Copy

Februari 2021, week 6 

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Uitspraak rechtszaak KBO-Brabant en Stichting PensioenBehoud versus Nederlandse Staat

Woensdag 10 februari 2021 heeft de Rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan in de bodemprocedure die Stichting PensioenBehoud en seniorenvereniging KBO-Brabant zijn gestart tegen de Nederlandse Staat. Beide belangenorganisaties hebben betoogd dat de Nederlandse pensioenwetgeving in strijd is met de Europese pensioenrichtlijn (IORP), waardoor pensioenen ten onrechte al jaren niet meer zijn geïndexeerd en soms zelfs gekort.

Lees verder op onze website, daar staat ook een pdf van het vonnis, en een link naar een uitzending naar aanleiding van de uitspraak; klik
hier.

Vanaf nu: blogs van KBO-Brabant

Voor het programma van de overheid, genaamd 'De Waarde van Ouder Worden', zijn wij gevraagd om in de maand februari als gastredacteur op te treden. Wij mogen een aantal blogs aanleveren voor de LinkedIn-groep. Wilt u ook lid worden van de groep, klik dan hier.

’De Waarde van Ouder Worden’ is een podium voor iedereen die de zorg en ondersteuning voor ouderen wil verbeteren. Klik hier voor de website.

Inmiddels zijn er door ons een of twee blogs geschreven. Vanaf nu publiceren wij op onze eigen website ook regelmatig een blog over zaken die ons bezig houden. Via het tabblad boven aan onze homepage vindt u die blogs terug. Of klik hier.


Hulp bij reizen voor coronaprik

Om bij te springen zijn KBO-Brabant en de ANWB overeengekomen dat het ANWB vervoersproject ‘AutoMaatje’ ingezet gaat worden om mensen ook naar vaccinatielocaties te brengen.

Bent u minder mobiel, hebt u een afspraak om u te laten vaccineren tegen Covid-19 en hebt u geen vervoer? Is zelf regelen lastig en kunt u geen redelijk beroep doen op vervoer met indicatie? ANWB AutoMaatje richt zich op mensen die buiten de bestaande regelingen vallen. Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt u met hun eigen auto. Het gebruik van ANWB AutoMaatje is verder geheel gratis.

Lees
hier verder op de website van ANWB AutoMaatje en zie of er een ANWB AutoMaatje bij u in de gemeente actief is.
 
KBO-Brabant is partner van ANWB-AutoMaatje en wil graag bereiken dat AutoMaatje in alle Brabantse gemeenten vertegenwoordigd is. Op
deze pagina op onze website staat daarover meer informatie. Wilt u meer weten of hebt u tips hieromtrent, neem dan contact op met Edith Mostert: bel 073 - 644 40 66 of mail naar emostert@kbo-brabant.nl.

Onderzoek naar vaccinatiebereidheid Covid-19 in Brabant

Vaccinatie tegen Covid-19 is recent gestart in Nederland. De drie Brabantse GGD’en hebben de handen ineen geslagen om verschillende groepen in Brabant te bevragen over hun vaccinatiebereidheid. Zo ook de 60 plussers in Brabant. Dit onderzoek helpt de GGD om zich nog beter voor te bereiden op wat komen gaat en het vaccinatieproces nog efficiënter in te kunnen richten. Daar profiteert u ook van!

Doet u ook mee?
De GGD – in samenwerking met KBO-Brabant – vraagt u naar uw mening over deze vaccinatie. Iedere mening en iedere overtuiging mag er zijn. U wordt gevraagd deel te nemen aan een digitale vragenlijst. Het onderzoek duurt niet meer dan 5 minuten en is anoniem. De link naar de vragenlijst: 
www.ggdonderzoekcovid.nl.

Voor Afdelingen: kunt u - als daar ruimte voor is - dit berichtje plaatsen in uw Afdelingsnieuwsbrief? Hartelijk dank!


Doe mee: onderzoek SamenSpelen van Radboudumc

Bent u 65 jaar of ouder en wilt u helpen bij onderzoek dat eenzaamheid onder ouderen tegengaat? Dit is uw kans om bij te dragen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek tegen eenzaamheid!

Het Radboudumc onderzoekt, in samenwerking met Games for Health en Coöperatie DELA, of het spelen van (online) spelletjes bij kan dragen aan het sociale netwerk van ouderen. In het onderzoek wordt u willekeurig ingedeeld in één van drie onderzoeksgroepen. Vervolgens downloadt u een app waar maandelijks gedurende 12 maanden een interactieve vragenlijst wordt afgenomen. In twee van de drie groepen zit tevens een gevarieerd spelaanbod. Het is wel van belang dat deelnemers een smartphone met internetverbinding hebben.

Meer informatie over de app en het onderzoek is te vinden op
www.samenspelen.online. Daar kunt u zich ook aanmelden. Doe ook mee!

Vragen?
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Jeroen Janssen, onderzoeker bij het project, op Jeroen.Janssen@radboudumc.nl of tel. 06 – 31 12 51 41.

Voor Afdelingen: kunt u - als daar ruimte voor is - dit berichtje plaatsen in uw Afdelingsnieuwsbrief? Hartelijk dank!


Mail van Voor-de-Ouderen:
voorlichtingsbijeenkomst online over subsidie

Voor-de-Ouderen, een platform dat subsidie verstrekt voor projecten voor senioren, stuurde ons mail. Op 23 februari organiseren zij een online-voorlichting over de subsidie-mogelijkheden voor 2021. De mail is gestuurd aan deelnemers die eerder van dit platform gebruik maakten. Maar iedere Afdeling van KBO-Brabant kan meedoen! Er is tot 2.000 euro aan subsidie aan te vragen. Daarom bieden wij de tekst aan van de mail: klik hier.
Klik hier om u op te geven voor deze online-bijeenkomst. De link staat ook nog eens in het mail-documentje.

Achter dit platform zitten de fondsen Sluyterman van Loo en RCOAK, die ons zo genereus ook subsidie verstrekten voor de kerstacties 2020, waaraan 200 Afdelingen meededen.

Voor degenen die al langer meelopen: Voor-de-Ouderen is de voortzetting van het oude Premieplan. Voor meer informatie, zie hun website:
klik hier.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands