Copy
View this email in your browser
Vitaalviering: broodbakkerij De Morgenster
Dienst 6 okt. in het kort: Morgenster Vitaalviering:
Thema: ‘Broodbakkerij de Morgenster’.
Een dienst in acht verschillende scènes.
Met medewerking van Marya de Haas, Albert-Jan Schol; Anne-Mareike Schol-Wette; Karin Stalman-Timmerman, Geri Posthumus en Klaas de Haan
Lezing: Joh. 6: 30-35;
Liederen: 598; 806; HH 391; 345; 390, 1.4.5; 371 [Onze Vader]; ‘samen delen’; 416
 
Welkom in bakkerij de Morgenster
Eerste dienst in de serie rond de ik-ben’ woorden van Jezus in het Johannesevangelie.
 
Zondag hebben we een Vitaalviering. Dat betekent dat de dienst (iets anders dan anders) is voorbereid door een groep gemeenteleden. In deze Vitaalviering gaat u misschien wel honger krijgen. We zien en ruiken vers gebakken brood. Bakkerij Morgenster opent z'n deuren voor u. We willen ontdekken we wat het betekent dat Jezus zich zelf voorstelt als brood. Natuurlijk zingen en bidden we hier over, met orgel en piano. Het is geen avondmaalsviering maar we gaan wel brood bakken en delen
 
Bloemen
Joke en Henk Verrij brengen de bloemen naar Jan van de Klashorst die is opgenomen in een verpleeghuis in Lelystad.
 
Collectedoelen
  1. Diaconie
  2. Plaatselijke kerk
  3. Kerk en Israel
Voor de Protestantse Kerk is de relatie met Israël een essentieel element van de eigen identiteit en onderstreept de verbondenheid met het volk Israël .
In 2019 ondersteunen we samen met het Centraal Joods Overleg het werk in Nes Ammim, een internationale christelijke gemeenschap in Israël. 
Ook is er nieuw gespreksmateriaal gemaakt voor gemeenten, De Uitdaging, waarin christenen worden uitgedaagd om lessen te leren uit de dialoog met joden.

Situatie Jan van de Klashorst
Tijdens de paasdagen is ons gemeentelid Jan van de Klashorst gevallen in zijn huis in de Ampèrestraat en is toen opgenomen in verpleeg- en behandelcentrum Coloriet Laarstaete in Lelystad.
Jan mist Hilversum en ons, en hij hoopt dat er in Zuiderheide op korte tijd plaats voor hem zal zijn, want terugkeren naar zijn huis is niet waarschijnlijk vanwege de zorg die hij nodig heeft. Jan stelt het zeer op prijs om bezoek of een kaart te ontvangen. Zijn huidig adres is: Coloriet Laarstaete, Wold 12-02, 8225 CB Lelystad
Hij zag er niet slecht uit, maar vertelde dat het behandelend personeel overbezet was ( 1 x per week douchen bv) en dat hij Hilversum erg mist. In Lelystad kent hij niemand en komt er niemand langs. Als er plaats beschikbaar is, gaat hij naar Zuiderheide. Hij hoopt zo snel mogelijk.
Leeskring ‘Gewoon Jezus’
Op donderdag 26 september jl vond de eerste bijeenkomst plaats van de leesgroep bij het boek ‘Rondom Jezus’. ‘s Middags in de Morgenster waren er zes deelnemers en ’s avonds in de Bethlehemkerk twaalf. De achttien deelnemers kwamen uit drie verschillende wijken van de PgH, wat mooi past bij een gezamenlijk jaarthema! Onze volgende bijeenkomst is gepland op donderdag 28 november, we hopen dan hoofdstuk 6 tm 9 van ‘Gewoon Jezus’ te lezen.
 
Lezing in Bijbelcafé woensdag 16 okt.
In het kader van de serie ‘Jezus buiten de kerk’ geef ik op woensdag 16 okt. een presentatie over ‘Jezus in apocriefe geschriften; de Gooische Bijbel’.
Eén van de stellingen bij deze bijeenkomst zal luiden: ‘De meeste apocriefen van het Nieuwe Testament zijn niet zozeer als buitenkerkelijk maar eerder als randkerkelijk te bestempelen’.
Plaats: Openbare Bibliotheek ’s Gravelandse weg; aanvang 20.00 uur
Zie voor meer info http://www.bijbelcafe.nl
Erik van Halsema
 
Leerhuis Marcus
Op maandag 21 oktober is de eerste van drie avonden van het leerhuis rond het evangelie van Marcus. Dit wordt afwisselend geleid door Erik van Halsema, Marcel Poorthuis en Jules Dresmé. Op 21 oktober gaat het over de eerste hoofdstukken, en eigenlijk ook al een beetje over het geheel van dit kortste en oudste evangelie. We vragen ons af: wat probeert Marcus te bereiken met dit geschrift?
Plaats: De drie Berken, naast de H.Hartkerk, aanvang 20.00 uur.
Graag zelf een bijbel meenemen!
 
Lezing Menno Veldstra
8 oktober, 20 uur - 21:30 uur in De Morgenster.
Menno Veldstra is de auteur van de historische roman Kinderen en Keizers. Deze roman vertelt het verhaal van de geschiedenis van de eerste christenen in de periode van de grote brand van Rome tijdens de regeerperiode van Nero. De keizers in Rome, waren dat nu alleen maar slechteriken of stak er ook iets goeds in hen?
 De grote brand van Rome loopt als een rode draad door het verhaal. Wie stak de brand aan of was het een ongeluk?
 
Maakte Nero opzettelijk gebruik van de brand of kwam het hem toevallig goed uit? Wat hadden de Christenen met deze brand te maken en wat waren de gevolgen van de brand voor de eerste christengemeenschappen in Rome? In het zeer interessante boek van Menno Veldstra wordt in een meeslepend verhaal over de Senator Nerva, zijn speelslaaf en het meisje van wie hij houdt, verteld. Een geschiedenis die zich in het explosieve politieke klimaat van gaande en komende keizers afspeelt. Het boek is op deze avond te koop . Menno zal ook signeren voor wie dat wil. De opbrengst gaat naar twee projecten in Afrika tw. Noreen (Oeganda ) en pater Kofi (Ghana). Beide projecten zijn bedoeld om kinderen een betere kans te geven in het leven. De lezing duurt ongeveer een uur onderbroken door een pauze.
 
Een school voor de kinderen in Oeganda
Wij van de Regenboogkerk, Morgenster en Betlehemkerk gaan dit jaar iets heel bijzonders doen. Wij gaan een reis maken. En niet zomaar een reis, een reis om iets bij te dragen aan de wereld. De locatie is Lwamalenge in Oeganda. In Lwamalenge is er door de leraren een geweldig project opgezet. De leraren vonden dat iedereen naar school zou moeten kunnen, zowel de arme als de rijke kinderen. Daarom zijn zij een school gestart die voor iedereen toegankelijk is. Dit vinden wij zo’n goed project, omdat onderwijs een van de belangrijkste dingen is. Door onderwijs kunnen de kinderen een baan krijgen en zo bestrijdt onderwijs armoede.
Daarnaast zorgt onderwijs ervoor dat de kinderen kunnen leren en een mening kunnen vormen over de wereld. Het probleem met de school in Lwamalenge is dat hij zo erg groeit, dat de kleine klaslokalen uit hun voegen barsten en daarom zijn er nieuwe klaslokalen nodig. Wij willen graag helpen met het bouwen van deze klaslokalen, waardoor het goede idee van de leraren uit Lwamalenge verwezenlijkt kan worden. Zo kunnen
alle kinderen straks onderwijs krijgen.

Om deze reis te kunnen maken en de klaslokalen te bouwen hebben wij
natuurlijk geld nodig. Daarom zullen wij acties beginnen en collecteren zowel in, als buiten de kerk. Wij zijn op dit moment begonnen met de bloembollenactie. Wilt u ook uw steentje bijdragen aan het onderwijs
voor de kinderen in Lwamalenge? Wij zijn zondag 29 september aanwezig in
de Morgensterkerk (HIer heeft de redactie een fout gemaakt...) en 6 oktober in de Regenboogkerk. We hopen u dan te
zien! Wanneer u niet aanwezig kunt zijn in de kerk maar wel bloembollen wilt kopen, kunt u ons contacten via 0683924140 en komen wij bij u langs!

Groet, de jongeren van de Lwamalenge groep
 
Seniorenmiddag voor jong en oud.
Liesbeth Hoogendijk komt vertellen en laten zien wat je kunt maken van koffiecups. Je kunt er ook zelf mee aan de slag of je laat er een maken.  Om half twee staat de koffie/thee voor u klaar. We besluiten de middag om 16.00 uur met een drankje om nog even na te praten. Graag tot dinsdag.
 
Goois Van Praag Leerhuis
In het Goois van Praag Leerhuis staan de Bijbel, de geschreven traditie, en de Talmoed, de mondelinge Joodse traditie, centraal. De inzichten die in deze traditie zijn neergelegd zijn nog steeds van groot belang voor een beter begrip van de grondslagen van onze westerse, christelijk georiënteerde samenleving. Het leerhuis biedt komend seizoen twee korte series leerhuisavonden aan. De donderdagavonden 14 en 28 november en 12 december 2019 wijden wij aan verhalen over Mozes. Inleiders zijn rabbijn Marianne van Praag en theoloog en judaïcus Henk Scholder.
Op 16 en 30 januari en 13 februari 2020 staan de Parabels, zowel uit de evangeliën als uit de rabbijnse literatuur, op het programma. Inleiders zijn dan judaïcus Marcus van Loopik en judaïcus Eric Ottenheijm.  Op 27 februari sluiten we af met een evaluatie en we blikken vooruit op een nieuw seizoen.
Plaats: de Regenboogkerk, Nassaulaan 22 in Hilversum. Tijd: 20.00 – 22.00 uur.
Kosten: € 90. Per keer betalen kan ook. Het bedrag per avond is € 15. Inlichtingen en opgave via tel. 035 5312233 of via het contactformulier op onze site https://gooisvanpraagleerhuis.wordpress.com
 
Herfstfair Grote Markt
Zaterdag 12 oktober wordt er in en rondom de Grote Kerk een Herfstfair georganiseerd van 11-15 uur.
 
Dienst volgende week:
Dienst van Woord en Tafel; tweede dienst in de serie rond de ‘ik-ben-woorden’.
Motto: ‘Ik ben het licht van/voor de wereld’
Met medewerking van het Morgensterkoor
 
Agenda
- Di. 8 okt. 20.00 uur lezing door Menno Veldstra in de Morgenster
- Za. 12 en zondag 13 okt.: kinderkamp.
- Zo. 13 okt. Intrede ds. Aster Abrahamsen in de Bethlehemkerk
- Zo. 13 okt. Bijeenkomst ‘eten met een thema’ voor de groep 12-15 jaar
- Di. 15 okt. Cursus ‘Geloven met je kind’
- Woe. 16 okt. Lezing in het bijbelcafé ‘Jezus in apocriefe geschriften; de Gooische Bijbel’
- Don. 17 okt 14.30 in de Regenboogkerk: Theater aan de lijn met voorstelling over het leven van mantelzorgers
- Don. 17 okt. 19.30 wijkkerkenraad
- Vr. 18 okt. 15.00 taakgroep pastoraat
- Zat. 19 okt. Verschijnen nieuwe editie van Kerkbrink
 
 
 


Ons mailadres is:
actueel@morgensterhilverum.nl

Wilt u wat wijzigen?
U kunt hier aanpassingen maken of u afmelden voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Morgenster PKN gemeente Hilversum · Seinstraat 2 · Hilversum, Nh 1222 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp