Copy
Bekijk deze email in uw browser.
Nieuwsbrief Netwerk Palliatieve Zorg Eemland

April 2022
Beste nieuwsbrieflezer,

We rollen zo de welverdiende meivakantie in. Wat zijn we er aan toe in de zorg! Daarom nog even wat nieuws in je brievenbus over de palliatieve zorg. Uit de regio Eemland en landelijk nieuws. Bekijk ook onze website eens met nog veel meer nieuwsitems en berichten uit het netwerk.


Met een hartelijke groet,

Marjan Hoeijmakers, netwerkcoördinator
T 0610288650 – marjan.hoeijmakers@beweging3.nl 
Informatie middag ‘Weet u wat u wilt’ op 21 april in Bunschoten

Hospice Nijkerk e.o. zet haar kennis en expertise graag in voor de inwoners van Bunschoten-Spakenburg om hen te stimuleren over vragen na te denken zoals: 
“Heeft u er wel eens over nagedacht, wat uw laatste wensen zijn als uw einde nadert?
En heeft u deze wensen gedeeld met uw dierbaren?

Door in gesprek te gaan over deze best indringende vragen, wil het hospice een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven als het einde nadert.

Onderstaande is een uitnodiging voor geïnteresseerden.
We hopen in mei-juni in samenwerking met twee huisartspraktijken in de regio meer informatiemiddagen aan te bieden. Houd de website in de gaten.

 

Scholingen in de regio Eemland 

Palliatieve zorg in de psychiatrie. 25 april, 9 en 23 mei
Deze verdiepingsmodule van GGz Centraal gaat over palliatieve zorg voor mensen met een psychiatrisch beeld, veroorzaakt door een psychiatrische aandoening of hersenmetastasen.
Speciaal voor verpleegkundigen. Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

Richtlijn palliatieve sedatie. 6 september
Wegens de grote interesse herhalen we deze digitale scholing via Zoom. 
Een herziene richtlijn palliatieve sedatie staat op punt van verschijnen. Als verpleegkundige of (huis)arts betrokken bij palliatieve sedatie wil je alles weten van (veranderingen in) deze nieuwe richtlijn. Dan is deze bijscholing online de juiste plek. Door: Alexander de Graeff
Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

De evenwichtige zorgverlener 
Werken in de palliatieve zorg kan je als zorgverlener zomaar uit je evenwicht brengen. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? In juni organiseren we een scholing over de evenwichtige zorgverlener. Blijf op de hoogte via onze website.

Centra voor levensvragen in Midden Nederland samen in één stichting

De verschillende centra voor levensvragen in de provincie Utrecht en een deel van Gelderland zijn samengegaan in één stichting: Centrum voor Levensvragen Midden-Nederland. 

Voor verwijzers en cliënten verandert er verder niets.
Een centrum voor levensvragen bestaat uit een team van geestelijk verzorgers, die goed kunnen luisteren en een goed gesprek over levensvragen kunnen voeren. Ook organiseert elk centrum andere activiteiten over levensvragen en over de zin van het leven zoals lezingen, thema-avonden, workshops en andere bijeenkomsten.

Je kunt het Centrum voor Levensvragen Midden-Nederland bereiken op 085 - 0043 063. Kijk voor meer informatie op de website van Centrum voor Levensvragen Midden-Nederland. 

Het Centrum voor Levensvragen Eemland is ook eigenstandig en direct benaderbaar. Zie hun eigen website.

Adviezen Raad van Volksgezondheid en Samenleving

‘Leven met het einde in zicht’ en ‘Beter samenleven met de dood’

Als iemand te horen heeft gekregen dat die waarschijnlijk overlijdt aan zijn ziekte, moet die eerder palliatieve zorg ontvangen. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) in het nieuwe advies Leven met het einde in zicht. 

Op dit moment is de cultuur van de geneeskunde en de structuur van de gezondheidszorg primair gericht op ‘genezing’ en behandeling vanuit een focus op het verlengen van het leven, vindt de Raad. Zij pleiten voor een bredere aanpak van zorg met aandacht voor medische, maar vooral ook mentale, sociale en existentiële vragen.

Het advies is in maart aangeboden aan VWS directeur-generaal Langdurige Zorg Ernst van Koesveld op 9 maart 2023. Lees het advies Leven met het einde in zicht hier

Dit advies is het laatste deel van een tweeluik over beter omgaan met de dood. In het eerste deel Stervelingen – Beter samenleven met de dood wees de Raad op het belang van beter omgaan met de dood in de samenleving. In dit advies richten zij de blik vanuit een vergelijkbaar perspectief op de zorg.

Meer informatie op Palliaweb

BOEK. Bij jou weet je het maar nooit. Mariska Boshoven

‘Vandaag voel ik de angst om te verliezen. Ik wil Fynn zien opgroeien en ik ben bang dat het me niet gegeven wordt. Maar ik wil de angst niet groter laten worden.’ 

Mariska is 34 weken zwanger als ze in 2016 de diagnose lymfeklierkanker krijgt. Blije babydozen maken plaats voor informatiemappen over chemokuren en pruikensessies. Tien dagen later komt Fynn ter wereld en kort daarna start de chemo. Het lijkt overzichtelijk, een half jaar behandelen en 90 procent genezingskans. Maar alles loopt anders. ‘Bij jou weet je het maar nooit’, hoort ze te vaak van haar artsen…. 

Een toegankelijk geschreven boek. Open en eerlijk. 
EAN 9789083123608 

Copyright © 2022 Netwerk Palliatieve Zorg Eemland, Alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven staat voor onze nieuwsbrief. 

Our mailing address is:
Marjan.Hoeijmakers@beweging3.nl

Veranderen hoe je de email ontvangt?
Verander je voorkeuren of Uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp