Copy

Ons Actueel mei 2019, week 22

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,

belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.


KBO-Brabant bij rondetafelgesprek Tweede Kamer over arme ouderen

Op 3 juni organiseert de Vaste Kamercommissie voor sociale zaken en werkgelegenheid een debat over arme ouderen. In dit zogenoemde ‘rondetafelgesprek’ spreken Kamerleden met ervaringsdeskundigen en krijgen verschillende organisaties de mogelijkheid om hun inzichten en zorgen te delen. Namens KBO-Brabant levert Hans van Dijk, cliëntondersteuner, een bijdrage. Bovendien gaan verschillende ‘arme’ senioren uit Brabant mee om de Kamerleden over hun situatie te vertellen.
KBO-Brabant maakt zich al langere tijd zorgen over de benarde situatie van ouderen met alleen AOW of een klein pensioen. De lasten stijgen gestaag, terwijl de inkomsten daarbij ver achterblijven.
Het debat is te volgen via de website van de Tweede Kamer. Hier komt de komende tijd meer informatie.Vitaliteitsmetingen, vrijwilligers gezocht

Gezondheid en ziekte horen bij het leven. Maar we weten steeds beter dat we daar ook zelf iets aan kunnen bijdragen. Gezondheid is niet alleen ‘niet ziek zijn’ maar heeft ook te maken met het vermogen van mensen zich aan te passen aan fysieke en sociale uitdagingen van het leven.

Wij organiseren lokaal samen met de Afdelingen zogenoemde vitaliteitsmetingen. Senioren krijgen door de metingen zelf inzicht in aspecten van hun leven en fysieke gesteldheid. De metingen staan centraal, maar verder wordt het vooral een leuke dag. Deelnemers krijgen een kopje koffie, gezelligheid, steun van vrijwilligers en er zijn meerdere jongeren betrokken bij het project. En op 1 juli gaan we van start in Helmond!

Vrijwilligers gezocht
Voor de uitvoering van de vitaliteitsmetingen zoeken we nog extra vrijwilligers. Kent u mensen die dit leuk vinden? Neem dan contact op met Marieke Pette:  telefoon 073-644 40 66, of mail haar: mpette@kbo-brabant.nl. De opleidingsdag vindt plaats op 21 juni in Helmond. Vrijwilligers krijgen hun reiskosten vergoed.Golfreis oktober 2019

Afdelingsbestuurders kunnen wellicht hun leden via hun eigen Afdelingsnieuwsbrief nog wijzen op een reis die speciaal voor KBO-leden wordt georganiseerd. In de Ons van mei werd deze reis onder de aandacht gebracht.

Golfen en de omgeving verkennen
Tijdens de reis verblijft men in het luxe 4-sterren Islantilla Golf Resort, met zwembaden, wellness, fitness, restaurants en natuurlijk een golfbaan. Men heeft volop gelegenheid de dagen sportief door te brengen op de golfbaan, maar verkent ook de omgeving onder leiding van een Oad-reisbegeleider. Men bezoekt onder andere de op drie na grootste kathedraal van de wereld in het bruisende Sevilla. en gaat naar het centrum van Huelva, dat helemaal in het teken staat van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.

Speciaal voor leden!
Oad stelt deze reis speciaal samen voor leden van KBO-Brabant. Reisperiode: vrijdag 18 tot en met dinsdag 22 oktober 2019. Inclusief retourvlucht van Eindhoven naar Sevilla. Kijk voor meer informatie op www.oad.nl/KBOgolf.


Gratis VOG voor Afdelingen

Steeds meer wordt voor (vrijwilligers)functies een zogenoemde Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). De VOG is geen garantie voor goed gedrag in de toekomst, maar een verklaring dat degene die de verklaring aanvraagt in het verleden geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor de functie waarom het gaat. De aanvraag van een VOG kost geld. De overheid vindt echter dat deze kosten geen belemmering mogen zijn voor de aanvraag van een VOG door vrijwilligers. De VOG is immers een belangrijk onderdeel van het preventie- en integriteitsbeleid van elke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilliger kan met de VOG aantonen dat hij of zij in het verleden niet iets heeft gedaan dat het vrijwilligerswerk in de weg staat. Per 1 november 2018 is daarom de regeling Gratis VOG ingegaan. Het uitgangspunt van de  regeling is dat elke vrijwilliger die met mensen in een afhankelijkheidssituatie werkt een gratis VOG kan aanvragen. Hoe u dat als Afdeling kunt regelen (desgewenst), leest u hier.


Enthousiaste KBO-Afdelingen vieren 75-jarige bevrijding samen met jongeren

9 Afdelingen van KBO-Brabant vieren dit najaar sámen met jongeren de 75-jarige bevrijding van Brabant. Zij doen dat door samen met jongeren een aantal toneelvoorstellingen te realiseren in het project: KBO-Brabant Remembers. De betrokken Afdelingen hebben keihard gewerkt om jongeren te betrekken. Bij de meeste Afdelingen is dat inmiddels op gang. Dus nu is het tijd om te organiseren, te repeteren én vooral ook: te genieten. Want naast al het harde werk, is het vooral ook heel leuk om deel uit te maken van dit project, aldus betrokken Afdelingsbestuurders.

Lees u hier het gehele bericht.


Informatiebijeenkomst KBO-Brabant over nieuwe woonvormen

Er is steeds meer behoefte aan nieuwe woonvormen die zorg, ondersteuning en een vorm van gemeenschappelijk wonen combineren. Veel senioren willen graag in eigen omgeving oud worden en samen wonen, maar vragen zich af hoe je dat aanpakt. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden of kent u mensen in uw omgeving die nadenken over hun woonsituatie op latere leeftijd? Wilt u meer weten over hoe u samen met anderen een nieuwe woonvorm kunt opzetten, zoals bijvoorbeeld het verbouwen van een oud schoolgebouw tot appartementen? U bent van harte welkom op de informatiemiddag die KBO-Brabant organiseert over nieuwe woonvormen. Deze wordt gehouden op vrijdag 5 juli aanstaande in Ontmoetingscentrum ’t Plein, Tongerloplein 1 in Udenhout.

Wim Fijten, woonexpert van KBO-Brabant laat u de mooie voorbeelden in Noord-Brabant zien en senior-adviseur Frank van der Voort van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft voorlichting over de nieuwe subsidieregeling Wonen en Zorg zodat u zelf aan de slag kunt om een nieuwe woonzorgvorm op te zetten. Tot slot vertelt Menno de Lange, voorzitter van Platform Droomwonen Brabant over zijn ervaringen als procesbegeleider bij het realiseren van nieuwe woonvormen.

Er is ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen aan de deskundigen. Desgewenst kunt u bij uw aanmelding al vragen schriftelijk indienen. Wij zullen deze verzamelen en voorleggen aan de sprekers. Wilt u als Afdelingsbestuurders ook uw leden op de hoogte brengen over deze bijeenkomst?

Klik hier voor het programma.
Wilt u deze bijeenkomst bijwonen, klik hier voor uw aanmelding.


Training Brandveilig leven

De training Ambassadeur Brandveilig leven is een leerzame en leuke training die uit twee halve dagen bestaat. De training is kosteloos. Voor de training in juni zijn nog enkele plaatsen vrij. Deze zal plaatsvinden op het bureau van KBO-Brabant te 's-Hertogenbosch.

Klik 
hier voor meer informatie.Gratis antivirusprogramma via
Ons ledenvoordeel


Leden van KBO-Brabant kunnen profiteren van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Er is een aparte website waarop men deze aanbiedingen kan bekijken en bestellen: www.onsledenvoordeel.nl.

Deze maand is er een speciale aanbieding, die ook wordt gepubliceerd in de Ons van juni/juli. Klik hier voor een preview van deze pagina. Het gaat om een antivirusprogramma dat helpt de computer op te  ruimen en veilig te houden. Als een lid zich aanmeldt voor de nieuwsbrief, krijgt men een licentie voor drie  maanden voor dit systeem cadeau. De nieuwsbrief van Ons ledenvoordeel houdt leden op de hoogte van speciale aanbiedingen.

Wellicht kunt u uw leden éxtra wijzen op deze aanbieding door hem ook te vermelden in uw eigen Afdelingsnieuwsbrief, die bij de Ons van juni/juli wordt gevoegd. Hebt u tekst nodig, dan kunt u een word-document daarvoor gebruiken: klik hier.


Donderdag 30 (Hemelvaart) en vrijdag 31 mei zijn wij gesloten

Op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 31 mei is KBO-Brabant gesloten. Maandag 3 juni zijn wij weer geopend. We staat u dan graag weer te woord.
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich afmelden door op deze link te klikken.
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen. Wilt u oude edities inzien, klik hier.