Copy

Núm 5 - Desembre 2022

Finalitzem un any intens on la pandèmia i les seves restriccions sembla que poc a poc formen part del passat. Els grups que formen part de l’Institut d’Estudis del Treball hem anat notant com aquest 2022 hem tornat a la càrrega amb l’activitat frenètica!

Tot i que durant el primer semestre encara notavem les limitacions, vam poder tornar a celebrar les Jornades IET de forma presencial, enguany dedicades a les condicions de treball i ocupació, posant la mirada a les administracions públiques. Us avancem que les XIenes Jornades IET tindran lloc el 3 de febrer de 2023 sota el lema “Desigualtats múltiples” al CTESC, així que ja us podeu reservar la data a les vostres agendes!

El segon semestre va anar marcat per l’organització de la 13a edició de l’ILERA European Congress i el nou volum de l’Anuario IET de Trabajo y Relaciones Laborales. Malauradament, també ens va marcar la mort del nostre company i amic, Fausto Miguélez.

Acabem amb el darrer butlletí de l’any que, com sempre, ve carregat d’un bon resum de les principals activitats i notícies. Destaquem i celebrem el Premi atorgat al QUIT per la seva tasca i aposta per la ciència oberta.

Tornem l’any vinent! Molt bones festes i inici del 2023!

Destacats

El QUIT rep el premi Amic de les Biblioteques

El Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) va rebre el passat 24 de novembre el Premi d'Amics de les Biblioteques. El director, Joan Miquel Verd, va recollir el premi de mans de Núria Casaldàliga, directora del Servei de Biblioteques.

Des del 2016, la Universitat Autònoma de Barcelona vol reconèixer, amb el premi “Amics de les Biblioteques”, aquelles persones o institucions que han fet aportacions destacades a les biblioteques de la Universitat.

A continuació, podeu veure el vídeo amb el resum de l’entrega del premi.

Premi Amic de les Biblioteques 2022 per al QUIT (24/11/2022)

Notícies

La FES organitza el workshop “Sociología del trabajo en España: docencia e investigación”

1r Congrés Català del Treball l'abril del 2023

El Departament d’Empresa i Treball té l’objectiu d’impulsar un espai de reflexió sobre el futur dels treballs i les principals tendències que el marcaran, les dinàmiques a nivell mundial i les implicacions que poden tenir per al nostre país. El congrés permetrà, igualment, esdevenir el punt de trobada de referents acadèmics, socials, polítics i econòmics a nivell nacional i internacional, generar sinèrgies, i debatre les necessitats d’actuació des de les polítiques públiques. I tot això, amb l’objectiu de nodrir l’Estratègia Catalana del Treball 2030, que el Departament té previst elaborar com un instrument per fer front als reptes en l’àmbit laboral de Catalunya durant els propers anys.

Els eixos temàtics que es tractaran al congrés es divideixen en set blocs: Passat, present i futur dels treballs; la implicació dels estats en els treballs; La formació com a factor clau; L'organització del temps de treball i el debat sobre la jornada laboral; Cap a una jornada laboral de quatre dies?; Condicions de treball per a una societat justa i diversa; Els treballs en una economia social i solidària; i, finalment, La representació col·lectiva al segle XXI.

Més informació

Recull d’activitats

National Workshop projecte Sowell

Coordinat pel QUIT i finançat per la DG Employment, Social Affairs and Inclusion de la Comissió Europea (VS/2020/0242), el projecte SOWELL - Social dialogue in the welfare services. Employment relations, labour market and social actors in the care services analitza el sector dels serveis de cura en sis països, posant el focus en el diàleg social i les estratègies dels interlocutors socials per millorar la cobertura d'aquests serveis, així com les condicions de treball de les persones que hi treballen.

Veure programa

Cicle de Seminaris “Més enllà dels diagnòstics: igualtat de gènere i incorporació del talent femení a l’educació superior, la investigació i la gestió universitària”

Els passats 5 i 6 d’octubre es va celebrar el cicle de seminaris Universitats i Gènere “Més enllà dels diagnòstics: igualtat de gènere i incorporació del talent femení a l’educació superior, la investigació i la gestió universitària”. El cicle dona continuació a la col·laboració entre el CUIMPB-Centre Ernest Lluch i l’Associació Catalana d’ Universitats Públiques (ACUP).

Participació al Global Deal Forum

Óscar Molina va participar al Global Deal Forum celebrat a Madrid els dies 2 i 3 de Novembre amb el títol “En el camino hacia una transición justa y hacia mercados laborales seguros”.

III Encuentro Académico Futuro Trabajo

Jornada “Salud Mental y Bienestar en el Trabajo”

El 13 de desembre, Albert Navarro Giné, del grup POWAH, va participar a Valladolid de la taula de recerca de la jornada “Salud Mental y Bienestar en el Trabajo”, organitzada per la Federación de Salud Mental de Castilla y León.

Jornada “Avances en derechos con una mirada inclusiva y el papel de los medios de comunicación”

El passat 14 de desembre es va celebrar al Congrés dels Diputats la jornada “Avances en derechos con una mirada inclusiva y el papel de los medios de comunicación” organitzada pel grup parlamentari socialista.

Jornada “Noves formes de treballar: adaptem la seguretat”

Sara Moreno va participar en aquesta jornada organitzada per l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral que va tractar com adaptar la seguretat i la prevenció a aquestes noves modalitats de treballar.

En concret, la Sara Moreno va exposar els “Mites i certeses del teletreball: una mirada des de la perspectiva de gènere” en el que va analitzar que si el teletreball no es regula des de perspectiva de gènere, reforça el rol de les dones com a cuidadores i pot tenir per a elles costos professionals perquè la cultura laboral continua sent presencialista, a més de tenir riscos psicosocials com l’esgotament, l’estrès o l’autoexplotació.

Podeu recuperar el resum de la jornada aquí.

Alejandro Godino imparteix un seminari a Sevilla

Recomanem