Copy
Beste <<First Name>>,
 
Het is even stil geweest, maar vanaf nu sturen we je weer maandelijkse een nieuwsupdate over alle ontwikkelingen op en rond onze boerderij. We hebben de laatste maanden alles behalve stil gezeten en kunnen je dan ook met trots melden dat ondertussen 183 huishoudens lid zijn, wekelijks zo'n 400 mensen verse groenten, vlees en eieren van de boerderij eten en we nog steeds groeien.

Benieuwd naar wat er zoal gebeurt op onze boerderij? Hieronder lees je het laatste nieuws:

ZOO …NAT

Bram is inventief en niet voor een gat te vangen. Door de vele regen was het land veel te nat. Dus konden we niet met de auto met aanhanger het land op, maar moesten we alles met de hand vervoeren. In de regen hebben we de palmkool en alle spitskolen en prei uit het bed naast de weg geoogst. Iedereen was extra ingepakt, maar het plezier was er niet minder om. Vanmorgen waren wij het zonnetje in een regenpak. Weer een ochtend met de zaterdagfamilie.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


Het Klokhuis over de bodem

Hoe ziet een gezonde bodem er uit en hoe zorgen (Heren) boeren dat daar eten op groeit. Een filmpje van 15 minuten.

 

 

 


TOK, TOK, TOK.

De nieuwe overdekte kippenren is af en de Sasso-kippen zijn meteen naar buiten gelaten. Je merkt dat deze kippen veel gemoedelijker en minder angstig zijn, dan de vorigen. Want de luikjes waren nauwelijks open, of er stonden er al een paar nieuwsgierig op de loopplank en twee minuten later liepen de eerste kippen al te pikken aan de groenteresten die buiten voor hen waren klaargelegd (zie het filmpje hieronder). Als ze een beetje gewend zijn aan de uitloop, komen er ook nog wat andere voorzieningen in, zoals een klimrek en zandbakken. Maar eerst moet Bram ze de komende avonden leren hoe ze de weg naar binnen moeten vinden! En dat betekent dat een deel moet worden opgepakt en op de rand van de loopplank naar boven gezet: oh, is dat de ingang? Tok, tok, tok. Wie had dat nou gedacht, zeg? Tok, tok, tok.

 


ZOO… JOEPIE

Joepie we mogen weer. Meerderen melden ontwenningsverschijnselen van het niet elke zaterdag elkaar ontmoeten voor de oogst. We zijn met meer dan tien personen, wat goed uitkomt. Er is wel niet veel oogst, maar we hebben wel een logistieke uitdaging omdat de boerenkool en spruiten veel ruimte innemen. Veel heen en weer rijden en sjouwen dus. Daarnaast zijn er nog extra werkzaamheden waarbij we gevraagd zijn te helpen. Het was kortom weer een zeer actief begin van ons nieuwe jaar op de boerderij.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


HET EERSTE EI

Sinds een week of zo krijgen onze Sasso kippen legvoer (met voldoende kalk) en zowaar, het eerste ei is gelegd. Wel gingen enige tientallen hennen nog wat moeilijk op stok en dus heeft Bram ze een aantal avonden lang met de hand omhoog gezet. Zo leren ze waar hun nest is en waar ze dus ook moeten leggen. De dierenarts die langs was om de toestand van de kippen te beoordelen, was zeer tevreden over de huisvesting en het prettig klimaat in de stal. Wel constateerde ook zij dat het van belang is dat de overdekte uitloop buiten snel klaar is om verveling onder de kippen tegen te gaan. Daaraan wordt morgen als alles goed is de laatste hand gelegd. Het enige minpuntje: een aantal kippen hadden al bij aankomst problemen met hun ogen vanwege een te hoge concentratie ammoniak, opgelopen voor ze bij ons kwamen. Sommigen zijn weer beter geworden, maar een zes-tal moest helaas worden afgemaakt.


NIEUWE KIPPENREN

Na een hoop voorbereidend werk staat het skelet van de nieuwe kippenren er. Een stuk steviger dan de vorige, zodat de winterstormen hem niet wegblazen, en iets hoger zodat iedereen er rechtop in kan lopen en werken zonder rug- en nekpijn te krijgen. Nu het dak en de goten nog en dan de inrichting, zodat onze Sasso’s in de loop van januari weer vrolijk overdekt-buiten kunnen scharrelen.


LAATSTE OOGST

De laatste oogst van dit kalenderjaar: witte kolen. Er staat, ondanks de kou van de afgelopen weken, nog verbazend veel op het land. Geen witte kolen meer dus, maar in januari krijgen we nog verse palmkool, boerenkool en prei. Voor een deel is dat omdat Bram de bedden met rode en witte kolen bijvoorbeeld had afgedekt met doeken. De hoop was dat ze daardoor net genoeg bescherming hadden tegen de allerergste vorst en dat heeft gewerkt. Maar dat is natuurlijk altijd een beetje een gok, want als het niet had gewerkt, was alles bevroren geweest. Hetzelfde geldt voor de vraag of we de witte en rode kolen nog iets langer op het land laten staan, met alle risico van vorstschade en vraat door muizen van dien, of dat je ze nu oogst en in de koelcel legt, met alle risico van schimmel en bederf die daar weer bij hoort. Boeren is keuzes maken.


MIDWINTEREN IN KERSTSFEER

 

De uitgifte van afgelopen zaterdag stond helemaal in het teken van midwinter en kerst. De activiteitencommissie had een ware kerstsfeer geschapen, met hapjes en een warm drankje, een opgetuigde kerstboom en vuurtjes waar marshmallows geroosterd  werden (en handen gewarmd!).

De jongsten konden aan een tafel vol met knutselspulletjes iets moois maken om thuis in de kerstboom te hangen. En er lagen kaartjes klaar waarop iedereen een kerstwens kon schrijven, ook voor in de kerstboom.

Zo werd de laatste uitgifte van 2022 een gezellige ‘kerstmarkt’, met bijbehorende temperaturen!


ZOO… FEESTELIJK

De laatste ronde is altijd anders, ook als deze hetzelfde verloopt als die daarvoor. Zo voelde het vandaag op de laatste oogstdag van het jaar. We hebben vanwege de vorst een landverbod. de oogst komt vandaag uit de koeling. Omdat de kolen er al enige tijd lagen, moesten we ze eerst schoonmaken alvorens ze konden worden uitgegeven. Gezellig met z’n allen rond de grote bakken.

Tot slot was er koffie, chocolademelk en diverse soorten baksels; we hebben er een feestdag van gemaakt. Tot volgend jaar.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


NIEUWE OVERBUREN

Sinds ruim een week lopen er Limousin runderen van Van Lievenoogen op de Baronie. Ze grazen op het weiland naast de boomgaard, waar vorige maand door leerlingen van basisscholen fruitbomen zijn geplant in het kader van de Nationale Boomfeestdag.

De familie Van Lievenoogen houdt Limousin runderen in combinatie met natuurbeheer in en om Soerendonk en levert ook de rundvleespakketten aan een deel van onze leden.


HET HELE DAGBOEK BEKIJKEN >>>

Recente artikelen:

Faceboek
Website
Instagram
Twitter
Vimeo
Copyright © 2023
Herenboeren De Groote Heide


Je  ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven op de mailinglijst van Herenboeren De Groote Heide.

INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

Email Marketing Powered by Mailchimp