Copy
View this email in your browser
Morgenster Actueel 22 Maart 2020
Overdenking
‘Crisis’ – what’s in a word?
We gaan van de ene crisis naar de andere. Of eigenlijk: ze stapelen zich op. Maar wat is een crisis eigenlijk? Het komt van oorsprong van een Grieks woord dat oordelen of scheiden betekent. Iets daarvan herkennen we in de afgelopen dagen en weken. Een crisis als de huidige is een periode van fundamentele onzekerheid. Een van de effecten daarvan is dat we met een heldere blik beter kunnen scheiden tussen datgene wat echt belangrijk is en dat wat er eigenlijk niet toe doet. We concentreren ons op de kern.
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij mij werkt deze periode ook zo dat allerlei bijbelwoorden een nieuwe of extra betekenis krijgen. Toen ik een keer tevergeefs naar de winkel was geweest voor onder meer een brood klonk de bede uit het Onze Vader ‘geef ons heden ons degelijks brood’ toch echt anders. Natuurlijk, altijd had ik al in het besef geleefd dat voor zeer velen elders op aarde het dagelijks brood geen vanzelfsprekendheid is, maar nu maakte ik, kind van de jaren zestig, het voor het eerst lijfelijk mee: dat er geen brood te krijgen was.
De afgelopen dagen las ik het essay ‘Mens/Onmens’ van Bas Heijne. Een pamflet dat begint met een aantal observaties over hoe wij vandaag de dag omgaan met waarheid, hoe we langs elkaar leven elk met onze eigen waarheid, hoe nepnieuws kansen krijgt; vervolgens over hoe onze democratische structuur gevaar loopt door allerlei populisten, om dan verrassend te eindigen met een aantal observaties vanuit de Bergrede!
Bas Heijne geeft hier een aantal rake en verrassende observaties over de zogenaamde zaligsprekingen. Hij zegt: het heeft allemaal weinig te weinig te maken met goedzijn en goeddoen. Hij ziet die woorden als een existentiële aansporing, namelijk om in te gaan tegen het begrijpelijke verlangen naar ‘verdovende veiligheid’. Bas Heijne ziet in de zaligsprekingen een aansporing om je eigen identiteit tot het uiterste te durven bevragen. Ik citeer: ‘Zelfverlies is een manier om zinvol te kunnen leven, om relaties met anderen aan te gaan, om die felbegeerde gemeenschap te kunnen vormen’.
Vervolgens zegt Heijne nog een heleboel mooie dingen over de Bergrede maar die ga ik hier niet citeren. Dat is misschien voor later.
Hoe opvallend: een seculier schrijver als Bas Heijne heeft vanuit de crisis van onze tijd precies de gave om een of misschien wel de kern van het evangelie aan te wijzen. Een seculier denker verwoordt precies waar kerk-zijn vandaan komt en waartoe wij ons samen geroepen mogen weten: ‘Zelfverlies is een manier om zinvol te kunnen leven, om relaties met anderen aan te gaan, om die felbegeerde gemeenschap te kunnen vormen’.
ds. Erik van Halsema
 
De Bloemengroet
De bloemen van afgelopen zondag 15 mrt zijn  met een hartelijke groet bij Erwin en Maya Mantel gebracht.
Mien Weber is onlangs thuis gekomen, na een heupoperatie met daarna revalidatie op de Brug. Ook zij heeft een bos bloemen gekregen ter bemoediging voor verder herstel.

Diensten komende zondagen
De komende drie zondagen (22 en 29 maart, 5 april) zal onze eigen kerk
gesloten zijn en sluiten we steeds aan bij diensten elders in Hilversum. In
het kader van de gezamenlijke serie kruiswoorden verwijzen we naar deze
diensten:
​-22 maart           
Live-stream vanuit de Regenboogkerk met ds. Heleen Weimar.
Rond het woord over het paradijs
https://kerkdienstgemist.nl/stations/233-Protestantse-wijkgemeente-Regenboogkerk
-22 maart 
Live-stream vanuit de de Bethlehemkerk met ds. Jetty Scheurwater
https://kerkdienstgemist.nl/stations/252/events/event/15202017-202003221000
-29 maart           
Live-stream vanuit Regenboogkerk met ds. Jurjen Zeilstra.
-29 maart
Live-stream vanuit de Bethlehemkerk met pastor Wim Vlooswijk.
Beide diensten gaan over een woord dat in onze kerk nog niet aan de orde is geweest, namelijk:
‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?’
-5 april
Palmpasen.
Livestream vanuit Regenboogkerk in dienst met ds. Erik van Halsema en ds. Jurjen Zeilstra.
Centraal staat het woord ‘het is volbracht’.
Hoe het verder zal gaan daar kunnen we nog geen uitspraken over doen. In
de Bethlehemkerk gaat men er al van uit dat ook de Stille Week en Pasen
slechts digitaal aangeboden zullen kunnen worden, wij houden dit voorlopig
nog open. Via de Morgenster Actueel, regulier of extra, houden wij u op de hoogte, en trouwens ook via de website en onze pagina op Facebook.
 
Oecumenische Vesper
Woensdag 25 maart en 1 april kunt u via een link https://www.morgensterhilversum.nl/kerkdiensten_uitgezonden
live de laatste twee  oecumenische vespers in deze Veertigdagentijd meemaken. Het wordt een bijeenkomst zonder publiek. Alleen organist, liturgen en enkele zangers zullen in de kerkzaal aanwezig zijn. Op deze manier vindt het,zij het digitaal, doorgang.
In de serie Werken van barmhartigheid gaat het as woensdag over de zieken verzorgen. Voorganger en liturg zijn Elroy Kaak van de Heilig Hart -Heilige Joseph parochie en Jan de Leede. Organist is Klaas de Haan
 
Boodschappen doen
Mensen die niet in de gelegenheid zijn om boodschappen te doen kunnen contact opnemen met Elma Hoekstra, scriba van de kerkenraad: 035-6830445; scriba@morgensterhilversum.nl.
 
Van de Diaconie
Door het hamsteren krijgt de Voedselbank veel minder binnen van de supermarkten. Wel is er een kortstondige opleving van verse producten vanwege het sluiten van de restaurants, maar het is duidelijk dat dit incidenteel is en bovendien zijn het geen houdbare producten.
1. Verwijzend naar de geplande actie van afgelopen weekend vraagt iedere wijkdiaconie de gemeenteleden om een gift te doen voor de Voedselbank, te storten op rekening van de eigen wijkdiaconie.
Rekeningnummer: NL89 RABO 0373711808 Wijkdiaconie De Morgenster Hilversum
o.v.v. Gift voor de voedselbank
2. De wijkdiaconieën maken de opbrengst over naar het CvD.
3. Zodra de opbrengsten binnen zijn, verdubbelt het CvD de giften die tot 28 maart zijn binnengekomen, tot een maximum van € 1.000. Het eindbedrag wordt dan naar de Voedselbank overgemaakt.

Voor de kinderen
We begonnen ons 40 dagen project zo mooi in de kerk. Helaas kwam de kerksluiting er tussen door. Gelukkig hebben we in onze gemeente een fijne ouderapp waar we alsnog het kinderproject rond sturen waar diverse ouders dan toch mee verder gaan. Afgelopen week waren het troost popjes om te maken. Deze week bloemen. Er word thuis druk geknutseld
en uit het contact en de knutsels ontstond spontaan het idee om de mensen in de gemeente die dat kunnen gebruiken te verblijden met post. Dit weekend worden er al overal fijne dingen in brievenbussen gestopt.
Zo komt ons 40 dagen project nog dichter bij door actief te doen en om te zien naar elkaar!
Goede weken gewenst ook namens de kinderdienstgroep. Geri Posthumus
Prive kerkdienst
Afgelopen zondag 15 maart was er geen dienst in De Morgenster. Maar bij Albert-Jan en Anne-Mareike Schol thuis verzamelde zich een klein groepje gemeenteleden die met elkaar gelezen, gebeden en vooral gezongen heeft. In kleine kring samenkomen, met minder dan 100 mensen, kon op dat moment nog. Karin Timmerman was via Skype betrokken, omdat er bij haar thuis verkoudheid heerste.
Agenda
Alle geplande bijeenkomsten komen voorlopig te vervallen.
Een lied van hoop van onze kinderen uit Uganda.
met als afsluiting
Denk aan elkaar in ons gebed. Onze God is Liefdevol


Ons mailadres is:
actueel@morgensterhilversum.nl

Wilt u wat wijzigen?
U kunt hier aanpassingen maken of u afmelden voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Morgenster PKN gemeente Hilversum · Seinstraat 2 · Hilversum, Nh 1222 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp