Copy
Beste <<First Name>>,
 
Het is even stil geweest, maar vanaf nu sturen we je weer maandelijkse een nieuwsupdate over alle ontwikkelingen op en rond onze boerderij. We hebben de laatste maanden alles behalve stil gezeten en kunnen je dan ook met trots melden dat ondertussen 183 huishoudens lid zijn, wekelijks zo'n 400 mensen verse groenten, vlees en eieren van de boerderij eten en we nog steeds groeien.

Benieuwd naar wat er zoal gebeurt op onze boerderij? Hieronder lees je het laatste nieuws:

NIEUWE KIPPENREN

Na een hoop voorbereidend werk staat het skelet van de nieuwe kippenren er. Een stuk steviger dan de vorige, zodat de winterstormen hem niet wegblazen, en iets hoger zodat iedereen er rechtop in kan lopen en werken zonder rug- en nekpijn te krijgen. Nu het dak en de goten nog en dan de inrichting, zodat onze Sasso’s in de loop van januari weer vrolijk overdekt-buiten kunnen scharrelen.


LAATSTE OOGST

De laatste oogst van dit kalenderjaar: witte kolen. Er staat, ondanks de kou van de afgelopen weken, nog verbazend veel op het land. Geen witte kolen meer dus, maar in januari krijgen we nog verse palmkool, boerenkool en prei. Voor een deel is dat omdat Bram de bedden met rode en witte kolen bijvoorbeeld had afgedekt met doeken. De hoop was dat ze daardoor net genoeg bescherming hadden tegen de allerergste vorst en dat heeft gewerkt. Maar dat is natuurlijk altijd een beetje een gok, want als het niet had gewerkt, was alles bevroren geweest. Hetzelfde geldt voor de vraag of we de witte en rode kolen nog iets langer op het land laten staan, met alle risico van vorstschade en vraat door muizen van dien, of dat je ze nu oogst en in de koelcel legt, met alle risico van schimmel en bederf die daar weer bij hoort. Boeren is keuzes maken.


MIDWINTEREN IN KERSTSFEER

 

De uitgifte van afgelopen zaterdag stond helemaal in het teken van midwinter en kerst. De activiteitencommissie had een ware kerstsfeer geschapen, met hapjes en een warm drankje, een opgetuigde kerstboom en vuurtjes waar marshmallows geroosterd  werden (en handen gewarmd!).

De jongsten konden aan een tafel vol met knutselspulletjes iets moois maken om thuis in de kerstboom te hangen. En er lagen kaartjes klaar waarop iedereen een kerstwens kon schrijven, ook voor in de kerstboom.

Zo werd de laatste uitgifte van 2022 een gezellige ‘kerstmarkt’, met bijbehorende temperaturen!


ZOO… FEESTELIJK

De laatste ronde is altijd anders, ook als deze hetzelfde verloopt als die daarvoor. Zo voelde het vandaag op de laatste oogstdag van het jaar. We hebben vanwege de vorst een landverbod. de oogst komt vandaag uit de koeling. Omdat de kolen er al enige tijd lagen, moesten we ze eerst schoonmaken alvorens ze konden worden uitgegeven. Gezellig met z’n allen rond de grote bakken.

Tot slot was er koffie, chocolademelk en diverse soorten baksels; we hebben er een feestdag van gemaakt. Tot volgend jaar.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


NIEUWE OVERBUREN

Sinds ruim een week lopen er Limousin runderen van Van Lievenoogen op de Baronie. Ze grazen op het weiland naast de boomgaard, waar vorige maand door leerlingen van basisscholen fruitbomen zijn geplant in het kader van de Nationale Boomfeestdag.

De familie Van Lievenoogen houdt Limousin runderen in combinatie met natuurbeheer in en om Soerendonk en levert ook de rundvleespakketten aan een deel van onze leden.


Zoo… veel werk opeens

Bram had al gezegd dat het best veel werk was. En óf het veel was. En toevallig waren we ook nog eens met iets minder mensen dan gebruikelijk. Vooral de spinazie en de pastinaak was een klus. Het zoeken naar de pastinaakwortel en het graven met de riek kost heel wat energie en tijd. Een voordeel was wel dat we het er warm van kregen. Want brrrr wat voel je de wind bij deze temperatuur. Als bonus hebben we groene en paarse boerenkool geoogst, met zoals het hoort een nacht vorst eroverheen. Op naar volgende week.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


ZOO …WINTERS

Iedereen had het koud vandaag, logisch het was maar drie graden boven nul, en velen zagen er uit als Michelin mannetjes. Het land heeft ons vandaag winterkost gegeven: savooiekool, rode kool, broccoli, prei en ijsbergsla. We vroegen ons af wanneer de schorseneren klaar zijn om te oogsten. Er ging vandaag wel iets mis in de communicatie: er moesten 350 preien geoogst worden maar er zijn er 500 uit de grond getrokken. Om warm te worden zullen we maar zeggen!

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


DE NIEUWE SASSO’S

Ze zijn er, de nieuwe Sasso kippen. Vanochtend vroeg, toen ze nog sliepen in hun kipcaravan bij de fokker, zijn ze gepakt en in kooien gestopt. Minimale stress. Bij ons in Soerendonk konden ze zo in onze kipcaravan, die identiek is aan hun oude thuis. Opnieuw minimale stress. De beestjes waren vervolgens zo ontspannen, dat een groot aantal – want vroeg op en een lange reis – snel een dutje is gaan doen.


ZOO …WARM

Bij het oogsten vroeg in de morgen zien we de wereld wakker worden. De natuur presenteert zich in prachtige kleuren en er hangt een deken van dauw over ons land. We krijgen het er figuurlijk warm van. Dit keer oogsten we prei, bloemkool, broccoli en snijbiet. Inderdaad, minder dan vorige week, daarom zijn er na de koffie nog wat schoonmaakwerkzaamheden.

De Zaterdag Ochtend Oogstploeg


MEEL VOOR EEN MOND

Eindelijk is het zover. We zijn bezig om de eerste 400 kilo tarwemeel in zakjes van een kilo te verpakken. Dan is er a.s. zaterdag op de uitgifte voor iedere mond een kilo. Het is grof gemalen meel, waar je prima zuurdesem brood van kunt maken, of na toevoeging van wat bloem en gist een luchtiger ‘gewoon’ brood. Pannenkoeken is ook een optie, zoals we onlangs op de boerderij konden proeven, en wie weet wat nog meer. Worstenbroodjes? Oliebollen?


HET HELE DAGBOEK BEKIJKEN >>>

Recente artikelen:

Faceboek
Website
Instagram
Twitter
Vimeo
Copyright © 2022
Herenboeren De Groote Heide


Je  ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven op de mailinglijst van Herenboeren De Groote Heide.

INSTELLINGEN WIJZIGEN | AFMELDEN | PRIVACYVERKLARING

Email Marketing Powered by Mailchimp