Copy

December 2022, week 2

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 120.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Kabinet moet met antwoord komen op vergrijzing

De overheid heeft geen goed antwoord op de toenemende vergrijzing. De gebrekkige doorstroming op de woningmarkt laat dit pijnlijk duidelijk zien. In een brief roepen wij het kabinet op - als gezamenlijke seniorenorganisaties KBO-Brabant, ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM - om de demografische trends niet langer te negeren. Wij geven in vijf punten goede handvatten voor beleid en zijn graag bereid hierover in gesprek te gaan met de nieuwe bewindslieden.

Lees hier verder op onze website.

Seniorenorganisaties eisen actie van kabinet

Onderzoek naar oversterfte duldt geen uitstel


Het kabinet moet per direct onafhankelijk onderzoek laten doen naar de huidige oversterfte, vinden de gezamenlijke seniorenorganisaties. Het is onacceptabel dat de regering geen gehoor geeft aan een motie hierover van Pieter Omtzigt, die begin december Kamerbreed is aangenomen.

Lees hier verder op onze website.

Voorzitter Leo Bisschops bij Omroep Brabant over oversterfte

Voorzitter Leo Bisschops was op zondag 9 januari te gast bij Omroep Brabant, tv-programma KRAAK. Hij pleitte voor een onderzoek naar de oversterfte. Een paar quotes:

“Het ministerie van VWS wil ook dat dit onderzocht wordt, in november vorig jaar stierven er 3.000 mensen meer dan normaal in die periode, terwijl er 500 coronaslachtoffers waren. Waaraan zijn die andere 2.500 mensen dan overleden?”

“Het kan door uitgestelde zorg komen, ik sluit het zeker niet uit. Maar onderschat eenzaamheid niet. Je zit steeds alleen thuis, de lol gaat eraf. Het eten smaakt niet meer, waarom zou je die medicijnen nog trouw nemen, waarvoor zou je het doen?”

“Als het hoogtepunt van je week is om op woensdagmiddag een paar potjes te bridgen, dat kun je wel een paar keer overslaan, maar zo lang? Ik doe de oproep: mensen hou vol, potverdomme, want we gaan het fiksen. Hou vol.”

Klik hier voor de uitzending en het bericht op de website van Omroep Brabant.

Stelling Telegraaf: woede over ontkoppeling AOW

Vandaag, 13 januari, in de Telegraaf: woede onder 95 procent van de 11.794 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf over de ontkoppeling van het minimumloon en de AOW. “AOW loskoppelen is discriminatie en 10 jaar geen pensioenindexatie is schandalig. Het wordt tijd om ouderen goed te compenseren”, klinkt het. Vrijwel alle deelnemers, waarvan 59 procent ouder dan 66 jaar is, vinden dat de AOW moet worden verhoogd. Maar liefst 93 procent van de stemmers vreest voor toenemende armoede onder ouderen.

Klik hier voor het artikel op de website van de Telegraaf.

Tip 1 voor Afdelingen, aanwas leden


Eind vorig jaar zocht de KBO in Den Dungen, DuBOS (Dungense Belangen Organisatie Senioren) toenadering tot de redactie van De Ware Jacob om een samenwerkingsverband aan te gaan. Omdat het parochieblad De Ware Jacob ging stoppen met de papieren versie  was deze samenwerking snel beklonken. Het parochieblad had nog ongeveer 900 abonnees, maar kon het blad kostentechnisch niet meer uitbrengen. Gelukkig zijn veel van deze abonnees overgestapt naar DuBOS.

In het DuBOS nieuwsblad dat maandelijks uitkomt - tegelijk met Ons magazine - staat nu ook het parochienieuws en alles wat daaraan verwant is. De eerste editie van het nieuwsblad nieuwe stijl is eind december uitgegeven. Het blad bestaat uit 16 pagina's nieuws waarvan 6 pagina's parochieel nieuws. Het samenwerkingsverband sloeg dermate aan - mede door een gecombineerde ledenwerfactie - dat DuBOS in korte tijd 100 nieuwe leden kon verwelkomen! Het ledental werd ineens van 500 leden opgewaardeerd naar 600 leden. Het bleek dat toch nog veel inwoners van Den Dungen/Maaskantje niet wisten wat de KBO-DuBOS buiten het uitbrengen van een maandelijks blad allemaal te bieden had. Hierbij werd ook verwezen naar de toegevoegde waarde van KBO-Brabant als koepelorganisatie. Binnen het dorp is iedereen enthousiast over de opzet van het nieuwsblad. Op deze manier gaat DuBOS weer een "jonge toekomst" in.

Wellicht is het een idee voor andere Afdelingen om ook zo’n samenwerking te overwegen? En anders kan misschien met de parochie geregeld worden dat de leden van de parochie eenmalig het nieuwsblad van de KBO in de bus krijgen, als een ledenwerfactie. Ledenwerffolders zijn bij ons verkrijgbaar, en het is ook mogelijk om extra exemplaren van de Ons te bestellen. Stuur een mail met het gewenste aantal van folders en Ons naar info@kbo-brabant.nl. 

Wie preciezer wil weten hoe DuBOS dit heeft aangepakt: neem contact met hen op via kbo-dendungen@hotmail.com.

Tip 2 voor Afdelingen, afvalkalender


Veel afvalstoffendiensten hebben per 2022 (of al eerder) hun papieren kalender afgeschaft. Afdeling KBO Eerde heeft nu als service aan leden de kalender in de eigen nieuwsbrief (of als bijlage daarbij) opgenomen. Wellicht een idee voor andere Afdelingen?

Samen op pad? Zo gaat de mantelzorger gratis mee

In de nieuwsbrief van Rabobank, IkWoonLweefZorg, staat nuttige informatie over dit onderwerp. Klik hier.

Overigens is dit een goede, informatieve nieuwsbrief. Wilt u zelf een abonnement nemen? Klik hier.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands