Copy

April 2021, week 16

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Artikel over Ons Gesprek in Brabantse dagbladen

Een prachtig artikel van topjournalist Arno Heesakkers verscheen op zaterdag 17 april in het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN/DeStem over het project Ons Gesprek: ‘Als je oud bent en het leven wringt: wees eerlijk, práát; KBO-Brabant helpt de ouderdom te verdragen.’

Klik hier om het te lezen.

Foto: Marc Bolsius

Regionaal zorgoverleg luidt noodklok: Rijk, hervat vaccinaties met Astra-Zeneca en Janssen vaccin!

Het Bestuurlijk Netwerk Kwetsbare Ouderen en Dementie roept het Rijk op om door te gaan met vaccineren. Zij doen dit regiobreed en vanuit alle betrokken organisaties die dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van corona. Het betreft een dringende oproep aan de Rijksoverheid, het OMT en het RIVM: ga door met het zetten van de vaccinaties met Astra-Zeneca en het Janssen vaccin. Geef inwoners de keuzevrijheid op basis van ‘informed consent’ om wel of niet voor vaccinatie met deze vaccins te kiezen.

KBO-Brabant is een van de leden van dit Bestuurlijk Netwerk. Lees het hele bericht op onze website. Klik
hier.

KBO-Brabant uit zorgen over uitvoering Wmo

In een uitvoerige brief aan minister Hugo de Jonge van VWS heeft KBO-Brabant zorgen geuit over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) door gemeenten. De Wmo is een mooie en noodzakelijke wet, waarop meer dan een miljoen Nederlanders zijn aangewezen, maar die wet wordt momenteel in de praktijk uitgekleed. KBO-Brabant verzoekt de minister in te grijpen daar waar gemeenten zich buiten de wettelijke kaders begeven.

Voor het volledige persbericht dat op 14 april uitging, klik hier.
Voor de brief aan de minister van VWS d.d. 14 april, klik hier.

Talkshow en info over AstraZeneca

Welke vaccins zijn er nu allemaal en hoe goed beschermen zij tegen het coronavirus? Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg? En welke bijwerkingen kan ik verwachten als ik geprikt ben? Een talkshow biedt antwoorden.

Onder leiding van presentator Daphne Bunskoek beantwoorden Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie, Huisarts Roy Beijaert, Ton de Boer van het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) en Hans van Vliet, Programmamanager Covid-vaccinatieprogramma bij het RIVM, belangrijke vragen over vaccinatie tegen corona. Aan tafel zitten ook Fons Wools (64 jaar) en verpleegkundige Sanne Goeman.

Klik hier voor de video. Deze is met ondertiteling.

Verdere nuttige informatie:

  • De Rijksoverheid heeft een pagina met informatie, genaamd: ‘Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin?’ Klik hier.
  • Ook hier is extra informatie over de veiligheid van vaccins te vinden.
  • En dit bericht gaat over welke groepen er met AstraZeneca ingeënt zullen worden.
Op onze website hebben wij ook een pagina aangemaakt over vaccinatie, met informatie die verwijst naar de rijksoverheid, klik hier.

Den Haag, dit wil Brabant

Het Brabants Dagblad bood in het weekend  van 10-11 april elf belangenorganisaties in Brabant een podium om aan Den Haag – in het kader van de formatie – te laten weten wat voor hen van belang is. KBO-Brabant was een van de elf.

Wij pleiten voor het tot stand komen van een regiodeal Wonen-Zorg-Brabant, om met regionale stakeholders ruimte te krijgen om partijen te binden en grote opgaves aan te pakken in het sterk vergrijzende Brabant.

Klik hier om het (Premium) artikel te lezen.


Vrijheidsbeperkingen onrechtmatig

Zorginstellingen mogen hun bewoners niet verbieden een ommetje te maken of bij hun naasten op bezoek te gaan. Dat zegt minister Hugo de Jonge (VWS) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). Bergkamp stelde de vragen mede op aandringen van de stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In De Zorg (SOVIDZ). SOVIDZ is blij dat de minister nu duidelijk maakt dat de vrijheidsbeperkingen die in sommige zorginstellingen nog steeds gelden, onrechtmatig zijn.

Lees hier het hele bericht.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands