Copy
LEDENBERICHT

Morgen is echt de aller aller laatste mogelijkheid om nog vleespakketten op te halen. Daarna vervalt alles aan de coöperatie en wordt de vriezer uitgezet en verkocht. Er is verder van alles wat in de uitgifte deze week: resten van bieten, pastinaak, rode en witte kool, ui en pompoen, een paar aardappelen, maar ook voor iedereen boerenkool, prei en spruiten. En er staat een kistje laurierbladeren waaruit iedereen naar behoefte mee kan nemen voor het aanvullen van zijn kruidenvoorraad. De volledige uitgifte kun je altijd hier nakijken.
We wilden tot slot als inspirerend motto voor dit nieuwe jaar een uitspraak aanhalen die Jane Goodall, de antropologe die vooral bekend is van haar werk met chimpansees in Afrika, deed in een uitzending van “Wintergasten” afgelopen zondag: “Wie zich zorgen maakt over de toekomst moet in zijn eigen omgeving in actie komen.”

In dit ledenbericht verder:

– ZIEKE BOMEN
– GROENTE TELEN IN EEN KAS

ZIEKE BOMEN

Helaas, er blijkt een schimmelziekte in onze fruitbomen te zitten. Ongeveer 20% is aangetast; bij sommigen zit het alleen nog maar in wat takken, bij een aantal zit het ook al in de stam. Boer Bram heeft al een aantal experts laten komen en wil op basis van hun adviezen een plan opstellen hoe we dit verder moeten aanpakken. Zeker is dat boompjes waarin de ziekte al in de stam zit, verloren zijn en de fruitbomencommissie gaat die zo snel mogelijk verwijderen. Ook moeten binnenkort de zieke takken weg worden gesnoeid. Dat is toch al een specialistisch werkje (je moet echt goed weten waar en hoe te knippen), maar nu helemaal omdat je moet voorkomen dat je de ziekte verder verspreidt. De schimmels vormen sporen die door de wind mee worden gevoerd; niet schudden dus bij het uitgraven. Maar je kunt de ziekte ook verspreiden door een zieke tak vast te pakken en vervolgens met diezelfde hand een gezonde tak aan een andere boom.

VERANTWOORD RUNDVLEES

Leden die ook in de toekomst verantwoord rundvlees willen, raden we aan om via hun website contact op te nemen met Van Lievenoogen, wiens runderen gewoon naast onze boerderij blijven grazen.

GROENTES UIT DE KAS?

De bedoeling is dat we ergens in de loop van het komende seizoen eindelijk een kas krijgen. En dan niet een van plastic, zoals onze oude (zie foto) maar een van glas. Maar wat gaan we daar dan precies in telen? Tomaten natuurlijk, maar wat nog meer? En hoe gaat dat dan, wat komt er allemaal bij kijken, hoeveel werk is het en wie gaat dat doen, naast al het werk op het land en elders dat ook gedaan moet worden? Vragen te over en daarom wil het bestuur dat er eerst een kleine tijdelijke commissie komt van leden die samen met boer Bram al die dingen eens op een rij gaan zetten en met wat voorstellen komt voor een aanpak. Als de kas er dan staat, zal er ook een commissie moeten komen die met onze boeren een groot deel van dat werk ook gaat uitvoeren. Naast de ZOO-ploeg, de DDW ploeg en de distributie-, fruitbomen-, en kruidentuin-commissies moet er dus ook een heuse kas- commissie komen. We vragen iedereen die aan (een van) deze commissies mee wil werken, zich op te geven bij een van de bestuursleden of via ons algemene e-mail adres. Voor die mensen is het wellicht ook interessant om de online lezing over het werken in en met een kas te volgen die a.s. 15 februari wordt georganiseerd door het CSA-netwerk. Meer info daarover vind je hier.

DAGBOEK EN NIEUWS

In het dagboek van de boerderij op onze website lees je wekelijks een of twee verhaaltjes over wat er op ons land gebeurt. In de rubriek nieuwS doen we verslag van andere activiteiten op of rond de Baronie.

www.degrooteheide.herenboeren.nl
Faceboek
Website
Instagram
Twitter
Vimeo
Copyright © 2023
Herenboeren De Groote Heide


INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

Email Marketing Powered by Mailchimp