje van mijn nieuwe werk! Vanaf februari word ik onderdeel van het team dat evenementen aan boord coördineert, zoals hier een evenement voor schoolkinderen. De evenementen zijn een belangrijk onderdeel van onze taak hier Het is een mogelijkheid om via drama en muziek onze hoop te kunnen delen met de wereld.

Een foto van de quayside, de kade. Hier lange rijen voor het schip in Georgetown, Guyana. Als er lange rijen zijn worden er vaak spontane acties georganiseerd. Op deze foto zie je daarom ook crewmembers zingen – we noemen dit de Quayside Church.Zo lag het schip in St. Vincent en the Grenadines. Mooi eiland, mooie momenten!


Bake ’n shark. Ja, dat is haaienvlees. Eigenlijk best lekker! Smaakt ietwat naar kip… Normaal gesproken eet ik geen vlees, maar voor haai maak ik een uitzondering 😊 Het is typisch iets van Trinidad en Tobago!


De kustlijn van Trinidad! Wat een zegen om dit te mogen meemaken, ook al vind ik het niet altijd even chill, ik ga dus af en toe wel van het schip af – en dit is dan je beloning.


Misschien niet gemakkelijk te zien, maar er zit een kolibrie bij deze waterhouder. Ik was bij een restaurant waar ze een prachtige tuin hadden, en heel veel kolibries.


Een C-Day in Bequia, een van de Grenadines. We hebben een kerk geschilderd! En als alles dan heuvelachtig is, dan heb je lange verfstokken nodig!


Zo vieren wij hier oud&nieuw, elk departement had een act. Zo veel gelachen, het was briljant! Dit zijn mensen van de catering en van I-cafe.

De mensen die met mij werken in I-Café.

Van links naar rechts komen ze uit: Moldavië, Nederland, Thailand, Duitsland, Argentinië, El Salvador, Argentinië, Oekraïne, Nederland, Colombia, Mongolië en Spanje/Brazilië.

PRAKTISCH STEUNEN
 
Post sturen
Wil je een kaartje of een pakketje naar Alice sturen? Dat is mogelijk en natuurlijk ook heel leuk voor Alice om te ontvangen ;) Hieronder een uitleg over het hoe en wat. 

Omdat het schip telkens op weg is van de ene naar de andere plaats moet alle post naar het hoofdkantoor van Logos Hope in Duitsland worden gestuurd. Op het adres:     \/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/
Vanaf hier wordt de post dan doorgestuurd naar de Logos Hope. Dit kan tussen de 14 dagen en 3 maanden duren.
  • Als het kleiner is dan 300 gram komt het met de 'gewone' post. Deze wordt eens per maand verstuurd. 
  • Als het groter is dan 300 gram komt het met de container. Dit kan tussen de één en drie maanden duren. 

Alice Datema, 
MV Logos Hope, 
Alte Neckarelzer Str. 2, 
74821 MOSBACH, 
Germany
Zorg er ook voor dat de inhoud van het pakketje niet meer dan een waarde van €45,- heeft, anders moet hiervoor een ‘customs fee’ van 19% voor betaald worden door Alice. Ook is het verplicht om duidelijk op de buitenkant van het pakketje te schrijven wat er in zit. Het is voor Logos Hope niet mogelijk verantwoordelijkheid te nemen voor het verlies of het niet aankomen van pakketten, ook kunnen pakketjes niet teruggestuurd worden naar de verzender. 
Gebed
Bid mee! Wil je Alice en haar zendingswerk steunen met gebed? Meld je dan aan voor de gebedsmail. Dit is een korte mail die 1x per 2 maanden verstuurd zal worden met dank en bid punten voor Alice persoonlijk en voor het werk van OM. Wil je Alice gedurende haar zendingsreis meenemen in je gebed? Stuur dan een mailtje naar TFTAlice@gmail.com met als onderwerp ‘gebedsmail’ om je aan te melden.
Financiële steun
Leven aan boord van Logos Hope betekent leven van giften. Als je financieel wilt steunen dan kan dit via Alice haar persoonlijke Donatiepagina (klik op de link) van Operatie Mobilisatie.

Operatie Mobilisatie is een ANBI-geregistreerde organisatie dit kun je ook aangeven bij de Belastingdienst. 
Danken en bidden 
  • Danken voor culturen en tradities. Dat iedereen zo mooi verschillend is en ik me thuis mag voelen in mijn eigen cultuur. 
  • Danken voor de schoonheid in de natuur en de schepping. Wolken, bergen, zeeën, vogels.  
  • Danken voor vrienden. Oude en nieuwe. En een wijze vader. 
  • Bidden dat voor rust en verbondenheid op momenten dat het niet zo lekker gaat.   
  • Bidden voor de Caribbean. Dat de mensen hier God's liefde mogen ervaren door ons heen en dit ook mogen houden wanneer wij weer weg zijn. 
Bedankt voor jullie aandacht en steun,
Moge God je zegenen en tot we elkaar weer zien! :)

Alice
Adressen
OPERATIE MOBILISATIE
Assemblageweg 9, 8304 BB Emmeloord
0527 - 615 607 | info.nl@om.org
www.operatiemobilisatie.nl

ALICE DATEMA
Alice Datema
MV Logos Hope
Alte Neckarelzer Str. 2 
74821 MOSBACH
Germany

+31 6 578 240 13

Thuisfrontteam
CONTACTPERSOON
Ilse Veen 
+ 31 6 179 909 02
tftalice@gmail.com

 
Support 
VRAGEN OVER GIFTEN
Hans van Wieringen
tftalice@gmail.com
onder vermelding van: financiën

IBAN: NL13 RABO 0114 2329 38
t.n.v. Operatie Mobilisatie 
o.v.v. 'Support Alice Datema'

ONLINE DONATIES
www.operatiemobilisatie.nl/alicedatema
  
       
Copyright © 2020 Alice Evangelisatie, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp