Copy

Juli 2021, week 26

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Ons Zomerfair afgelast

Tot onze teleurstelling waren er te weinig aanmeldingen om de Ons Zomerfair op 22 juli in Veldhoven te laten doorgaan. Wij hebben de inschrijvingsperiode nog met twee weken verlengd, waarbij ook niet-leden de mogelijkheid kregen om zich aan te melden. Dat leverde helaas te weinig extra aanmeldingen op. Wij hebben gemerkt dat veel senioren toch nog huiverig zijn om grotere evenementen te bezoeken. Daarom hebben we de Zomerfair afgelast. Wel jammer voor degenen die er - net als wij - veel zin in hadden om er weer lekker op uit te gaan!

Wij hebben alle mensen die zich via de website hadden aangemeld op 1 juli per e-mail op de hoogte gesteld. De mensen die zich telefonisch hadden aangemeld krijgen een brief.

Wij hopen iedereen bij een andere gelegenheid te kunnen begroeten!

Aan Afdelingen:
Wij verzoeken u om dit bericht zo mogelijk nog extra naar leden te communiceren. In een nieuwsbrief zal dit waarschijnlijk niet meer lukken, maar wellicht op uw website? Wij hebben ons uiterste best gedaan om iedereen te bereiken, maar het kan zijn dat de mail bijvoorbeeld in een SPAM-box terecht is gekomen en dat leden alsnog niet weten dat het niet doorgaat. Bij voorbaat dank!

Brief naar (Brabantse) Waterschappen

KBO-Brabant stoort zich al langer aan het feit dat de zuiveringsheffing uitgaat van één vervuilingseenheid voor een eenpersoonshuishouden en van drie vervuilingseenheden voor twee- en meerpersoonshuishoudens. In een open brief van 28 juni aan vier (Brabantse) Waterschappen wordt de motie Van Brenk onder de aandacht gebracht. Deze motie, waarin gepleit wordt voor een evenredige zuiveringsheffing op basis van daadwerkelijk drinkwatergebruik, is eind 2020 aangenomen door de Tweede Kamer.

Lees verder op onze
website.
Wij stuurden ook een persbericht naar de regionale/landelijke pers; die erover publiceerde: klik
hier.

Campagne Mooi levenseinde

Een campagne over het bespreekbaar maken van wensen voor een waardig afscheid. KBO-Brabant heeft bijgedragen aan de campagne ‘Mooi levenseinde’ in samenwerking met Mediaplanet/Planetlifestyle.

Deze campagne werd op 30 juni gelanceerd met een papieren bijlage bij de Telegraaf. U kunt alle artikelen ook online lezen op Planetlifestyle: klik hier.

Voorbeelden van artikelen: “Verdriet mag er zijn maar je moet er niet in verdrinken”  en  “Jong en oud over het levenseinde: Ik wil geen spijt hebben”. Ook is er praktische informatie over schenken en erven.

Overigens kunt u op deze website ook veel nuttige informatie vinden: 
www.notaris.nl

KBO-Brabant is bovendien bezig met het opzetten van een document met informatie over wat er allemaal geregeld moet worden rondom overlijden. Binnenkort hebben we meer informatie daarover.

Afdelingen kunnen via ons ook een voorlichtingsbijeenkomst voor hun leden regelen waarbij een van onze vrijwillige notarissen een presentatie komt geven en vragen beantwoordt. E-mail naar Frank van Rooy:
fvanrooy@kbo-brabant.nl. Of bel (073) 644 40 66.

Input KBO-Brabant voor debat over basisverzekering

KBO-Brabant heeft voorafgaande aan het debat in de Tweede Kamer over verzekerde zorg - op woensdag 30 juni -  drie aanbevelingen gedaan aan Tweede Kamerleden:

  1. Verhoog het eigen risico van € 385,- niet in 2021
  2. Houd bepaalde zorgvormen buiten het eigen risico
  3. Neem preventie op in de basisverzekering

Klik hier voor de brief die wij stuurden aan Tweede Kamerleden.
Klik
hier voor het volledige bericht op onze website, met uitkomsten van het debat.

Finish van: Op reis met de Stijlprijs

De Brabantse Stijlprijs 2021 zet bijzondere nieuwe wooninitiatieven in de spotlights. Vormen van wonen die net even anders zijn. Die inspelen op de behoeften van deze tijd. En waar extra aandacht zorgt voor een echt thuis.

Half mei startte de provincie Noord-Brabant een virtuele tour langs alle inzendingen, onder de naam ‘Op reis met de Stijlprijs’. Zojuist is de laatste etappe online geplaatst. Deze tour door Brabant is daarmee tot een einde gekomen. In 13 etappes heeft iedereen kennis kunnen maken met alle 30 inspirerende en vernieuwende woonprojecten die ingediend zijn voor de Stijlprijs.

Hebt u een etappe gemist of wilt u ze terugkijken? U vindt ze op de sociale media-kanalen van de provincie Noord-Brabant (LinkedInTwitterInstagram en Facebook). De filmpjes zijn ook op YouTube terug te vinden, klik hier.

Vervolg van de Stijlprijs
Na de zomer zal de vijfkoppige jury alle inzendingen beoordelen. Eind september is de bekendmaking van de vijf finalisten. De jury bezoekt de locaties van de finalisten in oktober en november. Iedereen kan in november stemmen op de finalisten. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking, begin december, worden de winnaars bekend gemaakt.

Ministerie start online raadpleging medische rijgeschiktheid

Er komt misschien een eind aan de verplichte medische keuring voor automobilisten van 75 jaar en ouder die hun rijbewijs willen verlengen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) wil onderzoeken welke alternatieven er zijn en is een online raadpleging gestart.

De minister van I en W wil graag ook úw mening over de huidige opzet van de medische keuring. Via een online raadpleging wordt u gevraagd mee te denken hoe het beste beoordeeld kan worden wie gezond genoeg is om veilig auto te kunnen rijden. Van 24 juni tot en met 5 augustus 2021 kan iedereen die dat wil zijn adviezen kenbaar maken via een reactie op denkmeeoverkeuren.nl

Er wordt onderzocht of er een meer gerichte aanpak mogelijk is. Die aanpak moet de grootste risico’s voor de verkeersveiligheid aanpakken. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunnen artsen, mensen zelf of hun omgeving een grotere, kleinere, vrijblijvende of minder vrijblijvende rol krijgen.

De adviezen van de deelnemers van de raadpleging worden door het ministerie meegenomen in de keuzes die zullen worden gemaakt.

Lees ook op de website van de Rijksoverheid: klik hier.

Gratis online workshops over woonplezier

Bij het ouder worden kunnen de wensen en behoeftes aan de woning en woonomgeving veranderen. In een samenleving die gericht is op zo lang mogelijk zelfstandig wonen, is het nodig om tijdig na te denken over de keuzes die dat met zich meebrengt en de mogelijkheden die er zijn om blijvend woonplezier te ervaren. Verhuizen of de woning aanpassen? Kleiner of groener wonen? In de eigen vertrouwde buurt blijven of juist liever dichter bij voorzieningen? Aanleiding voor Leyden Academy on Vitality and Ageing en ZorgSaamWonen om online workshops over woonplezier te ontwikkelen en gratis aan te bieden.

Wat en wanneer?
De reeks online workshops bestaat uit vijf wekelijkse edities per e-mail en gaat in het najaar van start. Na vijf weken stopt de reeks automatisch.

Voor wie?
Bent u 50 jaar of ouder en heeft u interesse in het onderwerp woonwensen en woonplezier? Doe mee en schrijf u in. Een vooropleiding of voorkennis is niet nodig.


Klik hier voor meer informatie én om u desgewenst aan te melden.
Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Jacqueline Leijs:
leijs@leydenacademy.nl of ( 071) 5240960.

Wapen u tegen cybercrime!

Cybercriminaliteit is de snelst groeiende vorm van misdaad. Inbrekers dringen op slinkse wijze binnen in je computer of telefoon. Ze installeren kwaadaardige software en stelen je identiteit. Cybercriminelen worden steeds creatiever en hun methoden met de dag geavanceerder. WhatsAppfraude, phishing, Marktplaatsfraude, helpdeskfraude en spoofing – alsof je benaderd wordt vanuit een betrouwbare bron. Internetcriminelen zoeken net zo lang totdat ze een ingang vinden. Denk niet dat je niet interessant bent voor hackers, iederéén is interessant! 

Hoe kun je je hier tegen wapenen? Ontdek het tijdens het online Cybercrime Event op donderdag 8 juli van 20.00 - 21.30 uur.

In een gevarieerd programma gaat presentator Roland Rutten in gesprek met diverse specialisten. Aan tafel zitten oud-hacker Edwin van Andel, Auke Jan Bandringa – CSII analist Rabobank, Sophie Willemse van de politie Zeeland-West-Brabant en Johan Staes, directeur Coöperatieve Rabobank. Zij vertellen vanuit hun expertise over de vormen van fraude en delen vele tips om je te wapenen tegen cybercrime. 

Lees
hier meer op de website van de Rabobank.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands