Copy

Augustus 2021, week 32

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Informatie voor Afdelingen die weer gaan opstarten

Wij krijgen vragen binnen van Afdelingen die willen weten hoe zij het beste weer kunnen beginnen met het organiseren van activiteiten. Wij hebben de nodige websitepagina’s van de rijksoverheid bekeken en hebben daaruit conclusies getrokken.

Activiteiten organiseren kan eigenlijk op twee manieren: met en zonder een corona-check. Lees verder op onze website.

Met een handig document om te downloaden:

  • Vragen voor gezondheidscheck
  • Vragen voor contactgegevens
  • Informatie over handig platform Welkomstcheck (neemt digitaal het gesprek aan de deur over, waardoor snellere doorstroom)
  • Voorbeeldteksten voor berichten in nieuwsbrief
  • Poster voor bij de ingang

Bijeenkomsten over voltooid leven

Het klinkt zo mooi: mijn leven is voltooid, mijn kinderen zijn volwassen en goed terecht gekomen, ik heb gedaan wat ik wilde, ik kijk terug op een welbesteed leven, het is goed geweest zo. Maar in plaats van de term voltooid leven worden ook andere begrippen gebruikt zoals klaar met het leven, levensmoeheid en lijden aan het leven. Woorden die een verlangen naar het einde uitdrukken vanuit een minder positieve lading. Hoe groot is deze groep eigenlijk bij wie deze vragen spelen en wat weten we over hun achtergrond?

Op 30 augustus, 3 september, 7 september en 9 september kunnen leden met elkaar en met vertegenwoordigers van de KNMG in dialoog gaan over voltooid leven.

Lees
hier verder op onze website. U kunt ons bellen of mailen om u op te geven.

Oud en jong helpen elkaar: Win-Win

Koepelverenigingen KBO-Brabant, FASv en Koepel Gepensioneerden zoeken 75 lokale seniorenverenigingen om deel te nemen aan een groot stageproject voor mbo-studenten ten dienste van ouderen. Hiervoor hebben de drie verenigingen subsidie gekregen van het ministerie van VWS in het kader van het maatschappelijk steunpakket gericht op sociaal en mentaal welzijn en leefstijl in coronatijd. Het streven is om deze intergenerationele samenwerking ook in de toekomst voort te zetten.

Lees
hier verder op onze website.

Onderzoek over gespreksrobot

Het project Behaviour-based Language-Interactive System (BLISS) van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Twente streeft naar het verbeteren van het geluk, het welzijn, en de zelfredzaamheid van ouderen. BLISS draagt hieraan bij door het inzetten van nieuwe technologie in de gebieden van spraakherkenning, kunstmatige intelligentie, en Big Data. 

Voor het BLISS project doet Troy Koster onderzoek naar de gebruiks- en gesprekskenmerken in interacties tussen het BLISS systeem en mensen van 65+. Het onderzoek bestaat uit drie stappen, beginnend met een vragenlijst over de deelnemer (leeftijd, geslacht etc.) Hierna volgt een link naar een webpagina, waar een gesprek wordt gehouden met de gespreksrobot BLISS. Voor het gesprek met BLISS is wel een laptop of mobiele telefoon met audio en microfoon nodig. Na afronding van het gesprek kan de webpagina worden gesloten, en wordt verder gegaan met een vragenlijst over de ervaringen tijdens het gesprek. Alle stappen worden tevens beschreven tijdens het onderzoek.

Wilt u deelnemen aan het onderzoek om zo een bijdrage te leveren aan de implementatie van de eigenschappen, vormgeving en gebruikskenmerken in het BLISS systeem? Dat kan middels deze link , of door een mail te sturen naar t.koster@student.ru.nl. Hartelijk dank!

Onderzoek: Perspectieven op digitale technologie van mensen van 50 jaar en ouder

In onze moderne maatschappij heeft digitale technologie een toenemende invloed op verschillende aspecten van ons dagelijks leven.

Onderzoekers van Fontys Hogescholen en Tilburg University  en KBO Eindhoven willen u graag uitnodigen om deel te nemen aan een onderzoek over dit onderwerp.

Doel is om meer te weten te komen over de houding en perspectieven van mensen van 50 jaar en ouder ten opzichte van digitale technologie en het gebruik daarvan in hun dagelijks leven. Vanuit de resultaten worden aanbevelingen gedaan aan beleidsmakers over hoe dit een invloed kan hebben op het gebruik van digitale technologie.

Deelname aan dit onderzoek zal ongeveer 20 minuten van uw tijd in beslag nemen. Na afloop heeft u de mogelijkheid om mee te doen aan een loterij waar u een cadeaubon van 25 euro kunt winnen (er zijn 50 cadeaubonnen beschikbaar).

U doet mee aan het onderzoek door een aantal vragen te beantwoorden. De vragenlijst en meer informatie over het onderzoek vindt u door op 
deze link te klikken.

Geeft u er de voorkeur aan om de vragenlijst per post te ontvangen? Geen probleem. Wij verzoeken u een e-mail te sturen naar 
i.mannheim@fontys.nl met daarin het adres waarop u de vragenlijst wenst te ontvangen.
Wij danken u hartelijk voor uw medewerking!

Verslag KBO Golfkampioenschap
4 augustus

De organisatie van de KBO Golfdag (kampioenschap of clinic) stuurde ons bericht dat het een geslaagde dag was. Bent u nieuwsgierig? Als u hier klikt wordt u naar de website van Golfclub Midden-Brabant geleid waarop een verslag staat en de uitslagen.

Uitnodiging twee lezingen: Erfgoed en Landschap

Brabants Heem en Erfgoed Brabant organiseren deze zomer twee lezingen met het thema erfgoed en landschap. Er is plaats voor maximaal 25 personen per lezing en deze lezingen vinden plaats conform de dan geldende Coronamaatregelen.
 
Lezing: Turfwinning in West-Brabant en landgoed de Pannenhoef
Cor Rops, voorzitter van projectgroep herleving van turfgeschiedenis West-Brabant, vertelt over de geschiedenis van turfwinning in West-Brabant. Turfnering was ooit een grote bedrijvigheid in West-Brabant en in de Noorderkempen en lokte veel ambachtslieden en kooplieden naar Brabant. Plaatsen als Roosendaal, Breda, Bergen op Zoom, Steenbergen en Zevenbergen waren welvarend door de turfhandel. In een tijdsbestek van vijfhonderd jaren is in deze regio voor vele miljoenen aan turf gewonnen. Vanaf 1700 kwam aan de grootschalige turfwinning geleidelijk een einde. Turfvaarten verdwenen of kregen een andere functie. Ontveende gronden werden beplant en werden bossen of landgoederen.
Landgoed de Pannenhoef is zo’n voormalig veengebied. Als boswachter van de Pannenhoef is Bart Pörtzgen al 15 jaar betrokken bij de (her)ontwikkeling van dit landschap. Tijdens zijn presentatie neemt hij u mee in de inrichtings- en beheerkeuzes. Wat is de basis? Wat is de ambitie? Door middel van beeldmateriaal ziet u de resultaten van 25 jaar natuurontwikkeling op de Pannenhoef en ziet u hoe het veen weer terugkeert.
 
Datum: 25 augustus
Tijdstip: 19.00-20.30 uur, ontvangst vanaf 18.30 uur
Locatie: Vogelrevalidatiecentrum Zundert, Luitertweg 36a, Zundert
Kosten: €5,-
Aanmelding is verplicht via
info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. naam, adres, aantal personen en titel lezing.

Lezing: Landschap is emotie
Landschap is emotie, veel mensen voelen zich verbonden met het landschap om hen heen en zetten zich ervoor in. Hoe maken mensen met elkaar hun omgeving mooier en welke rol speelt erfgoed daarbij? Anne van Kuijk, adviseur Omgevingskwaliteit bij de Provincie Noord-Brabant gaat in haar lezing hierop in aan de hand van een aantal voorbeelden in Het Groene Woud. Een van deze projecten is de Hooibrug over de Dommel in Sint-Oedenrode van kunstenares Birthe Leemeijer. Zij ontwierp de Hooibrug in opdracht van de Kunststichting Sint-Oedenrode in samenwerking met diverse partners. Harrie van den Brand, Secretaris KS Sint-Oedenrode en Meierijstad, vertelt onder andere over de manier waarop kunst betekenis kan geven aan het landschap. Na afloop van de lezing kunt u de Hooibrug bekijken.

Datum: 1 september
Tijdstip: 19.00-20.30 uur, ontvangst vanaf 18.30 uur
Locatie: Ahrend hoofdkantoor, kofferen 60, Sint-Oedenrode
Kosten: €5,-
Aanmelding is verplicht via
info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. naam, adres, aantal personen en titel lezing.

Wandelen langs kunst en natuur in Eersel

LandArtBrabant – 28 augustus tot en met 19 september 2021

De prachtige natuur van Noord-Brabant heeft er deze zomer een attractie bij: LandArtBrabant in Wintelre. Wandelend langs een route van 5 kilometer door de natuur komen wandelaars twintig kunstwerken tegen van kunstenaars uit heel Nederland. De kunstenaars werken met duurzame materialen. De creaties staan in het bos en op het water langs het Grootmeer en Kleinmeer in Wintelre. Wandelen en het beleven van kunst gaan zo samen. De route is vrij toegankelijk en start bij Hoeve de Nachtegaal, Merenweg 1 in Wintelre. De route is met pijlen aangegeven.
 
Zie ook www.landart.nl.

Klik hier voor de flyer.
Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands