Copy
Mail niet zichtbaar? Klik hier.
HOBO_Reizen_Logo_RGB.jpg

Kleine groepen van 8 tot 16 personen met Nederlandstalige begeleiding

NIEUWSBRIEF

November 2021 (4)

Via onze nieuwsbrieven houden wij u graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends in de wereld van het reizen naar Europese en verre bestemmingen.

Coronavirus slaat vooral toe in Europa terwijl rest van de wereld herademt
Terwijl wij in Europa met steeds toenemende besmettingen worden geconfronteerd herademt een groot deel van de rest van de wereld waar de besmettingen onder controle zijn en verschillende landen groen kleuren. Onze vele klanten op reizen buiten Europa waren allemaal blij en opgetogen dat ze terug op een vrij normale manier konden reizen zonder coronastress. In de volgende maanden kunt u reizen naar landen die nu genieten van de zomer en waar toeren terug mogelijk is.
 

Hobo-groep in Jordanië

 

Hobomagazine
Gisteren werd ons nieuw magazine geleverd. Nu nog de briefomslagen vullen en de vracht naar het postcentrum brengen. Hoogstwaarschijnlijk valt dan begin december de brochure in uw bus. U moet wel rekening houden met het feit dat de post deze verzending niet als prioritair beschouwt en de leverdatum niet te bepalen valt.
 Hobo op reis!
Drie Hobo-groepen keerden terug uit Saoedi-Arabië en maakten kennis met een land dat sinds kort zijn grenzen openden voor toeristen. In maart/april worden de rozen geplukt en worden deze verwerkt tot de fameuze rozenolie en parfum. Bij de oogst hoort ook een typische dans die u terugvindt in het bijhorende filmpje. We hebben nog vrije plaatsen voor onze twee afreizen in maart (10/03/2022 en 24/03/2022).
 
 
 
 
Wereldreizen voorjaar 2022
Vertrekken januari/februari/maart
Argentinië: 15/01/22, 12/02/22 (nog 1 plaats)
Namibië: 21/01/22
Sri Lanka: 06/02/22
Oman: 12/02/22 (volzet)
Costa Rica: 13/02/22
Guatemala/Honduras: 17/02/22 (nog 2 plaatsen)
Panama: 01/03/22
Colombia: 04/03/22
Dubai: 05/03/22 (nog 2 plaatsen),12/03/22 (volzet),19/03/22 (extra afreis)
Zuid-Afrika: 07/03/22
Saoedi-Arabië: 10/03/22 (nog 1 plaats), 24/03/22
Mongolië Fotoreis: 15/03/22
Marokko 26/03/22 (volzet)
Japan 26/03/22 (volzet)
 
Vertrekken april
Brazilië: 01/04/22
Kirgizstan/Oezbekistan: 01/04/22
Vietnam: 01/04/22
Japan: 02/04/22 (volzet)
Oman: 02/04/22
Namibië: 02/04/22
Jordanië: 02/04/22, 09/04/22
Mexico: 03/04/22
Zuid-Afrika: 04/04/22
Kirgizstan/Oezbekistan: 29/04/22 (volzet)Sfeerbeelden Hobogroep in Saoedi-Arabië
📷 An Zellien

 

Boekentips
Lea Ypi – Vrij. Opgroeien aan het einde van de geschiedenis
Albanië (non-fictie)
Lea Ypi (°1979, Tirana) studeerde filosofie en literatuur aan de Sapienza Universiteit in Rome en promoveerde aan de European University Institute in Florence. Tegenwoordig woont Ypi in London, waar ze hoog¬leraar is aan de prestigieuze London School of Economics. Als hoogleraar politieke theorie houdt ze zich bezig met migratie, marxisme en nationalisme. Eind vorige maand verscheen haar boek Vrij. Opgroeien aan het einde van de geschiedenis, waarin ze op eerlijke en aansprekende wijze beschrijft hoe het was om op te groeien in Albanië, één van de meest geïsoleerde landen ter wereld en deelgenoot te zijn van een omwenteling die de samenleving op haar grondvesten deed wankelen.
 
Lea Ypi groeit op in de havenstad Dürres in Albanië,  waar communistische idealen de plaats van religie innemen. Deze laatste stalinistische uithoek van Europa wordt geteisterd door schaarste en politieke executies, maar voor Lea is het haar thuis. Een plek waar mensen gelijk zijn en buren elkaar helpen – een plek van samenhorigheid en hoop. Een jaar na het neerhalen van de Berlijnse Muur komt het socialisme in Albanië in een vrije val terecht. Lea Ypi is dan 11 jaar. Verkiezingen, kledingkeuze en religie worden ineens vrijgegeven, maar fabrieken sluiten, banen verdwijnen en het land gaat failliet. Terwijl de droom van haar ouders’ generatie verwordt tot de desillusie vande hare en familiegeheimen aan het licht komen, begint Lea zich af te vragen wat vrijheid nou echt betekent. Het boek van Ypi eindigt in 1997. Ze is 18, heeft de middelbare school afgemaakt en vertrekt naar het buitenland om te gaan studeren. Maar 1997 was ook een absoluut horrorjaar voor Albanië.  Vele Albanezen hadden al hun spaargeld in slechte piramidefondsen gestopt en daarenboven heerste er een zware burgeroorlog.
 
Vrij is een onvergetelijk boek over volwassen worden te midden van politieke onrust in Albanië. Ypi verkent op ingenieuze wijze de grenzen van vooruitgang en de last van het verleden, belicht de dunne lijn tussen idealen en werkelijkheid en onderzoekt waar onderdrukking en vrijheid elkaar raken.
 


Productcode (EAN): 9789403150017
Verschijningsdatum: 11/11/2021
Aantal bladzijden: 335
Uitgeverij: De Bezige Bij
 
 
Muriel Barbery – Een roos alleen
Japan (Kyoto) – fictie
Muriel Barbery (°1969 – Marokko ) is één van de succesvolste Franse schrijfsters. Van haar roman L’Élégance du hérisson (Elegant als een egel, 2006) werden wereldwijd meer dan acht miljoen exemplaren verkocht. Een roos alleen, haar laatste roman, (in oktober 2021 bij Uitgeverij Oevers), is inmiddels verkocht aan twintig landen.
 
Rose is net veertig geworden als ze wordt gebeld door een advocaat die haar vraagt om naar Kyoto te komen voor het testament van haar vader Haru, die kunsthandelaar was. Ze heeft hem nooit echt gekend en reist in haar eentje naar Japan. In de aanloop naar het voorlezen van het testament neemt Paul, de assistent van haar vader, haar mee op wandelingen door Kyoto. Ze bezoeken tempels en Zen-tuinen en Rose ontmoet kennissen van haar vader zoals een alcoholische pottenbakker en dichter, een oude vriendin, een huishoudster en een chauffeur.
 
De omzwervingen door Kyoto, georkestreerd door haar vader verlichten de duisternis uit haar verleden en brengen Rose er uiteindelijk toe haar melancholie te overwinnen. Langzaam begint ze het Japanse deel van haar identiteit te accepteren en laat ze zich kalmeren, door de stenen bloemen en de bomen.
 
Een roos alleen is een intense roman: mooi, delicaat, intelligent... maar ook verontrustend.Productcode (EAN): 9789492068767
Verschijningsdatum: 20/10/2021
Aantal bladzijden: 183
Uitgeverij: Oevers
 
 

Interessante tenstoonstellingen
Heim

(IJsland)
Fotograaf Johan Van Cutsem is volgend jaar tien jaar bezig als fotoreisleider bij Hobo Reizen. IJsland is zijn grote passie. Hij bracht de zomer van 2021 in IJsland door. Ook na tientallen trips blijft het eigenzinnige eiland hem fascineren. Natuur en landschappen evolueren in een razend ritme. Terwijl gestolde magma nieuw land vormt, smelten gletsjers aan sneltempo en warmt de oceaan op. Heim is de neerslag van vier zomermaanden in 2021.

Fotogalerie 't Oogenblik
Tiensestraat 37 - 3000 Leuven
Van 18 november 2021 tot 30 januari 2022

Openingsuren
• Donderdag van 13:00 tot 18:00
• Vrijdag van 13:00 tot 18:00
• Zaterdag van 13:00 tot 18:00 en zondag van 13:00 tot 18:00
 
 

 

“Before time began”, Aboriginal kunst uit Australië
Museum Kunst en Geschiedenis, Brussel tot 29/05/2022
De Aboriginal wereld is wonderlijk en boeiend, vol geheimen voor niet-ingewijden. De eerste inwoners van Australië zijn de erfgenamen van de oudste ononderbroken cultuur ter wereld, die tot 65.000 jaar terug zou gaan. Hoe rijk ook, deze cultuur vond geen uiting in bouwwerken, geschreven teksten of verplaatsbare kunstwerken. Eeuwenoude kennis van het land werd en wordt tot vandaag van generatie op generatie, uitsluitend via mondelinge overlevering, tijdens rituelen en ceremonies doorgegeven. In deze kennis staat het concept van de Droom centraal.
 
BEFORE TIME BEGAN verwijst naar de Droom en de creatie van het land, maar ook naar het ontstaan van de hedendaagse kunst. De kern van de tentoonstelling is opgebouwd uit enkele klassieke schilderijen op boombast met natuurlijke pigmenten uit de jaren 1950 (en later) uit Arnhem Land, werken uit de jaren 1970 uit de woestijngebieden, wanneer de Western Desert schildersbeweging ontstond en kunstenaars gingen experimenteren met kleurige industriële verf op doek en paneel, maar ook de meest recente, soms monumentale, kunstuitingen van diverse hedendaagse kunstenaars.

Meer info: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/time-began
 

 
 

TV reeksen
Cambodja – A ciel ouvert
Vrijdag 26 november om 14u50 op Eén

Franse documentaire reisreeks over Cambodja waarin adembenemende luchtbeelden afgewisseld worden met portretten van de mensen die er wonen. Cambodja is hoe dan ook een fascinerend land in volle transitie en met vele gezichten.


 
China - Wild China with Ray Mears
Zaterdag 27 november om 18u10 op Eén
Ray bezoekt een van de bekendste landschappen van China: de Karstregio. Hij leert vissen met aalscholvers, ontmoet waterbuffels en verkent uitgestrekte grotten.


 
Half uur natuur (Le jardin extraordinaire – toundra)
Zondag 28 november om 13u30 op Eén

Tanguy Dumortier gidst ons rond in het Hoge Noorden, door de IJslandse toendra en op Spitsbergen, aan de rand van de poolcirkel. In deze woestenij wonen de poolvos, de beloega, walrijs en ijsbeer. Ook veel vogelsoorten vertoeven er graag, waaronder de sneeuwhoen en de dwergpinguïn.


 
Costa Rica & Guatemala – Extreme Lands - Green Hell
Zondag 28 november om 20u10 op Canvas

In Costa Rica mogen de inwoners zeker geen schrik hebben van enkele van de gevaarlijkste dieren ter wereld. Zo hebben ze daar te maken met slangen die jaarlijks verschillende inwoners doden. Heidi trekt naar een vulkanenregio waar de mens heeft moeten leren leven met dit dreigende gevaar. Tot slot trekt ze in Guatemala naar de afstammelingen van de Maya's, een bevolkingsgroep die zich 2000 jaar geleden al had aangepast aan hun omgeving.


 
Alaska – Great American Railroads
Zondag 28 november om 21u35 op Eén

Michael reist verder in Alaska. In het Denali Nationaal Park ontdekt Michael hoe fotografen de pracht van het landschap honderden jaren geleden vastlegden. In Fairbanks komt Michael aan het eindpunt van de Alaska Railroad en ziet hij hoe de goudzoekers daar destijds te werk gingen.


 
Jordanië – A ciel ouvert
Maandag 29 november om 16u15 op Eén

Jordanië is doorheen zijn geschiedenis altijd een kruispunt van mythen en culturen geweest, vooral met de komst van de Nabateeërs. Getuige daarvan is de historische stad Petra. Even verderop is de vallei van Wadi Rum de thuishaven van de bedoeïenen. En dan is er Amman, de moderne hoofdstad van Jordanië. Tot slot zijn er de Dode Zee en Aqaba, waar de Jordaniërs jaar in jaar uit verantwoord toerisme proberen aan te bieden.


 
Nieuw-Zeeland – A ciel ouvert
Dinsdag 30 november om 16u10 op Eén

Nieuw-Zeeland is een land met adembenemende vergezichten maar is ook een land van vele ecologische principes. Het is een plek met een grote biodiversiteit, met o.m. de beroemde kiwivogel en de minder gekende kakapo. Deze dieren leven in een mooie harmonie met de vele inwoners van de drukke metropolen Auckland en Wellington.


 
IJsland en Chili – Bagage
Woensdag 1 december om 16u40 op Eén

IJsland is een vulkanisch eiland aan de rand van de noordpoolcirkel. IJs en vuur, fjorden en lavastromen ontmoeten er elkaar. Het is de plek waar 'Game of Thrones' zich afspeelt. De landschappen van Chili - de kusten van de Stille Oceaan, de meren, wouden en vulkanen - waren een bron van inspiratie voor dichter Pablo Neruda.


 
 
 
Recept: Zalm met venkel en tomaten
(met dank aan Roger & Ria)
Een zalige comfort ovenschotel, gemakkelijk te bereiden, vlug klaar en weinig afwas nadien. En vooral... zéér lekker!
 
 
Benodigdheden voor 2 personen
- 1 grote venkel
- 2 à 3 tomaten
- 1 ui
- 2 moten zalmfilet, liefst op vel
- olijfolie
- tijm (gedroogd of vers)
- peper en zout

Bereiding
- Laat de oven voorverwarmen op 175°C
- Leg aluminiumfolie op een ovenplaat of in een platte ovenschaal
- Smeer de aluminiumfolie in met olijfolie
- Snij de venkel, de tomaten en de ui in dunne plakjes
- Verdeel deze plakjes op de folie
- Giet er een beetje olijfolie over en kruid met peper, zout en tijm
- Zet de groenten 10 minuten in de voorverwarmde oven
- Kruid ondertussen de zalm
- Plaats de zalm tussen de groenten
- Laat alles nog 10 minuten in de oven staan

Serveer er een stukje stokbrood of een gebakken aardappeltje bij.

 
Smakelijk!
 
 
 
 
 


Uitgebreide info op www.hoboreizen.be

HOBO_Reizen_Logo_RGB_2.jpg

Bondgenotenlaan 165 - 3000 Leuven - travel@hoboreizen.be - www.hoboreizen.be - tel. 016 20 80 47

Facebook logo Twitter logo Instagram logo Google logo


This email was sent to <<Jouw e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
HOBO Reizen · BONDGENOTENLAAN 165 · LEUVEN 3000 · Belgium