Copy
Beste <<First Name>>,
 
Het is even stil geweest, maar vanaf nu sturen we je weer maandelijkse een nieuwsupdate over alle ontwikkelingen op en rond onze boerderij. We hebben de laatste maanden alles behalve stil gezeten en kunnen je dan ook met trots melden dat ondertussen 183 huishoudens lid zijn, wekelijks zo'n 400 mensen verse groenten, vlees en eieren van de boerderij eten en we nog steeds groeien.

Benieuwd naar wat er zoal gebeurt op onze boerderij? Hieronder lees je het laatste nieuws:

NIEUWE OVERBUREN

Sinds ruim een week lopen er Limousin runderen van Van Lievenoogen op de Baronie. Ze grazen op het weiland naast de boomgaard, waar vorige maand door leerlingen van basisscholen fruitbomen zijn geplant in het kader van de Nationale Boomfeestdag.

De familie Van Lievenoogen houdt Limousin runderen in combinatie met natuurbeheer in en om Soerendonk en levert ook de rundvleespakketten aan een deel van onze leden.


Zoo… veel werk opeens

Bram had al gezegd dat het best veel werk was. En óf het veel was. En toevallig waren we ook nog eens met iets minder mensen dan gebruikelijk. Vooral de spinazie en de pastinaak was een klus. Het zoeken naar de pastinaakwortel en het graven met de riek kost heel wat energie en tijd. Een voordeel was wel dat we het er warm van kregen. Want brrrr wat voel je de wind bij deze temperatuur. Als bonus hebben we groene en paarse boerenkool geoogst, met zoals het hoort een nacht vorst eroverheen. Op naar volgende week.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


ZOO …WINTERS

Iedereen had het koud vandaag, logisch het was maar drie graden boven nul, en velen zagen er uit als Michelin mannetjes. Het land heeft ons vandaag winterkost gegeven: savooiekool, rode kool, broccoli, prei en ijsbergsla. We vroegen ons af wanneer de schorseneren klaar zijn om te oogsten. Er ging vandaag wel iets mis in de communicatie: er moesten 350 preien geoogst worden maar er zijn er 500 uit de grond getrokken. Om warm te worden zullen we maar zeggen!

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


DE NIEUWE SASSO’S

Ze zijn er, de nieuwe Sasso kippen. Vanochtend vroeg, toen ze nog sliepen in hun kipcaravan bij de fokker, zijn ze gepakt en in kooien gestopt. Minimale stress. Bij ons in Soerendonk konden ze zo in onze kipcaravan, die identiek is aan hun oude thuis. Opnieuw minimale stress. De beestjes waren vervolgens zo ontspannen, dat een groot aantal – want vroeg op en een lange reis – snel een dutje is gaan doen.


ZOO …WARM

Bij het oogsten vroeg in de morgen zien we de wereld wakker worden. De natuur presenteert zich in prachtige kleuren en er hangt een deken van dauw over ons land. We krijgen het er figuurlijk warm van. Dit keer oogsten we prei, bloemkool, broccoli en snijbiet. Inderdaad, minder dan vorige week, daarom zijn er na de koffie nog wat schoonmaakwerkzaamheden.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


MEEL VOOR EEN MOND

Eindelijk is het zover. We zijn bezig om de eerste 400 kilo tarwemeel in zakjes van een kilo te verpakken. Dan is er a.s. zaterdag op de uitgifte voor iedere mond een kilo. Het is grof gemalen meel, waar je prima zuurdesem brood van kunt maken, of na toevoeging van wat bloem en gist een luchtiger ‘gewoon’ brood. Pannenkoeken is ook een optie, zoals we onlangs op de boerderij konden proeven, en wie weet wat nog meer. Worstenbroodjes? Oliebollen?


ZOO …KOUD

Het is wonderlijk wat het weer voor invloed heeft op het boerenleven. Opeens moeten we meer oogsten dan we verwachtten, want Bram neemt de weersverwachtingen serieus. Omdat er nachtvorst voorspeld wordt, is het belangrijk dat meerdere groenten volledig worden geoogst. Venkel en bleekselderij kunnen niet tegen vorst, maar ijsbergsla ook niet, ondanks de naam. Ook de prei, bloemkool en yacon hebben we van het land gehaald. Ter afsluiting was er koffie met taart want Hilleke is 50 geworden. Gefeliciteerd.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


BRANDSCHOON

De kipcaravan is weer brandschoon. Vorig jaar deden we daar nog ruim twee dagen over, nu hadden we het in een dag voor mekaar. Maar we waren dan ook met zijn zessen en hadden vorig jaar al geleerd hoe je het handig aan kunt pakken, al die kippenstront. Hoewel de vrijwilligers van de kippengroep de caravan toch regelmatig enigszins schoonmaken, ontdek je als de caravan helemaal leeg is hoe ongelooflijk veel die beestjes ook op dit vlak produceren. De stront zit echt overal aangekoekt: kleppen en loopband, kieren, randjes en roosters, leidingen, plafond, wanden en vloer. Dan is het de moeite waard om achteraf zelf ook even schoongespoten te worden.

 


(MET) BOMEN WERKEN!

Dit is het landelijk thema van de Nationale Boomfeestdag 2022, die op 16 november wordt gevierd.  Daarom hebben 210 basisschoolleerlingen vanochtend 63 inheemse fruitbomen geplant in de boomgaard van de Baronie Cranendonck tegenover onze boerderij. De aanplant in het kader van de Nationale Boomfeestdag is een initiatief van de gemeente Cranendonck en het plaatselijke IVN.

Het thema is gekozen, omdat bomen belangrijk zijn in het tegengaan van klimaatverandering: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kortom: bomen werken voor een gezond klimaat. En met het planten van de fruitbomen wordt de Baronie weer een stukje mooier.


‘Herenboeren is mateloos populair’, aldus EenVandaag.

Op 9 november 2022 besteedde EenVandaag een prachtig item van 4 minuten op prime time aan Herenboeren. Wauw, wat een enthousiast en aanstekelijk tv moment was het! Kijk de video hieronder:

 


HET HELE DAGBOEK BEKIJKEN >>>

Recente artikelen:

Faceboek
Website
Instagram
Twitter
Vimeo
Copyright © 2022
Herenboeren De Groote Heide


Je  ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven op de mailinglijst van Herenboeren De Groote Heide.

INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

Email Marketing Powered by Mailchimp