Copy
 
 
   Raadsnieuws   
Veel Almeerders gaan op vakantie buiten de stad,
maar er komen ook heel wat toeristen naar Almere toe.


De (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van uw gemeenteraad.
16 juli 2022

Inhoudsopgave:

Laatste kans

De enquête over de nieuwe burgemeester sluit op 22 juli. Meer dan 1.500 stadsgenoten gingen u al voor. https://raadvanalmere.nl/burgemeester
BESPROKEN 14 JULI
Een overvolle raadzaal, ook op de omloop zat publiek achter een groot beeldscherm.

Plenair

De Politieke Markt begon op de 14e meteen met plenair. De hele raad was bijeen, plus heel veel bezoekers. Een groot deel van hen kwam vooral voor óf het afscheid van de vertrekkende wethouder(s) óf de installatie van de nieuwe. Vooral die tweede groep moest daarvoor wel het nodige geduld opbrengen. Maar eerst waren er een paar besluiten te nemen, dat was eigenlijk zo gepiept. (kijk bij raadvanalmere.nl/raadsbesluiten). Daarna was het afscheid nemen van Hilde van Garderen en Jan Hoek. Hilde werd toegesproken en volgde de vergadering vanuit Frankrijk. Ze kreeg een staande ovatie. Daarna was Jan aan de beurt, die van de burgemeester zijn colbertje moest uittrekken om nog een keer zijn toewijding aan de stad te tonen; zoals zo vaak had hij een ALLY-t-shirt aan. Hij gaf zelf ook een bevlogen toespraak en hem wachtte eveneens een staande ovatie.
Een inspreker namens de hobby-vissers in de stad.

Bespreking coalitie-akkoord

Eerder deze week werd het akkoord gepubliceerd. Het is echter aan de raad om erover te besluiten. Dus ging de raad erover in gesprek. Maar niet nadat een inspreker namens de vrijetijdsvissers in de stad zijn zorgen uitte over de plannen. Namens de zeven samenwerkende partijen vertelden de fractievoorzitters daarna in een paar minuten waarom ze in dit akkoord en deze samenwerking vertrouwen hebben. Waarna de andere partijen aan het woord kwamen. Die toonden zich - niet verrassend - minder enthousiast en ze hadden vragen. Na hun inbreng was er een schorsing, waarna één fractievoorzitter mede namens de ander zes reageerde. Maar dit had ook de vorm van een debat, waarin andere raadsleden konden interrumperen. Het ging niet over veel verschillende dingen en evenmin ging het erg diep. Een coalitie kan veel plannen bedenken, maar uiteindelijk moeten ze er toch met de raad over in gesprek en die besluit wat er gebeuren gaat. Dus de onderwerpen komen de komende jaren stuk voor stuk op de agenda.
De meeste kandidaten waren al bekenden, maar Alexander Sprong was voor de meesten nog niet bekend.

Wethouderskandidaten

De volgende stap was het voordragen van de wethouderskandidaten. Eerst stelden de fractievoorzitters hun kandidaten voor, daarna stelden de kandidaten zichzelf kort voor. De raad, nou ja, alleen de te verwachten oppositie eigenlijk, stelde vragen aan de fractievoorzitters en hun kandidaten. Hier bleef het vooral hangen in de vraag waarom er vier terugkeren. De vraag werd even vaak gesteld, als het antwoord gegeven, en dat leverde dus niet veel op. Uiteindelijk werd met stembriefjes gestemd. Alle zeven kandidaten kregen ruim voldoende stemmen om wethouder te kunnen worden.
En zo kwamen we aan het laatste deel van de avond, inmiddels vér na middernacht: de zeven wethouders werden beëdigd en de eerste collegefoto kon worden gemaakt.
AGENDA 1 SEPTEMBER
Op 1 september is de eerstvolgende Politieke Markt. De agenda daarvoor is voor een belangrijk deel al bepaald. Allereerst moeten een aantal raadsleden worden benoemd. Die plaatsen kwamen vrij, omdat enkele raadsleden op de 14e wethouder werden.
Dit is vóór de vakanties de laatste Raadspagina. Omdat de raadsleden 'gewone' inwoners zijn, meestal met een baan en vaak met een gezin, volgt de raad de schoolvakanties. Het reces duurt dus zes weken. De wethouders gaan in die tijd al aan de slag, de stad moet immers bestuurd blijven. U hoort vanuit de raad weer in september. Op raadvanalmere.nl staan de onderwerpen die eraan komen al gepubliceerd en ook de agenda van 1 september is er al.

Voor uw gemak: snelle links
              

Deel dit bericht Deel dit bericht
Tweet hierover Tweet hierover
Attendeer iemand per email Attendeer iemand per email
raadvanalmere.nl

Eerdere edities en de aanmeldpagina van het Raadsnieuws vindt u hier. 
© 2022 Raad van Almere,
Dit is de (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van de Raad van Almere. U ontvangt deze enkele dagen vóórafgaand aan een Politieke Markt. De nieuwsbrief bevat een selectie van de onderwerpen die onder de aandacht van de raad zijn. De nieuwsbrief is samengesteld door de medewerkers van de raad (raadsgriffie) met de bedoeling u zo goed mogelijk te informeren. De inhoud is noodzakelijkerwijs beperkt en puur informatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reageren? Graag!
Met deze link bereikt u de redactie.
Maar deze link is alleen voor vragen over de nieuwsbrief.
Gebruik voor officiële raadszaken altijd het mailadres raadsgriffie@almere.nl
Wilt u uw inschrijving aanpassen?
U kunt uw inschrijving aanpassen of u kunt helemaal uitschrijven.