Copy

Mei 2021, week 20

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Persbericht op 19 mei: Biljarten is een sport!

Op woensdag 19 mei constateerden wij dat er in de verschillende gemeenten in Brabant anders wordt aangekeken tegen biljarten. De ene gemeente beschouwt het als een sport, de andere als recreatie. In het eerste geval mag de biljartclub van een Afdeling volgens de nieuwste maatregelen weer aan de slag, voor de andere blijft de locatie gesloten. Wij stuurden hierover een persbericht aan de regionale media en vroegen de veiligheidsregio's in Brabant om duidelijkheid te verschaffen.

Lees het hele persbericht hier.

Persbericht op 18 mei: Open de gemeenschaps- en buurthuizen, nu!

Op dinsdag 18 mei stuurden op initiatief van KBO-Brabant de ouderenorganisaties Koepel Gepensioneerden, KBO-Brabant, KBO-PCOB en NOOM een persbericht uit waarin wij dringende aandacht vragen voor een snelle openstelling van de gemeenschaps- en buurthuizen. 'De vrijwilligers van de lokale seniorenverenigingen staan te popelen om de ontmoetingsactiviteiten weer op te starten. Zij zien in de praktijk wat de langdurige thuisisolatie betekent voor ouderen; velen zijn er jaren ouder door geworden.'

Het bericht is ook onder de aandacht gebracht van relevante Tweede Kamerleden.

Lees het hele persbericht 
hier.

Artikel over onze pensioenprocedure in Belgisch dagblad De Tijd


In België is een uitkeringsregeling een uitkeringsregeling. Wat we in Nederland een uitkeringsregeling noemen, is bij de meeste pensioenfondsen gewoon een premieregeling.

Philip Neyt, voorzitter van de Belgische pensioenfondsenfederatie, bevestigt de andere aanpak in België. ‘De rekenrente, de rente waarmee toekomstige verplichtingen moeten worden verrekend naar vandaag, is in ons land variabel en hangt af van de onderliggende beleggingen. Bovendien is de werknemer in België beschermd. Korten is hier onmogelijk, omdat de werkgever de eindverantwoordelijke is voor de uitbetaling en rekening moet houden met een gegarandeerde rente van 1,75 procent per jaar. Haalt het pensioenfonds dat niet, dan moet de werkgever bijpassen.’

Hoewel de bescherming van pensioendeelnemers in België dus beter is geregeld, heeft de Nederlandse toezichthouder er alles aan gedaan om een verhuizing van een pensioenfonds naar België zo goed als onmogelijk te maken.

Uit een artikel in het Belgische dagblad De Tijd over de Nederlandse pensioenhouding en de groeiende onvrede onder oud en jong. Met quotes van Rob de Brouwer, Hans van Meerten en Wilma Schrover.

Klik 
hier om het hele artikel te lezen.

AOW eenmalig veranderen bij ongewild gescheiden wonen


Goed bericht voor veel mensen die door een verkeerde AOW-keuze in de financiële problemen zijn geraakt. Herstel is nu mogelijk!

KBO-Brabant heeft zich hiervoor hard gemaakt samen met toenmalig, resp. huidig Tweede Kamerlid Corrie van Brenk en René Peters. Onze gezamenlijke inspanningen worden nu beloond.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) meldt op zijn website dat het beleid versoepeld is:
'Bent u gehuwd en woont u ongewild gescheiden van uw partner? Bijvoorbeeld doordat uw partner in een verpleeghuis woont? Dan heeft u de mogelijkheid om uw AOW voor gehuwden te veranderen naar een AOW voor ongehuwden. Dit is de hogere AOW. De keuze voor de hogere AOW kon eerder niet teruggedraaid worden. Dat kan nu wél, omdat wij onze beleidsregels hebben aangepast.
Heeft u uw AOW veranderd? Dan krijgt u een brief van de SVB.'

Website SVB
Klik 
hier voor de volledige informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Hulp nodig?
KBO-Brabant heeft een team van Wlz-adviseurs klaar staan voor ondersteuning. U kunt ons bellen als u hierbij hulp nodig heeft, op (073) 644 40 66. Vraag naar Frank van Rooy. Of stuur een mail naar Frank: fvanrooy@kbo-brabant.nl.

Wij stellen u voor: nieuwe medewerker Thomas van Kuijk


Per 15 mei is Thomas van Kuijk (43, Oosterhout) ons team komen versterken. Thomas zal zich met name bezighouden met zaken op het gebied van inkomen, pensioen en belastingen en heeft daarnaast als projectlid van het team Ons wonen West-Brabant als aandachtsgebied. Ook ondersteunt hij het Expertteam Bestaanszekerheid. Thomas heeft een achtergrond als beleidsmedewerker financiën en belastingen voor diverse fracties in de Tweede Kamer.

Voor een lijst met al onze medewerkers: klik hier.

Start: Op reis met de Stijlprijs


De provincie Noord-Brabant stimuleert nieuwe en originele woonprojecten van inwoners, woningcorporaties en zorginstellingen in Brabant. Vormen van wonen die net even anders zijn. Die inspelen op de behoeften van deze tijd. Initiatieven waar samen leven een belangrijke rol speelt en waarbij iedereen kan meedoen. Betaalbaar en met oog voor omgeving en medemens. Een thuis voor iedereen!

De Brabantse Stijlprijs 2021 zet bijzondere woon-initiatieven in de spotlights. Er zijn 30 inzendingen die meedingen naar deze prijs. Gedeputeerde en juryvoorzitter van de Stijlprijs 2021, Erik Ronnes, geeft nu het startsein voor ‘Op reis met de Stijlprijs’! De route loopt van west naar oost en bestaat uit 13 etappes. In elke etappe komen telkens twee tot drie projecten aan bod. Dinsdagmiddag 18 mei startte de 1e etappe in Bergen op Zoom en eind juni is de finish in Overloon.


Klik hier voor Etappe 1.
Klik hier voor een kaart met impressies van alle 30 inzendingen.

Stemt u mee voor Zinnige Zorg Award?


Goede zorg is onmisbaar. Om de zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden, zijn vernieuwingen hard nodig. Daarom zoekt onze partner VGZ samen met zorgverleners naar slimme oplossingen die beter zijn voor de patiënt én voor de zorg. De slimste en beste ideeën kunnen nu een prijs winnen: de Zinnige Zorg Award.
 
Uw stem telt! 
Dit jaar zijn er 14 slimme oplossingen genomineerd voor de Zinnige Zorg Award. Vindt u vernieuwing in de zorg ook belangrijk? Stem dan nu! Met uw stem bepaalt u mee wie de finalisten worden. De vijf ideeën met de meeste stemmen gaan door naar een digitale finale-avond voor de genomineerden. Een deskundige jury beoordeelt ze en kiest de winnaar. De winnaar ontvangt 10.000 euro om te besteden aan het verder brengen van hun slimme idee.

Stemmen kan tot en met 30 mei. Klik 
hier.

Petitie om zendtijden van
Kassa en Radar te behouden

De Netmanagers van de NPO zijn van mening dat deze consumentenprogramma’s op NPO1, met meer dan een miljoen kijkers per uitzending, hun zendtijd moeten halveren. Daarbij wordt er totaal niet stil gestaan bij de impact van deze programma’s en de hoeveelheid knellende zaken waarin burgers zich niet begrepen of gehoord voelen. Al tientallen jaren houden Kassa en Radar de vinger aan de pols in deze sterk veranderende maatschappij. De programma’s ogen fris, worden vol passie en enthousiasme gemaakt – in het belang van de burger – en maken het verschil voor het individu én de grote groep. Hoezo halveren qua zendtijd?

Kijkers en consumenten startten een petitie, klik hier voor meer informatie. Op deze pagina kunt u desgewenst de petitie ook tekenen.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands