Copy
LEDENBERICHT
Beste <<First Name>>

Nog altijd een forse uitgifte morgen met ijsbergsla, prei, snijbiet, bloemkolen/broccoli’s, savooie kool en rode kool. De volledige uitgifte kun je altijd hier nakijken.

In dit ledenbericht:

– MINDER WERK OP LAND EN ERF
POMPOEN EN SINAASAPPEL MARMELADE RECEPT
– DE NIEUWE KIPPEN ZIJN ER

MINDER WERK OP LAND EN ERF

In overleg met Bram is het aantal dagen dat er vrijwilligers op de boerderij zijn ingeperkt. Er is simpelweg niet zo heel veel meer te doen op het land nu alles winterklaar is. De Zaterdag Ochtend Oogstploeg doet de verse oogst (snijbiet, ijsbergsla), maar zelfs dat is niet heel veel meer. Daarnaast hebben we de donderdag nog open staan voor werk op en rond het erf. Zo zijn gisteren een paar kratten met kolen die in de koeling stonden opgeschoond (de buitenste bladeren die gaan schimmelen er af halen en zo) en moet deze weken de nieuwe uitloop voor de kippen worden gemaakt. In januari en februari kunnen we dan hopelijk aan de slag met de eerste klussen in de nieuwe schuur.

POMPOEN SINAASAPPEL MARMELADE

Een prima manier om de pompoen te verwerken tot een product dat je lang kan houden is er marmelade van te maken. Iemand anders in ons ophaalgroepje is voor het internetrecept voor Portugese pompoen confituur met citroen gegaan en is daar heel tevreden over (die kun je met of zonder toevoeging van alcohol/eau de vie maken). Wij hebben er een sinaasappel pompoen variant van gemaakt. Voor vijf tot zes jampotjes heb je ruim 1 kilo in kleine stukjes gesneden pompoen (zonder schil) nodig, 1 kilo geleisuiker, 1 ons verse geraspte gember, 2 biologische sinaasappels en 2 biologische citroenen. Was de citrusvruchten, halveer ze in de lengte en snij de helften in dunne plakjes. Doe alle ingrediënten samen in een pan, breng aan de kook en laat drie kwartier doorpruttelen zonder deksel. Af en tot roeren. Test na drie kwartier de dikte van de marmelade door een theelepeltje op een ijskoud bordje (dat je eerder in de vriezer hebt gezet) te doen. De afgekoelde jam moet de juiste dikte hebben, anders nog even verder koken. Zet een pan water op om de (schone) jampotjes plus deksels in het kokende water te steriliseren. Daarna vullen met de hete jam, de rand van de pot schoonvegen en meteen goed dichtdraaien. Recepten en inmaaktips vind je ook op onze website.

DE NIEUWE KIPPEN ZIJN ER

Onze nieuwe Sasso kippen zijn aangekomen en in hun nieuwe behuizing getrokken, zoals we gisteren al in ons dagboek meldden. Het zijn niet alleen prachtige grijze beesten maar ze zijn ook opvallend rustig. De vorige kippen waren altijd heel nerveus en vlogen verschrikt alle kanten op als je in de buurt kwam of de caravan in liep. Deze kippen komen juist vrolijk tokkend naar je toe als je in de buurt komt. Wel oppassen (schuifelen) dus in de caravan, want voor je het weet sta je op een pootje. Als het goed is gaan ze de eerste eitjes rond Kerst leggen, maar dan moeten ze nog een paar weken binnen blijven om eraan te wennen dat ze die eitjes ook op de juiste plek leggen (op de band). Half januari zouden ze dan ook “naar buiten” moeten kunnen, d.w.z. in de (nieuwe) uitloop.

AGENDA

3 DECEMBER 2022
Rondleidingen
10.30 -11.30

11 DECEMBER 2022
Rondleidingen
11.00 -12.00

17 DECEMBER 2022
Midwinteren en Speciale Kerstrondleidingen
10.30 -11.30

Monitoring planten en dieren
Verzamelen om 10.15 bij de kruidentuin


Suggesties voor activiteiten zijn altijd welkom en kun je mailen naar de activiteitencommissie
www.degrooteheide.herenboeren.nl
Faceboek
Website
Instagram
Twitter
Vimeo
Copyright © 2022
Herenboeren De Groote Heide


INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

Email Marketing Powered by Mailchimp