Copy
Beste <<First Name>>,
 
Het is even stil geweest, maar vanaf nu sturen we je weer maandelijkse een nieuwsupdate over alle ontwikkelingen op en rond onze boerderij. We hebben de laatste maanden alles behalve stil gezeten en kunnen je dan ook met trots melden dat ondertussen 183 huishoudens lid zijn, wekelijks zo'n 400 mensen verse groenten, vlees en eieren van de boerderij eten en we nog steeds groeien.

Benieuwd naar wat er zoal gebeurt op onze boerderij? Hieronder lees je het laatste nieuws:

BOOMSPIEGEL

Eindelijk hebben we weer eens op het land gewerkt en uiteraard is de boomgaard een van de topprioriteiten. Bram is nog steeds bezig om advies in te winnen van diverse deskundigen en daar moet dan binnenkort een plan van aanpak uitkomen. Maar wat hoe dan ook moet gebeuren, is zorgen dat de boomspiegel rond de stam vrij is van gras en onkruid. Dat hebben we nu in de kleine boomgaard gedaan, volgende week is de grote boomgaard aan de beurt.


ZOO …EFFICIËNT

Vandaag voelde de samenwerking zeer efficiënt. Dat is het gevolg van toegepaste lering uit het verleden. Dennis zijn idee om de spruitenplanten en boerenkolen eerst te tellen en ze daarna om te knippen (want Rinus met Hakmes was afwezig), scheelt veel hertellen en dus tijd. De prei was er ook zo uit. Op naar de bijeenkomst over onze nieuwe schuur.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


KIPPENZORG

Het gaat eigenlijk best wel goed met de nieuwe kippen. Ze beginnen behoorlijk te leggen en produceren nu 60-70 eieren per dag, zodat de leden weer lekkere eitjes meekrijgen. Ze gedragen zich ook behoorlijk rustig; er is weinig of geen gepik of agressie. Er zijn natuurlijk wel eens wat schermutselingen, maar dat hoort er bij. Bij aankomst bleken een aantal kippen oogschade te hebben, zes zo ernstig dat ze moesten worden afgemaakt. Maar met de anderen gaat het weer goed, al heeft dat boer Bram heel veel extra zorgwerk opgeleverd. Ook moest een deel de afgelopen maand geholpen worden met het vinden van de ingang als ze ‘s avonds van de uitloop weer naar binnen moeten, en met het leren de eieren op de juiste plaats te leggen. Dus als vanzelf ging ook dit allemaal niet, maar ook dat hoort er bij.


ZOO …NAT

Bram is inventief en niet voor een gat te vangen. Door de vele regen was het land veel te nat. Dus konden we niet met de auto met aanhanger het land op, maar moesten we alles met de hand vervoeren. In de regen hebben we de palmkool en alle spitskolen en prei uit het bed naast de weg geoogst. Iedereen was extra ingepakt, maar het plezier was er niet minder om. Vanmorgen waren wij het zonnetje in een regenpak. Weer een ochtend met de zaterdagfamilie.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


Het Klokhuis over de bodem

Hoe ziet een gezonde bodem er uit en hoe zorgen (Heren) boeren dat daar eten op groeit. Een filmpje van 15 minuten.

 

 

 


TOK, TOK, TOK.

De nieuwe overdekte kippenren is af en de Sasso-kippen zijn meteen naar buiten gelaten. Je merkt dat deze kippen veel gemoedelijker en minder angstig zijn, dan de vorigen. Want de luikjes waren nauwelijks open, of er stonden er al een paar nieuwsgierig op de loopplank en twee minuten later liepen de eerste kippen al te pikken aan de groenteresten die buiten voor hen waren klaargelegd (zie het filmpje hieronder). Als ze een beetje gewend zijn aan de uitloop, komen er ook nog wat andere voorzieningen in, zoals een klimrek en zandbakken. Maar eerst moet Bram ze de komende avonden leren hoe ze de weg naar binnen moeten vinden! En dat betekent dat een deel moet worden opgepakt en op de rand van de loopplank naar boven gezet: oh, is dat de ingang? Tok, tok, tok. Wie had dat nou gedacht, zeg? Tok, tok, tok.

 


ZOO… JOEPIE

Joepie we mogen weer. Meerderen melden ontwenningsverschijnselen van het niet elke zaterdag elkaar ontmoeten voor de oogst. We zijn met meer dan tien personen, wat goed uitkomt. Er is wel niet veel oogst, maar we hebben wel een logistieke uitdaging omdat de boerenkool en spruiten veel ruimte innemen. Veel heen en weer rijden en sjouwen dus. Daarnaast zijn er nog extra werkzaamheden waarbij we gevraagd zijn te helpen. Het was kortom weer een zeer actief begin van ons nieuwe jaar op de boerderij.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


HET EERSTE EI

Sinds een week of zo krijgen onze Sasso kippen legvoer (met voldoende kalk) en zowaar, het eerste ei is gelegd. Wel gingen enige tientallen hennen nog wat moeilijk op stok en dus heeft Bram ze een aantal avonden lang met de hand omhoog gezet. Zo leren ze waar hun nest is en waar ze dus ook moeten leggen. De dierenarts die langs was om de toestand van de kippen te beoordelen, was zeer tevreden over de huisvesting en het prettig klimaat in de stal. Wel constateerde ook zij dat het van belang is dat de overdekte uitloop buiten snel klaar is om verveling onder de kippen tegen te gaan. Daaraan wordt morgen als alles goed is de laatste hand gelegd. Het enige minpuntje: een aantal kippen hadden al bij aankomst problemen met hun ogen vanwege een te hoge concentratie ammoniak, opgelopen voor ze bij ons kwamen. Sommigen zijn weer beter geworden, maar een zes-tal moest helaas worden afgemaakt.


NIEUWE KIPPENREN

Na een hoop voorbereidend werk staat het skelet van de nieuwe kippenren er. Een stuk steviger dan de vorige, zodat de winterstormen hem niet wegblazen, en iets hoger zodat iedereen er rechtop in kan lopen en werken zonder rug- en nekpijn te krijgen. Nu het dak en de goten nog en dan de inrichting, zodat onze Sasso’s in de loop van januari weer vrolijk overdekt-buiten kunnen scharrelen.


LAATSTE OOGST

De laatste oogst van dit kalenderjaar: witte kolen. Er staat, ondanks de kou van de afgelopen weken, nog verbazend veel op het land. Geen witte kolen meer dus, maar in januari krijgen we nog verse palmkool, boerenkool en prei. Voor een deel is dat omdat Bram de bedden met rode en witte kolen bijvoorbeeld had afgedekt met doeken. De hoop was dat ze daardoor net genoeg bescherming hadden tegen de allerergste vorst en dat heeft gewerkt. Maar dat is natuurlijk altijd een beetje een gok, want als het niet had gewerkt, was alles bevroren geweest. Hetzelfde geldt voor de vraag of we de witte en rode kolen nog iets langer op het land laten staan, met alle risico van vorstschade en vraat door muizen van dien, of dat je ze nu oogst en in de koelcel legt, met alle risico van schimmel en bederf die daar weer bij hoort. Boeren is keuzes maken.


HET HELE DAGBOEK BEKIJKEN >>>

Recente artikelen:

Faceboek
Website
Instagram
Twitter
Vimeo
Copyright © 2023
Herenboeren De Groote Heide


Je  ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven op de mailinglijst van Herenboeren De Groote Heide.

INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

Email Marketing Powered by Mailchimp