Copy

Editie november 2022, week 46

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 120.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Nieuwe berichten op de website

Korting bij zorgverzekeringen
Druk op mantelzorgers neemt toe
Betalingsverkeer duurder

Docenten VOA gezocht

KBO-Brabant zoekt versterking voor het team docenten Vrijwillige Ouderenadvisering. Voelt u ervoor om een aantal uren per jaar les te geven? 
We zoeken mensen die ervaring hebben in en kennis hebben van specifieke thema's. Bij voorkeur heeft u ervaring met volwasseneneducatie. Het betreft een vrijwilligersfunctie.  

Wat gaat u doen?
U werkt in een team van docenten mee aan het geven van de cursussen. Deze worden jaarlijks geüpdatet en aangepast aan de actuele situatie. Samen met de andere docenten stelt u het lesprogramma en het rooster samen. De cursus wordt twee á drie keer per jaar gegeven, in het voorjaar en in het najaar. Vanaf 2023 bestaat de VOA-cursus uit drie dagen.  

De modules die worden gegeven zijn naast algemene informatie onder meer: communicatie met senioren, positieve gezondheid, wonen en mobiliteit, financiën, veiligheid, wetgeving in de zorg en dementie. Daarnaast nemen we ruim de tijd om te oefenen met casussen.  

De organisatie rondom de cursussen wordt organisatorisch volledig ondersteund door KBO-Brabant.  

Heeft u belangstelling? In december willen we graag kennis met u maken. 

Meer weten?
Voor inhoudelijke informatie over de opleiding kunt u terecht bij Jan Hoevenaars, docent, e-mail:
Janhoevenaars@outlook.com.

Voor informatie over de organisatie kunt u contact opnemen met Edith Mostert, beleidsmedewerker, e-mail: emostert@kbo-brabant.nl of telefoon: (073) 644 40 66.

Vitaliteitsdagen door heel Brabant

Tijdens onze speciale vitaliteitsdagen kunnen leden in uw eigen wijk of dorp hun vitaliteit laten controleren door jonge zorgprofessionals in opleiding en vrijwilligers die als zorgprofessionals werkzaam waren. Zij meten onder meer cholesterol, bloeddruk, gewicht, knijpkracht, spier- en botmassa. Daarnaast kan men bij hen terecht voor een goed gesprek over andere aspecten die de vitaliteit beïnvloeden, bijvoorbeeld nachtrust, voedingspatroon, eetlust, beweging en sociaal netwerk.

Een Afdeling kan samen met KBO-Brabant zo'n dag lokaal aanbieden aan leden. Voor meer informatie kunt u terecht bij Ellen Willemsen, ewillemsen@kbo-brabant.nl, (073) 644 40 66.

Op de volgende data zijn er komende tijd vitaliteitsdagen bij KBO-Afdelingen gepland:
  • 15 november 2022 in Hoeven: Dorpshuis Het Kompas, Bovenstraat 18, Hoeven --> inmiddels geweest. Klik hier voor een verslag van Hoeven zelf
  • 23 november 2022 in Mariahout: Het Buurthuis, Bernadettestraat 43, Mariahout
  • 30 november 2022 in Luyksgestel: Den Eijckholt, Kapellerweg 3 5575BG, Luyksgestel

Een goed gesprek

Afdelingen zouden onderstaand bericht eventueel een keer kunnen opnemen in hun nieuwsbrieven:

“In je eentje zitten piekeren, daar schiet je niets mee op…”  

Wie heeft behoefte aan een goed gesprek? 
Naarmate we ouder worden, speelt het verleden een steeds grotere rol. We vragen ons af wat we goed hebben gedaan en wat minder goed. We vinden het lastig om nieuwe contacten te vinden. Of de relatie met de kinderen is moeizaam. We voelen ons dankbaar voor gebeurtenissen in ons leven. Ook kan er spijt of boosheid zijn.  

Kortom: we hebben zingevings- of levensvragen. Die kunnen moeilijk bespreekbaar en lastig zijn om mee om te gaan.  

Voor dergelijke vragen heeft KBO-Brabant, in samenwerking met andere Brabantse seniorenverenigingen, ‘Ons Gesprek’ ontwikkeld. U kunt zo'n gesprek aanvragen bij KBO-Brabant. Er wordt dan gezocht naar een goede gesprekspartner voor u:

  • Een gesprek met een opgeleide en ervaren vrijwilliger, die zijn werk zorgvuldig en vertrouwelijk doet.  
  • Een gesprek van mens tot mens, dat thuis kan plaatsvinden of bijvoorbeeld bij een wandeling. 

De gesprekken brengen rust in hoofd en hart, omdat er zonder oordeel geluisterd wordt. Er is ruimte om te praten, gedachten te ordenen en nieuwe inzichten te ontwikkelen. 

De gesprekken worden gratis aangeboden en zijn voor alle 50-plussers in Noord-Brabant.  

Heeft u behoefte aan een goed gesprek? Neem dan contact op met KBO-Brabant. Bel naar: (073) 644 40 66 of stuur een e-mail naar: info@kbo-brabant.nl o.v.v. ‘Ons Gesprek’. Geef dan ook uw telefoonnummer aan, zodat wij u kunnen bellen.

KerstProms 2022 Oirschot

Uit Best kregen we de volgende aankondiging:

Op 17 december staat de KerstProms weer gepland in de prachtige bioscoopzaal van de kazerne van Oirschot. Dit is een initiatief van de drie seniorenorganisaties van Best ( KBO-Best, PVGE-Best en SeniorenRaadBest).

Die avond komen de Marinierskapel en Dennis van Aarssen - winnaar van ‘The Voice’ 2019 als solist - naar de kazerne in Oirschot.
De kapel heeft een bijzonder hoog niveau. Ze schakelen moeiteloos over van klassieke meesterwerken naar een spetterend show- en bigband repertoire. Dirigent: Rob Horsting.

De opbrengst van dit concert komt ten goede aan het project GezondBest Samen Fit. Met de opbrengst organiseren we workshops voor scholen en 55 plussers gericht op positieve gezondheid. De Koninklijke Landmacht stelt het orkest, de solist en de prachtige bioscoopzaal gratis ter beschikking, waarmee ze inhoud geeft aan een goede band met burgers in de omgeving van de basis.  

Kaartjes voor dit concert kunnen alleen online gekocht worden en wel op het adres:

ticketview.nl/shop/seniorenverenigingpvgebest

Een 1e rang kaartje kost € 20,- en een 2e rang kaartje € 15,-
In verband met de verscherpte veiligheidsmaatregelen die voor de kazerne gelden worden er bij het kopen van een kaartje, naast een e-mailadres, de volgende  gegevens gevraagd:

  • Voornaam (zoals in ID) en achternaam
  • Type en nummer van een identiteitsdocument (ID-kaart/paspoort/rijbewijs)

Verzoek meedoen met onderzoek 

Van de NVKG - de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie - ontvingen wij een verzoek om medewerking aan een onderzoek. Alle mensen van 60 jaar en ouder die in staat zijn de lijsten in te vullen kunnen hieraan meedoen. Hun verzoek:

Wilt u ons helpen de zorg nog beter te maken?
Als zorgverlener willen we graag zo goed mogelijke zorg bieden. Maar niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk. Om de kwaliteit van zorg te meten die een patiënt ervaart, zijn zogenaamde 'Patiëntgerapporteerde Uitkomstmaten' gemaakt. Hier zijn vele verschillende vragenlijsten voor ontwikkeld. Om deze lijsten goed met elkaar te kunnen vergelijken, willen we ze naar elkaar kunnen 'omrekenen'. Het doel van dit onderzoek is om zo een ‘omrekenformule’ te ontwikkelen. Hiervoor is het nodig dat veel mensen twee verschillende vragenlijsten op hetzelfde moment invullen. Wij zijn op zoek naar mensen van 60 jaar of ouder die deze twee vragenlijsten willen invullen. U hoeft hiervoor geen ‘patiënt’ te zijn, iedereen kan meedoen! Wilt u ons helpen, klik dan op de link hieronder.

Hartelijk dank voor uw hulp!

Voor de duidelijkheid: 
De twee vragenlijsten staan achter elkaar en het invullen duurt in totaal ongeveer 30 minuten.
Voor eventuele vragen over dit onderzoek kunt u een mail sturen aan Carina Kok: Carina Kok carina.kok@catharinaziekenhuis.nl


Meedoen aan het onderzoek? Graag!
LINK: klik hier.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands