Copy
Het Raadsnieuws

IAT

Och jee, IAT wat is dat nou weer? Uitgerekend in dezelfde week dat een van onze lezers een brief stuurt over ons taalgebruik in de nieuwsbrief en op de site, levert het college het agendavoorstel IAT aan. Het wat? "Dat slechte taalgebruik is allemaal de schuld van het college", schreven we terug.

Nee hoor. Echt niet. Ook al denkt u dat we dit wel moet schrijven uit lijfsbehoud, want we komen die collegeleden in de gangen van het stadhuis wel eens tegen. Nee, zo is het niet. Natuurlijk is het wel één van de redenen dat het ons soms niet zo goed lukt alle artikelen even begrijpelijk en prettig leesbaar te maken. De woorden in sommige stukken zijn onbegrijpelijk en moeilijk in het kort uit te leggen. Leg maar eens in het kort uit wat administratieve verlenging betekent. Lukte ons dat bij 'Beschikkingen jeugdhulp'?
Andere redenen zijn dat de tijdsdruk soms heel hoog is, of dat de besproken onderwerpen soms echt ingewikkeld zijn, of dat de gebruikte woorden nu eenmaal ook de gebruikelijke woorden zijn. Of omdat ons schrijfbrein het een dagje wat minder deed dan anders. Kan ook. Maar, ook al blijven we gewoon mensen, we moeten rekening houden met de mensen voor wie wij het doen. Dus wij moeten bij de overheid allemaal ons best doen begrijpelijker en toegankelijker te schrijven. Dus voor mijn (collega) ambtenaren die dit lezen: doen, je kunt het!

Alleen, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Terug naar het IAT. Bij dat voorstel zit een 'processchema met een helder overzicht van de stappen', schrijft het college. Neem voor de lol even een kijkje. Haha, schrijf daar maar eens een stukkie over. Dat staat overigens al op de site (bij nog niet geagendeerd). Maar laten we vooral bewondering hebben voor de ambtenaren die zulke lastige processen doorgronden en werkbaar maken en ook voor de raadsleden die er besluiten over moeten nemen.De (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van uw gemeenteraad.
19 januari 2023

Inhoudsopgave:

Besproken op 12 januari:

Kunstmuseum

De advertentie voor nieuw personeel was niet voor nieuwe functies, maar voor vervanging. Een andere motie vond ook weinig weerklank. De meeste raadsleden wachten liever tot het college met voorstellen komt.

Warmtetarieven verhoging 2023

Met een presentatie en films legden Vattenfallmedewerkers uit dat de energievoorziening best een ingewikkelde zaak is. Best interessante materie voor inwoners die wat meer willen weten over prijsplafond, stadswarmte en warmtekrachtcentrales.

Gesprek met Weerwater CV

Goed om het verhaal ook vanuit een andere kant te horen. En een mooie presentatie van de plannen. En ja, ze willen best meer woningen bouwen. Maar dan op plekken waarvoor nog geen plannen bestaan.

Dienstverlening en Ombudsman

Tja, toen bleken de Ombudsman en de commissievoorzitter er niet bij te kunnen zijn. Dus ging het gesprek tussen alleen de wethouder en de raadsleden. Het moet beter en de gemeente doet haar best dat voor mekaar te krijgen.

Actualiteit 12 januari

Drie onderwerpen.
Gaat de gemeente bedrijfsgebouwen die niet energielabel C hebben daarop aanspreken? Ja. Daar zijn ze al mee bezig.
Duurt de crisisopvang in de brandweerkazerne niet te lang? Ja én het is te sober, zegt het college. Er wordt aan gewerkt, maar het is wachten op de IND.
Zijn er gevolgen van het faillissement van zorgaanbieder Panta Rhei? De gemeente is al aan het werk om de Almeerse cliënten zekerheid te geven over de hulp die ze in de toekomst krijgen.

Agenda 19 januari

Beschikkingen jeugdhulp

Het gaat over 'administratieve verleningen'. Dat betekent dat zorgprofessionals niet beoordeelden of het werk van de bestaande aanbieders goed genoeg was. Maar de raad wil een goed zorgaanbod voor de jeugd en vindt dat hij dat nu niet goed kan controleren.

Oosterwold riolering

De (niet aanwezige) riolering in Oosterwold blijft de gemoederen bezig houden. En nu heeft de provincie de gemeente onder toezicht gesteld. De college komt met het eerste van vier raadsvoorstellen. Er is geld nodig. En niet zo'n klein beetje ook.

Penitentiaire inrichting

Onze leegstaande gevangenis dus. Nu zijn er ineens twee partijen geïnteresseerd om er wat mee te doen. Eentje daarvan schetst een aantrekkelijk toekomstperspectief. Reden voor een babbel met de raad.


Voor uw gemak: snelle links
              

Deel dit bericht Deel dit bericht
Tweet hierover Tweet hierover
Attendeer iemand per email Attendeer iemand per email
raadvanalmere.nl

Eerdere edities en de aanmeldpagina van het Raadsnieuws vindt u hier. 
© 2023 Raad van Almere,
Dit is de (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van de Raad van Almere. U ontvangt deze enkele dagen vóórafgaand aan een Politieke Markt. De nieuwsbrief bevat een selectie van de onderwerpen die onder de aandacht van de raad zijn. De nieuwsbrief is samengesteld door de medewerkers van de raad (raadsgriffie) met de bedoeling u zo goed mogelijk te informeren. De inhoud is noodzakelijkerwijs beperkt en puur informatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reageren? Graag!
Met deze link bereikt u de redactie.
Maar deze link is alleen voor vragen over de nieuwsbrief.
Gebruik voor officiële raadszaken altijd het mailadres raadsgriffie@almere.nl
Wilt u uw inschrijving aanpassen?
U kunt uw inschrijving aanpassen of u kunt helemaal uitschrijven.