Copy

Juni 2021, week 22

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Webinars over gezond ouder worden voor  55+ers


GGD West-Brabant en Avans Hogeschool organiseren samen met KBO-Brabant drie webinars/online informatiebijeenkomsten over gezond ouder worden. De informatiebijeenkomsten vinden/vonden plaats op:
  • Woensdag 19 mei van 19.00 tot 20.00 uur. Thema: voorkómen van dementie. Hoe dan?
  • Woensdag 2 juni van 19.00 tot 20.00 uur. Thema: toekomstig wonen begint nu!
  • Woensdag 16 juni van 19.00 tot 20.00 uur. Thema: slapen en fit wakker worden.

De bijeenkomsten zijn gratis (online) bij te wonen.

Meedoen?
Klik 
hier om u aan te melden voor nummer drie op 16 juni.

Gemist? Nazien kan!
Klik 
hier om de webinars na te zien via de website van GGD West-Brabant. Op woensdag 2 juni verzorgde Els van Daal, projectcoördinator van Ons Wonen van KBO-Brabant, dit webinar.

Poster voor de Ons Zomerfair beschikbaar


Nu accommodaties per 5 juni weer open mogen, is het misschien leuk om daar een poster op te hangen van de Ons Zomerfair, die we aan het organiseren zijn op 22 juli in de Koningshof in Veldhoven. Natuurlijk alleen als het mag en veilig kan.

Afdelingen ontvingen deze week hierover mail van ons. De aldaar bijgevoegde poster was echter nogal 'zwaar'. Als u
hier klikt naar een poster op onze website, kunt u een minder zware versie downloaden, of die gebruiken als link naar uw website,.
Maar u kunt hem ook hier downloaden.

Achter de geraniums vandaan!
Buurthuizen open vanaf 5 juni


KBO-Brabant, ANBO, KBO-PCOB, NOOM en Koepel Gepensioneerden vroegen Tweede Kamerleden dringend om openstelling van de gemeenschaps- en buurthuizen. Klik hier voor het bericht.

Inmiddels heeft het ministerie van VWS een handreiking uitgegeven over veilige heropening vanaf 5 juni. Klik
hier. Mail hierover is ook naar alle Afdelingen gestuurd.

Wisselen van bank?

Denkt u erover om van bank te veranderen? Of wilt u kijken welke soort rekening passend voor u is? De Consumentenbond heeft een vergelijker, waar u dit soort zaken kunt uitzoeken. Banken hebben meestal ook overstapregelingen die het wisselen van bank vergemakkelijken.

Klik hier voor de vergelijker van de Consumentenbond.

Druk in de natuur, geen toilet

De afgelopen tijd hebben we massaal de natuur herontdekt. Veel nieuwe natuurgenieters zijn er toen achter gekomen wat we eigenlijk allang wisten: dat er bijna geen toiletten in het groen zijn.
De Toiletalliantie (waaronder KBO-Brabant) pleit voor: elke 25 km een toilet langs fietspaden en elke 5 km langs wandelpaden.

Lees
hier verder.

Goede brochures over wonen van LVGO


De LVGO – Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen voor Ouderen – is een vereniging met een bestuur en aangesloten leden: (bewoners van) woongemeenschappen, (leden van) initiatiefgroepen die een woongemeenschap voorbereiden of zich daarop oriënteren en andere geïnteresseerden. De LVGO stimuleert het gemeenschappelijk wonen 50plus door het delen van kennis en door belangenbehartiging voor de leden. Klik hier voor de website van de LVGO.

De LVGO heeft een aantal handige brochures en een zelftest gepubliceerd:

Brochure 
Starten met een woongemeenschap
Brochure De zorgzame woongemeenschap
Brochure Het bestuur van een woongemeenschap
Brochure Woonplezier in de woongemeenschap
Brochure Communiceren in de woongemeenschap
Zelftest als online tool: Gemeenschappelijk wonen, iets voor mij?

Al deze brochures worden ook genoemd op de pagina over het project Ons Wonen van KBO-Brabant. Klik hier. Op die pagina vindt u informatie over het project en kunt u meteen zien wie onze projectmedewerkers zijn.

Oproep aan 100-jarigen om mee te doen aan een interview


Voor de rubriek ‘Ouwe taarten’ in een landelijk supermarktmagazine worden 100-jarigen gezocht die mee willen werken aan een interview met portret. De rubriek is een vrolijke knipoog naar het 100-jarig jubileum van de supermarktketen Jumbo. Bent u dit jaar 100 geworden of wordt u dit jaar 100, of kent u iemand binnen deze doelgroep? Bent u nog jong van geest en houdt u van een geintje? Vindt u het leuk om een dag naar de studio te komen, waar u onder handen genomen wordt door een visagist, u wordt geïnterviewd en gefotografeerd? Neem dan contact op met Marike Ooms, via marike.ooms@lbl.nl of 06-49915075.

De foto-opname en het interview vinden op dezelfde dag plaats in een fotostudio. U krijgt de reiskosten vergoed en mocht u niet in de gelegenheid zijn om met het openbaar vervoer te komen of samen met iemand die u vergezelt op deze dag, dan wordt het vervoer voor u geregeld. Natuurlijk staan de koffie en taart voor u klaar, het is immers een feestelijke dag!

Webinar: Presteren met communiceren


Speciaal voor bestuursleden van verenigingen en stichtingen organiseren de Rabobanken in Oost-Brabant dit voorjaar gratis ‘online webinars en workshops’. De laatste is op donderdag 17 juni, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Onderwerp: effectieve communicatie.

Communicatie op een effectieve manier invullen is voor veel verenigingen een grote uitdaging. Want welke middelen kies je? Hoe maak je jouw vereniging zichtbaar voor de buitenwereld? Hoe behoud je vrijwilligers met communicatie? Nieuwe leden werven of bezoekers trekken? Hoe bied je sponsoren een podium?

Tot uiterlijk één dag voor het webinar kan men zich aanmelden. Een webinar gaat alleen door bij minstens 25 aanmeldingen.

Klik
hier om in te schrijven.

Platform Gezond Leven opengesteld door VGZ


Op de website van VGZ is een platform Gezond Leven opengesteld, nu ook voor niet-verzekerden. Als zij lid zijn van een aangesloten ouderen-, patiënten- of thuiszorgorganisatie, dan hebben zij ook toegang. Dus ook de leden van KBO-Brabant! Het platform biedt informatie, tips, video's, oefenprogramma's en apps over Gezond Leven, zowel fysiek als mentaal.

Van de website:
Gezond leven. Dat doet u natuurlijk voor uzelf. Door goed voor uzelf te zorgen kunt u sommige ziektes buiten de deur houden. Ook voelt u zich beter en fitter. Dat is natuurlijk goed voor u. En goed voor de mensen om u heen. Want als u goed in uw vel zit, profiteren uw gezin, familie, vrienden en collega’s mee. En als we met z’n allen een beetje gezonder leven, dan zorgen we samen dat Nederland gezonder wordt. Dat zorgt voor minder druk op bijvoorbeeld onze huisartsen en ziekenhuizen. Een echte win-winsituatie!

Klik
hier om naar het platform te gaan. Als u ergens aan wil deelnemen waarvoor u zich moet inschrijven, vermeld dan dat u lid bent van KBO-Brabant.

Onderzoek naar geheugenproblemen via een cursus Engels, doet u mee?


Sommige mensen ervaren geheugenproblemen of stemmingsklachten op latere leeftijd. Onderzoek heeft laten zien dat actief zijn op latere leeftijd belangrijk is voor de mentale fitheid. Maar kan het leren van een taal, bijvoorbeeld Engels, ook helpen geheugen- en stemmingsklachten tegen te gaan? Het CogFlex onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen zoekt dit uit.

Wie kan deelnemen?
De onderzoekers zijn op zoek naar senioren (65-85 jaar) met geheugenproblemen of stemmingsklachten die mee willen doen! Verder is het belangrijk dat zij in het dagelijks leven vooral Nederlands spreken en niet zo goed zijn in Engels.

Klik
hier voor het document met alle informatie. Er is een vergoeding voor deelnemers.

Klik direct 
hier om u op te geven.
Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands