Copy
Hírlevél 2019/9 - 2019 december
 
Bőrgyártás:
a biztonság kiemelt fontosságú
A bőr egy világszerte forgalmazott árucikké vált szépségének és sokoldalúságának köszönhetően, és több, mint 82 milliárd amerikai dollárnyi kereskedelmi értéket generál évente. A bőr a hústermelés céljából levágott állatok nyersbőréből készül. A bőrfeldolgozók nélkül ez a szerves hulladék jelentős egészségügyi kockázatot jelent, ha nem megfelelő módon ártalmatlanítják.
Európa az egészségvédelem és biztonság éllovasa
A világ majdnem összes országában működik bőripar. Azonban nem mindenki foglalkozik úgy a megfelelő szociális és környezetvédelmi előírásokkal, mint mi itt, Európában, ami úttörő szerepet tölt be ebben a témában. Az európai bőrfeldolgozók modern és felelős vállalkozások. Az európai munkavédelmi és munkaegészségügyi előírások és rendeletek a legszigorúbbak és a legátfogóbbak közé tartoznak a világon, és Európa-szerte alkalmazzák őket a bőrgyártásban. A biztonságos munkavégzés feltételeire, a munkavédelemre, biztonságos gépekre és kémiai folyamatokra, illetve a képzett alkalmazottakra vonatkozó követelmények épp úgy vonatkoznak a teljes európai iparra, mint a bőrgyártókra.
Az európai ipar a szektor munkahelyi egészségvédelmének folyamatos fejlesztéséhez is hozzájárult, az Európai Bizottság által finanszírozott együttműködéseken keresztül. Ezek közé tartozik az OiRA (Online Interactive Risk Assessment) eszköz a bőrfeldolgozók számára, amely speciális irányelveket biztosít a bőrgyártás folyamatainak kezeléséhez. Az UNIDO-n keresztül ez az eszköz világszerte elérhető és használható valamennyi bőrfeldolgozó számára (https://oiraproject.eu/en/oira-tools?text=tanning&op=Search&sort=date).
A munkavédelem a bőrgyártásban szintén témája volt a 2018-as, EU által finanszírozott projektnek, "Kellő gondosság (due diligence) az egészséges munkahelyekért a bőriparban" címmel, melynek célja különböző kérdések értékelése és fejlesztése volt, többek közt:
  • Munkahelyi biztonság, mint a bőrfeldolgozók kiemelt prioritása 
  • Az iparág-specifikus eszközök azonosítása a munkahelyi egészségvédelem és biztonság értékelésére
  • A bőripar vásárlóinak jelentősége a globális ellátási láncban, tekintettel a munkahelyi biztonság továbbfejlesztésére
  • A munkabiztonsági kellő gondosság (due diligence) elveinek implementációja a bőripar munkahelyein, mint piaci lehetőség 
A záró beszámoló a "Kellő gondosság az egészséges munkahelyekért a bőriparban" projektről megtalálható itt: http://euroleather.com/index.php/projects/due-diligence.
Intézkedések az Európán túli ipar számára
Az intézkedések célja, hogy segítsenek az iparág működését biztonságosabbá tenni, és ezt Európán kívül is meghonosítani, világszerte valamennyi gyártási helyen és létesítményben. Nemcsak továbbfejleszteni akarjuk ezeket a témákat itt Európában, hanem exportálni is szeretnénk őket a világ többi részébe, hogy az európai előírások és színvonal a teljes ellátási láncon keresztül alkalmazhatóak legyenek. Az alkalmazottak egészsége és biztonsága azokban az országokban is éppolyan fontos, mint az EU-ban, ahol nincsenek hasonlóan szilárd jogi keretek.

szerkesztette:
 

együttműködő partner:
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Facebook
Twitter
Website
Megtekintés böngészőben.
Copyright © 2019, COTANCE, Minden jog fenntartva.

E-mail címünk:
cotance@euroleather.com

Szeretné megváltoztatni az e-mailek fogadásának módját?
Frissítheti preferenciáit vagy leiratkozhat a listáról.


This email was sent to <<E-mail cím>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
MKSZ · Gyömrői út 86. · Budapest, Bu 1103 · Hungary

Email Marketing Powered by Mailchimp