Copy
Problemen met het lezen van de deze e-mail? Bekijk hem dan in je browser
11 maart 2023 | Inhoud

Van het bestuur

Binnenkort verschijnt het nieuwste nummer van de Kroniek, het magazine van Roterodamum. Het wordt weer een lezenswaardig nummer met onder andere een artikel over bouwactiviteiten in Rotterdam tijdens de bezetting: bunkers en noodwinkels. Bent u lid van Roterodamum? Dan ontvangt u het magazine thuis. Ook heeft u toegang tot alle activiteiten die Roterodamum organiseert. 
Zonder onze leden en hun contributiebedragen zouden we niet kunnen doen wat we nu doen. Roterodamum is een vrijwilligersorganisatie, ontvangt geen subsidie en is voor de inkomsten geheel afhankelijk van de contributie van de leden.
De afgelopen maand zijn de facturen voor de contributie 2023 verstuurd. Roterodamum werkt sinds kort met een nieuw boekhoudsysteem. Nieuw is dat de facturen per mail zijn verzonden. We zien uw betaling graag tegemoet. Heeft u aangegeven dat u gebruik maakt van een automatische incasso dan wordt het lidmaatschapsbedrag automatisch geïnd. De leden van wie we nog geen e-mailadres hebben, ontvangen de factuur binnenkort per post. 
Heeft u een vraag over de factuur of uw betaling? Stuur dan een mail naar: roterodamum@roterodamum.nl
Lees meer >

Agenda

Roterodamum Café op het ss Rotterdam

Op 16 maart is het Roterodamum Café op het ss Rotterdam. Klaas Krijnen, voorzitter van de Stichting behoud stoomschip Rotterdam vertelt over de historie en rijkdom van het schip.
Het ss Rotterdam is het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd. Het wordt wereldwijd erkend als maritiem, cultureel en technisch erfgoed. Het schip is rijk voorzien van kunstuitingen en het is als stoomschip ook technisch interessant. Aanmelden kan via de site. Inloop vanaf 15.30 uur, aanvang lezing 16.00 uur.
Lees meer >

Nieuws

Vergeten bombardement

Op 31 maart 2023 is het 80 jaar geleden dat geallieerde bommen op delen van Rotterdam-West, Schiedam, Hoogvliet, Pernis en Heijplaat neerkwamen. Bij dit bombardement zijn in Rotterdam en Schiedam honderden dodelijke slachtoffers en vele gewonden gevallen. In de volksmond wordt dit ook het ‘Vergeten Bombardement’ genoemd. Onderzoek naar de slachtoffers dit bombardement in 1943 levert al 453 (mogelijke) slachtoffers op en geeft nieuwe inzichten.
Lees meer >

Zoeksysteem voor bouwdossiers

Op de site van het Stadsarchief Rotterdam kan iedereen op adres zoeken in de bouwdossiers van Rotterdam. De bouwvergunningen die zijn verleend in de periode 1861-2010 zijn doorzoekbaar. Handige info voor Rotterdammers die hun huis willen verbouwen. Je kunt in één oogopslag zien welke vergunningen en (originele) tekeningen aanwezig zijn.
Lees meer >

Tips

Passage Rotterdam 1879-1940

Op 4 maart is Herman Romer’s nieuwe boek gepresenteerd: Passage Rotterdam 1879 – 1940. Zoals nu de Markthal, was de Passage in de vooroorlogse tijd een Rotterdams icoon, een prachtige winkelgalerij die verloren is gegaan bij het bombardement van 14 mei 1940. De galerij bevond zich globaal op de plek waar tot voor kort C&A aan de Coolsingel was gevestigd. 
Lees meer >

Vermeer en de Delftse topografie

Op 14 maart verschijnt het nieuwe boek van Wim Weve. Een bouwhistorische analyse van de bebouwing op het Gezicht op Delft en Het Straatje van Johannes Vermeer. Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van de grootste Vermeertentoonstelling ooit, in Rijksmuseum Amsterdam en Museum De Prinsenhof Delft.
Lees meer >

Meer dan beeld en geluid

Beeld & Geluid heeft met trots de deuren van het meest interactieve Mediamuseum ter wereld in Hilversum geopend. In het museum staat het medialeven van de bezoeker centraal. Je kijkt op basis van jouw profiel naar beeld- en geluidmateriaal. Een bezoekje waard dus: je krijgt een persoonlijke museumreis door een van de grootste gedigitaliseerde archieven.
Lees meer >

Paaseieren en de paashaas

Als Pasen weer voor de deur staat, komen er oude tradities aan de oppervlakte die met dit christelijke feest verbonden zijn. Denk aan het fenomeen eieren schilderen en verstoppen. Ook de paashaas, het dier dat verondersteld wordt eieren af te leveren, is een onmisbare symboliek tijdens de Paasdagen. Maar waar komen die bijzondere tradities historisch gezien eigenlijk vandaan? 
Lees meer >
Schrijf uit | Stuur door | Update inschrijving
Email Marketing Powered by Mailchimp
Historisch Genootschap Roterodamum | http://www.roterodamum.nl | Roterodamum@roterodamum.nl