Copy
Problemen met het lezen van de deze e-mail? Bekijk hem dan in je browser
8 maart 2022 | Inhoud

Van het bestuur

Roterodamum bestaat in 2022 75 jaar. We vieren dat graag samen met u op 25 juni met de Dag van de Rotterdamse geschiedenis in de Laurenskerk. In het najaar verschijnt een prachtig kinderboek over geschiedenis van onze stad. Het jubileumjaar start met een serie van vier lezingen over 150 jaar Nieuwe Waterweg. De eerste lezing is op 17 maart in het Maritiem Museum Rotterdam. U bent van harte welkom. 

De crowdfundingactie die is opgestart om de Bijenkorfsteen te laten restaureren en terug te laten plaatsen op de vernieuwde Coolsingel levert enthousiaste reacties op. Er zijn al 120 donaties binnengekomen. De teller staat ondertussen op ruim 7600 euro. Maar er is meer nodig. Doet u mee? Dat kan met een donatie èn deze nieuwsbrief door te sturen naar zoveel mogelijk mensen zodat ook zij een bijdrage doen.

Graag vertellen we u in deze nieuwsbrief meer over de steen, de kunstenaar en de tegenprestatie die u krijgt als u een donatie doet.
Lees meer >

Nieuws

Meer over de Bijenkorfsteen

De gevelsteen is het enige restant van het door het bombardement getroffen warenhuis ‘Magazijn De Bijenkorf’ dat destijds stond ter hoogte van het Churchillplein. Het gebouw is ontworpen door architect Willem Dudok en werd gebouwd in de periode 1928-1930. 

Uit de gevel van het modernistische warenhuisgebouw stak een aan beide zijden gedecoreerd zandstenen reliëf, dat een heroïsch beeld geeft van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren. 
De oude Bijenkorf werd in 1960 gesloopt omdat de Coolsingel werd doorgetrokken en de metro werd aangelegd. De gevelsteen verhuisde naar een distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden en is inmiddels overgebracht naar het restauratiebedrijf in Ameide.

De kunstenaar

De beeldengroep is ontworpen door Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939). Hij werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus. 
De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten. Hij heeft beelden vervaardigd voor o.a. de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, het voormalige hoofdpostkantoor, nu bibliotheek in Utrecht. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School.

Een tegenprestatie voor uw donatie

Voor het restaureren, transporteren en terugplaatsen van de Bijenkorfsteen op een nieuwe sokkel is geld nodig. De gemeente, fondsen en het bedrijfsleven betalen al mee. Maar er is nog een tekort. Vandaar de crowdfundingactie! Heeft u een warm hart voor Rotterdam? Doe een gift. Groot of klein, alles is welkom. Als dank krijgt u een tegenprestatie. Dat kan eeuwige dank zijn of een naamsvermelding op roterodamum.nl of in de Kroniek. Bij een grotere donaties krijgt u een rondleiding op de restauratiewerf, een jaarlidmaatschap of bijvoorbeeld een diner op het SS Rotterdam. Als het doelbedrag niet gehaald wordt krijgt u uw donatie terug.
Lees meer of Doneer nu! >

Agenda

Roterodamum Café op 17 maart

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor het Roterodamum Café op 17 maart om 17.00 uur in het Maritiem Museum. Het onderwerp is: Rotterdam en de Rijn. De lezing wordt gegeven door prof. dr. Hein Klemann. Rotterdam heeft veel te danken aan de Nieuwe Waterweg en in 2022 wordt het 150-jarig bestaan van het kanaal gevierd. Dit is de eerste uit een serie van vier lezingen waarin we terugblikken op die 150 jaar. Aanmelden kan op roterodamum.nl.
Lees meer >
En voor wie de nieuwsbrief nog niet ontvangt: schrijf u in op: www.roterodamum.nl of volg Roterodamum op: Instagram, Facebook of Twitter.
Schrijf uit | Stuur door | Update inschrijving
Email Marketing Powered by Mailchimp
Historisch Genootschap Roterodamum | http://www.roterodamum.nl | Roterodamum@roterodamum.nl