Copy
Problemen met het lezen van de deze e-mail? Bekijk hem dan in je browser
19 november 2021 | Inhoud

Van het bestuur

Roterodamum zet zich in voor het behoud van het Rotterdams monumentaal erfgoed en voor de wordingsgeschiedenis van de stad.
2022 wordt een feestelijk jaar want Roterodamum bestaat 75 jaar.
Maar eerst staan er dit najaar nog interessante activiteiten op het programma. Op 22 november wordt het Monumentenschildje uitgereikt aan de eigenaar en huurder van de panden aan de Noordmolenstraat voor het behoud van de geveltekst Uw adres is het Wonder. De 25e november is er een Roterodamum Café in Donner en op 2 december wordt het Rotterdams Jaarboekje 2021 gepresenteerd. Kijk op roterodamum.nl voor de laatste informatie.
Lees meer >

Agenda

Roterodamum Café

In het Roterodamum Café op 25 november in Boekhandel Donner neemt Judith Gussenhoven je mee naar een markante plek in de Rotterdamse binnenstad: Forum Rotterdam. Judith is auteur van het boek Forum Rotterdam. Non-Stop Stad.
Let op: de aanvangstijd is gewijzigd.
Lees meer >

Presentatie Rotterdams Jaarboekje 2021

Roterodamum en het Stadsarchief Rotterdam zorgen er samen voor dat het jaarboekje ieder jaar uitkomt met een aantrekkelijke inhoud. Leden van Roterodamum krijgen het jaarboekje thuisbezorgd. De presentatie op 2 december is te volgen via livestream. Alexandre Furtado Melville heeft het essay voor deze editie geschreven en er worden elf bekende en minder bekende Rotterdammers herdacht met een in memoriam.
Lees meer >

Nieuws

Monumentenschildje voor pand Zeeman

In januari 2020 is de oorspronkelijke geveltekst van manufacturenhandel Het Wonder bij een verbouwing ontdekt en later dat jaar op kosten van de gemeente Rotterdam gerestaureerd. Roterodamum heeft bij de ontdekking de monumentenstatus aangevraagd en waardeert de inspanningen van alle betrokken partijen met de plaatsing van een plaquette en oorkonde. De onthulling van de plaquette is op 22 november.
Lees meer >

Stolpersteine voor gezin Het Wonder

Op 22 en 23 november worden in Rotterdam vijfenvijftig Stolpersteine geplaatst.
Drie in de Noordmolenstraat bij nummer 86a voor het Joodse echtpaar van manufacturenhandel Het Wonder: Israël Levi de Winter en Henriette de Winter-van Biene en voor hun dochtertje Grietje de Winter.
Lees meer >

Bezwaar tegen omgevingsvergunning Waterstaatskerk

Historisch Genootschap Roterodamum heeft op 16 november, gesteund door Museum Oud Overschie en het College van Orgeladviseurs, bezwaar aangetekend tegen de verleende omgevingsvergunning voor rijksmonument Waterstaatskerk Petrus’ Banden aan de Schie.
Lees meer >

Ontwerp Razzia monument gepresenteerd

Burgerinitiatief Razzia Monument Rotterdam zet zich in voor een monument voor alle slachtoffers van de grote razzia in Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944. Het artistieke ontwerp is op 10 november 2021 onthuld door Burgemeester Aboutaleb tijdens de jaarlijkse razzia-herdenking in Stadion Feyenoord.
Lees meer >

Tips

De jongen die van De Hef dook

Eind november verschijnt het boek van Siebe Thissen over een jongen die het onmogelijke presteerde en op het nippertje aan de dood ontsnapte. Het boek leest als een spannend jongensboek: er is sprake van een bijzondere daad, van spanning en verlossing: als lezer krijg je wat je wilt: een held.
Lees meer >

Waarom de Rijn in Rotterdam Maas heet

Na een helikoptervlucht boven Nederland vroeg Marthe Fuld zich af waarom de Rijn in Rotterdam Maas heet.
Die vraag liet haar niet meer los en daarom schreef ze er een boek over.
Lees meer >

Het Kralingse bos door de jaren heen

Half november is het boek De achtertuin van Rotterdam van Martine van Rooijen verschenen. Veel Rotterdammers waren sinds 1911 betrokken bij de aanleg van het bos. Oorlogen en crisis maakten dat het Kralingse Bos pas in 1950 werd opengesteld.
Lees meer >

De tuinbeelden van Landgoed De Tempel

In Museum Oud-Overschie is tot maart 2022 de expositie ‘De Tuinbeelden van Landgoed De Tempel’ te bezoeken. De expositie neemt je mee in de geschiedenis van deze Rotterdamse buitenplaats aan de Schie.
Lees meer >

Volg Roterodamum op Instagram en maak kans op een boek

Ben je geïnteresseerd in het verleden van de stad en voor het behoud van het Rotterdams monumentaal erfgoed? Volg Roterodamum dan ook op Instagram. Onder de nieuwe volgers die zich aanmelden voor 1 december worden drie exemplaren verloot van De jongen die van De Hef dook.
Lees meer >
Schrijf uit | Stuur door | Update inschrijving
Email Marketing Powered by Mailchimp
Historisch Genootschap Roterodamum | http://www.roterodamum.nl | Roterodamum@roterodamum.nl