Copy
Problemen met het lezen van de deze e-mail? Bekijk hem dan in je browser
14 februari 2022 | Inhoud

Van het bestuur

Help ons om de Bijenkorf Beeldengroep terug te plaatsen op de Coolsingel

Roterodamum zet zich in voor het behoud van het Rotterdams monumentaal erfgoed en dus ook voor restauratie en herplaatsing van de gevelsteen van de Oude Bijenkorf.
De beeldengroep is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog. De gevelsteen is het enige wat over is van het warenhuis ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Willem Dudok dat gebouwd werd in de periode 1928-1930. 
Roterodamum viert in 2022 het 75-jarig bestaan en hoopt dat met jouw hulp de beeldengroep nog in dit jubileumjaar een plaats krijgt op de vernieuwde Coolsingel.
Lees meer > of Doneer nu! >

Agenda

Roterodamum Café op 17 maart

Rotterdam heeft veel te danken aan de Nieuwe Waterweg en in 2022 wordt het 150-jarig bestaan van het kanaal groots gevierd. Ook Roterodamum gaat dat doen. Vanaf maart organiseren we een reeks lezingen waarin we terugblikken op die 150 jaar. Op 17 maart om 17.00 uur is de eerste in een serie van vier lezingen in het Maritiem Museum. Het onderwerp is: Rotterdam en de Rijn. De lezing wordt gegeven door prof. dr. Hein Klemann. 
Lees meer >

Nieuws

Erasmuscollectie genomineerd als Unesco werelderfgoed

De Erasmuscollectie Rotterdam maakt kans om in het Unesco Memory of the World Register te komen. De collectie is door de Nederlandse Unesco Commissie genomineerd. Bibliotheek Rotterdam beheert de grootste Erasmuscollectie ter wereld: ruim 3000 oude boeken van en over Desiderius Erasmus geproduceerd voor 1900.
Lees meer >

Geld voor herstel- en restauratie van Joods erfgoed

Het Rijk heeft 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het herstel en de restauratie van Joodse begraafplaatsen. Het gaat om de grootste herstel- en restauratieoperatie van Joods erfgoed ooit. De Rotterdamse Joodse gemeente wil alle vier de Joodse begraafplaatsen in de stad deels ontsluiten, toegankelijk maken voor publiek.
Lees meer >

Boerderij geen gemeentelijk monument

Gemeente Rotterdam heeft besloten om de voormalige boerderij aan het Toepad 64 niet als gemeentelijk monument aan te wijzen. Het college heeft in december laten weten dat gezien de voorgeschiedenis, de in 2014 gemaakte bestuurlijke afspraken en de nog steeds actueel geachte plannen van Defensie om op dit perceel de Van Genthkazerne uit te breiden het niet voor de hand ligt om met Defensie te onderhandelen over eventuele teruggave van het terrein.
Lees meer >

Positieve toekomst Recreatieoord

Half januari werd de toekomst van het recreatieoord Hoek van Holland behandeld in de Raadscommissie Bouwen, Wonen & Buitenruimte. Er klonk algemene instemming en lof voor alle partijen die hard gewerkt hebben om de positie van huurders en eigenaren voor de toekomst te garanderen.
Lees meer >

Tips

Bibliotheekcollege over bijzondere vondst:
de punter

30 jaar geleden doen de archeologen van Rotterdam een bijzondere ontdekking vlak bij de bibliotheek: onder de dam ligt een compleet bootje! Het punterachtige vaartuig is gebruikt om het laatste gat in de dam te dichten. Het scheepshout onthult bovendien wanneer de dam is aangelegd: rond 1270. Tijdens het bibliotheekcollege op 22 februari kun je meer te weten komen over deze vondst. De originele punter is te zien op de 3e verdieping van de Centrale Bibliotheek.
Lees meer >

Boekentip: Anderhalve meter verhalen

Anderhalve meter verhalen is een nieuw boek, een zogenoemd Boosterboek. Met verhalen en portretten uit de stad door Abdelkader Benali en Margi Geerlinks. Een jaar lang liepen zij door de stille straten van Schiedam.
Lees meer >
Schrijf uit | Stuur door | Update inschrijving
Email Marketing Powered by Mailchimp
Historisch Genootschap Roterodamum | http://www.roterodamum.nl | Roterodamum@roterodamum.nl