Copy
Problemen met het lezen van de deze e-mail? Bekijk hem dan in je browser
15 oktober 2021 | Inhoud

Van het Bestuur

Monumentenschildje op Villa Van Waning

Op 11 september werd onder toeziend oog wethouder Kasmi door projectontwikkelaar Vincent Taapken en Ton Wesselink, voorzitter van Roterodamum, het schildje onthuld op de muur van het pand aan de Nijverheidsstraat op Feijenoord. Vincent Taapken heeft na meer dan 10 jaar het prachtige monument en dit gebied dat eens zo vol was met havenbedrijvigheid nieuw leven ingeblazen. De laatste jaren vinden steeds meer jonge bedrijven en bewoners hier hun thuis.
Lees meer over dit project in de Kroniek no 28 en 30 >

Agenda

Roterodamum Café op 21 oktober

Tijdens de maand van geschiedenis organiseert Roterodamum een Roterodamum Café in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Gastspreker is dr. John Tholen, conservator van de Erasmuscollectie.
Op donderdag 21 oktober bent u vanaf 16.30 welkom op de 3e etage van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat. 
Lees meer >

Nieuws

Roterodamum Café tijdens Open Monumentendagen weer live!

Eindelijk was het op 12 september zover! Een Roterodamum Café waarbij men live aanwezig mocht zijn. De St Mary Church in Delfshaven bleek een uitstekende plaats voor dit eerste samenzijn in ruim anderhalf jaar. De twee sprekers van deze middag, Paul van de Laar en Peggy Bouva, gaven een aanzet tot het antwoord op de vragen: wat wij leren van de drie boeken over het koloniale- en slavernijverleden van onze stad? En hoe vertalen wij de lessen naar ons dagelijks leven?
Lees meer >

Paviljoen Bram Ladage blijft behouden

Na een maand vol onzekerheid werd begin oktober bekend dat het beroemde gebouwtje van Bram Ladage grotendeels behouden blijft. Zowel vanuit de gemeenteraad als vanuit Roterodamum is druk uitgeoefend op de eigenaar om de enige snackbar die ooit door architecten is ontworpen niet te laten verdwijnen. Met de architecten Kees Christiaanse en Chiel van der Stelt en de gemeente vindt overleg plaats om na een noodzakelijk verbouwing zoveel mogelijk van het pop-artontwerp te handhaven.
Lees onze brief aan het College van Burgemeester & Wethouders >

Verdwenen ornamenten in Vreewijk teruggeplaatst

In de beginjaren van Tuindorp Vreewijk maakte beeldhouwer Hildo Krop houten ornamentjes voor de deuren aan de Dreef. In de loop der jaren verdwenen zij spoorloos. Op initiatief van enkele bewoners om de bijzondere historische elementen van Tuindorp Vreewijk te laten herleven, liet Havensteder deze replica’s maken. Bij een wandeling of fietstocht door de wijk zullen zij zeker opvallen boven de knalgroene deuren.

Tips

'Het wonder van Rotterdam' van Nelleke Noordervliet

Op 15 oktober verschijnt het nieuwe boek van Nelleke Noordervliet. In dit autobiografisch getinte, met foto’s geïllustreerde boek haalt Nelleke Noordervliet herinneringen op aan de stad waar ze in 1945 werd geboren en opgroeide als een kind van de wederopbouw.
Lees meer >

Lezersactie 'Het wonder van Rotterdam'

Uitgeverij De Meent stelt drie exemplaren ter beschikking voor de eerste drie reacties op roterodamum@roterodamum.nl. Zet je naam en adres in de mail en wij zorgen dat het boek verstuurd wordt.

Home Video videotheken in Groot Rotterdam 

Home Video van Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière is een superdik, rijk geïllustreerd boek waarin La Rivière beeldmateriaal van 135 videotheken uit Rotterdam en omgeving bij elkaar brengt. De videotheek is een snel opgekomen, maar vrijwel geheel verdwenen onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed.
Lees meer >

De Post65-fotowedstrijd van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). 

De Rijksdienst Cultureel Erfgoed is benieuwd wat jij kenmerkend of belangrijk vindt. De RCE wil graag zijn kennis uitbreiden over de gebouwde omgeving uit de periode 1965-1990, het Post65-tijdperk. Die kennis wordt onder meer gebruikt in bij actuele herontwikkelings- en transformatieopgaven, waarbij cultureel erfgoed een rol speelt. Je maakt kans op eeuwige roem en een T-shirt uit de collectie van Martjan Kuit!
Lees meer >
Schrijf uit | Stuur door | Update inschrijving
Email Marketing Powered by Mailchimp
Historisch Genootschap Roterodamum | http://www.roterodamum.nl | Roterodamum@roterodamum.nl