Copy
    Nieuwsbrief
     Juni 2020
 
Nieuwsbrief voor iedereen die lokaal werk wil maken van een sterker sociaal beleid

Wonen met KansenEen buurtenonderzoek in jouw gemeente? 

Wij weten hoe!


In Beerse en Mechelen deden we het al. In Turnhout starten we vanaf juli. Het stadsbestuur wil er werken aan sociale verbinding en ontmoeting in kwetsbare buurten. Een buurtenonderzoek ‘Kijk in de Wijk’ vormt er de basis voor actieplannen op maat. Samenlevingsopbouw bevraagt in negen wijken van de stad tientallen bewoners en sleutelfiguren. We analyseren, observeren en suggereren aanpak en acties.
 
Plannen in jouw gemeente? Contacteer Ann Van der Wilt

Opbouwwerkers tijdens Corona: het verhaal van Marie, Céline en Mieke


EigenaarsmagazineMarie startte in Lier als opbouwwerker bij Ons Gedacht toen land in lockdown ging. Collega Céline ging op zoek naar andere manieren om de jongeren en gezinnen uit haar project Wonen met Kansen te bereiken en ondersteunen. Nu de maatregelen stilaan versoepelen steken zij en alle collega’s nog een tandje bij. Want dat er werk op de plank is, lees je in het verhaal dat Mieke in volle Coronatijd optekende. 
 
Meer lezen

Geen diploma maar gretig op zoek naar ervaring en werk?

Overbruggen 2.0 geeft Dragan een duw in de rug


Dragan* (18 jaar) is blij dat Booms Welkom weer open is. Hij heeft er een afspraak met opbouwwerker Jenne van Samenlevingsopbouw in het project Overbruggen 2.0. Hij is op zoek naar werk, maar wil daarnaast vooral bijleren en ervaringen opdoen. Met ondersteuning van Jenne werkt hij aan leren solliciteren en heeft hij zijn eerste werkervaring achter de rug.  Hij heeft er heel wat geleerd. Ze onderzoeken samen wat zijn talenten zijn en toekomstdromen zijn en welke stappen hij daarvoor kan nemen. Opbouwwerker Stien Michielsen sprak Dragan voorbije woensdag.  
(Dragan is een schuilnaam)
Booms Welkom opent opnieuw de deur
Meer lezen

Samen met maatschappelijk kwetsbare ouders over de digitale horde

“Schoolstart” in Mechelen ondersteunt al vijf jaar succesvol ouders bij de inschrijving in de kleuterschool.


De deelname van kleuters aan het Vlaamse onderwijs is hoog. Maar bepaalde groepen participeren minder: ze zijn niet ingeschreven in een kleuterschool of gaan onregelmatig.  In Mechelen informeren we met het project Schoolstart kwetsbare gezinnen over het belang van kleuterparticipatie en het maken van een bewuste schoolkeuze, en ondersteunen we hen bij het inschrijven.  Maar we gaan nog een stap verder: de periode tussen de inschrijving en de instap benutten we zo goed mogelijk, zodat alle peuters én hun ouders de beste start krijgen.  En de school vergeten we ook niet natuurlijk…


 
Meer lezen

In het kort

Op naar een betere woonkwaliteit voor seizoensarbeiders

Sinds twee jaar timmert Samenlevingsopbouw samen met IGEMO, IOK en Boerenbond, aan de woonkwaliteit van seizoenarbeiders.   Deze tijdelijke – veelal Roemeense - werknemers vinden zeer moeilijk kwalitatieve huisvesting. Een aantal landbouwers wil hierin voorzien voor hun werknemers maar weet niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. We ondersteunen hen in die zoektocht. Daarnaast maakten we een wegwijsbrochure op voor de tijdelijke werknemers die  eerstdaags in het Roemeens vertaald zal worden. Dit project komt tot stand met Europese, Vlaamse en provinciale PDPO ondersteuning.
 

Marloes Damen in gesprek met Wouter Beke over opbouwwerk tijdens Corona

Begin juni zat collega Marloes samen met opbouwwerkers uit heel Vlaanderen met minister Wouter Beke rond de digitale tafel. Op de agenda: de noden van de meest kwetsbare groepen en de creatieve oplossingen die Samenlevingsopbouw daarvoor probeert te vinden. We hopen de minister geïnspireerd te hebben…!
 

Opstart van een STEK in Borsbeek en Zwijndrecht

In Borsbeek en Zwijndrecht zijn we volop de opstart van een STEK aan het voorbereiden. Een STEK is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen leren en ondersteuning vinden bij vragen en problemen. En waar we op basis van de noden die we ondervinden werken aan meer sociale bescherming.  

Lees hier waarom Jo Vandeurzen een STEK een goed idee vindt.
Ook iets voor jouw gemeente?  Anita Rimaux bekijkt het graag samen met jou!

 
Deze nieuwsbrief krijg je vanwege Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie vzw
Brusselsepoortstraat 8 | 2800 Mechelen | 015 20 13 75
www.samenlevingsopbouw-ap.be

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Wijzig je voorkeuren wijzigen of schrijf je uit.

Email Marketing Powered by Mailchimp