Copy

Augustus 2021, week 34

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Blijf oppassen voor fraude via de mail, WhatsApp en telefoon!

Wij krijgen toch met enige regelmaat - helaas - berichten van bestuurders dat zij zogenaamd mail ontvangen van een collega-bestuurder met meestal een verzoek om geld over te maken. Het e-mailadres van de afzender ziet er dan precies hetzelfde uit. Heel soms gaat dit verzoek ook via de WhatsApp. De manier van benaderen lijkt heel echt, omdat het informeel is. Met gewoon de voornaam als aanhef.

Waarschuwing 1
Maak nooit zomaar geld over, bel eerst met uw mede-bestuurder. Die kan u snel genoeg vertellen of het waar is. Spreek ook met elkaar af dat je elkaar nooit via de mail of WhatsApp om geld zult vragen. Of om gevoelige andere gegevens.

Gooi zulke mail meteen weg en leeg ook uw 'prullenbak' meteen. En waarschuw de rest van het bestuur dat het gebeurd is, dan zijn ze ook alert.

Waarschuwing 2
En houd altijd in de gaten van wie u mail krijgt. Als het een raar adres is, niet reageren en meteen weggooien, en de afzender aanmerken als SPAM. Dan wordt het de volgende keer geweerd. En leeg uw SPAM-mapje in de mail ook regelmatig.

Waarschuwing 3
En nu we het toch over fraude hebben: als u door Microsoft gebeld wordt met een verhaal over software die vernieuwd moet worden of met andere smoezen: dat is altijd fraude. Microsoft belt nooit. Meteen ophangen. Als dat onbeleefd voelt kunt u nog zeggen: 'Ik heb geen interesse' en daarna meteen afbreken.

En pas ook op als banken bellen, dat doen ze namelijk ook bijna nooit. Geef over de telefoon zéker nooit gegevens. En als u op een of andere manier onder druk wordt gezet, hoe vriendelijk ook: dan is er vooral iets mis. Breek af door te zeggen dat u zelf wel contact zult opnemen met uw bank.

Lezingen voor Afdelingen door notarissen, spreekuur notarisssen

Zoals u weet heeft KBO-Brabant een Juridische helpdesk, bemenst door 11 vrijwilligers. Twee van deze vrijwilligers zijn oud-notaris. Dit zijn Peter van Dongen en Dré Teeuwen. Bij Peter en Dré kunnen leden terecht met vragen over erfkwesties, (levens-) testament, schenken, enz. Meer informatie over de activiteiten van onze notariële vrijwilligers zijn te vinden in het bewaar-Onsje. Ook bestuurders kunnen een beroep doen op de Juridische helpdesk.

In oktober 2021 zullen we starten met een telefonisch spreekuur, dat tweewekelijks op een vaste dag en tijd gehouden wordt. Zodra bekend is welke dagen dat zijn, zullen we u hierover informeren via de Ons en Ons Actueel. Er zal een apart telefoonnummer worden ingesteld.

Naast het geven van adviezen zijn Dré en Peter beschikbaar om lezingen te geven op locatie bij Afdelingen, over de hierboven genoemde onderwerpen. Bent u van plan om een bijeenkomst over notariële zaken te organiseren, neem dan contact op met medewerker Frank van Rooy. Hieronder vindt u zijn gegevens.

Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij Frank van Rooy tel.: (073) 644 40 66; email:
fvanrooy@kbo-brabant.nl

Hoe toegankelijk is uw bank?

“Wij staan overal buiten. Wij horen hier niet meer thuis!” Als mensen dit gaan zeggen is er iets aan de hand wat banken écht serieus zouden moeten nemen. De oproep ‘Hoe toegankelijk is uw bank?’ in het maandblad Ons van KBO-Brabant heeft in korte tijd veel en vaak aangrijpende reacties opgeleverd. Wij waarschuwen al langer voor de gevolgen van de keuzes die banken de laatste jaren maken. De reacties van senioren liegen er niet om.

Lees verder op onze website.

Groepsreisverzekering goedkoper

KBO-Brabant heeft met een andere organisatie een voordeliger afspraak gemaakt voor het afsluiten van een groepsreisverzekering. Dit is een verzekering die een Afdeling of Kring zelf dient af te sluiten.

Afdelingen die één of meerdere dagen op reis gaan, kunnen gebruik maken van deze speciaal voor KBO-Brabant ontwikkelde groepsreisverzekering. Alle deelnemers aan de reis zijn dan verzekerd op één polis tegen de risico’s van schade aan of verlies van reisbagage, ongevallen en geneeskundige en tandheelkundige kosten. Bij de polis is de 24 uurs-alarmdienst van de SOS hulpdienst inbegrepen. Het verzekeren van alle deelnemers op één polis betekent afwikkeling van alle schades met één verzekeraar en bij een ernstig ongeval één SOS hulpdienst. Ten aanzien van het ongevallenrisico is géén leeftijdsbeperking van toepassing.

Aanmelden
Voor de vergoedingen die de verzekering biedt: klik
hier.
Aanmelden kan via het aanvraagformulier: klik 
hier.

U kunt deze informatie ook vinden op onze website (inloggen is nodig op de kaderledenpagina): klik
hier.

Spreekuur over mondzorg en onderzoek over mondzorg

KBO-Brabant wil dat de kwaliteit van en toegang tot mondzorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen verbeterd wordt. In Nederland zijn ruim 300.000 thuiswonende kwetsbare ouderen met een matige tot slechte mondgezondheid. Als gevolg van het langer en op steeds oudere leeftijd thuiswonen en het feit dat mondproblemen niet (tijdig) onderkend worden, ontstaan in toenemende mate problemen met de mondgezondheid bij ouderen. De gevolgen van een verwaarloosde mondgezondheid bij deze groep zijn groot, zowel lichamelijk (o.a. ontstekingen, ondervoeding, pijn) als sociaal (o.a. eenzaamheid).
 
Advies mondzorg
Wij bieden de mogelijkheid om op woensdagmiddag contact te hebben met Peter de Goede, tandarts met als speciaal aandachtsgebied ‘ouderen’. Hij geeft gratis advies over mondzorg voor senioren of hun mantelzorgers.

Wilt u ook advies? Leden, maar ook niet leden - bijvoorbeeld mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers - kunnen op de woensdagmiddagen bellen met Peter de Goede tussen 13.30 uur en 14.30 uur. Telefoon: (073) 303 64 44.
 
Uw expertise is nodig, doe mee aan dit onderzoek!
Verder onderzoekt het Nivel hoe de kwaliteit van mondzorg voor ouderen verbeterd kan worden. Heeft u hierover verbetervoorstellen? Dan willen wij u vragen om een korte vragenlijst in te vullen. Door uw visie op de mondzorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen te delen, krijgen we meer inzicht in de problemen,  uitdagingen én oplossingsrichtingen voor mondzorg bij deze doelgroep.
U kunt de vragenlijst openen via deze link.


Het invullen duurt 10 tot 15 minuten. Namens onderzoekers van het Nivel, dr. Monique Heijmans & dr. Bart Knottnerus en namens KBO-Brabant, Ellen Willemsen: hartelijk dank!

Kook Voor Je Buur 10-daagse:
24 september t/m 3 oktober

Hoe werkt het?
Stichting Thuisgekookt koppelt al sinds 2012 buurtgenoten aan elkaar voor hulp bij de warme maaltijd en een gezellig praatje. Tussen 24 september en 3 oktober organiseert Thuisgekookt de Kook Voor Je Buur 10-daagse, waarin er extra veel maaltijden tegen kostprijs (tussen de € 3 en € 6)  te bestellen zijn via de website.

Krijgt u al trek en wilt u meedoen?
Kent u of bent u iemand die ook zo'n met liefde bereide maaltijd kan gebruiken? Kijk op de website of er misschien nu al iets op staat wat bij u past of geef via thuisgekookt.nl aan wat u zoekt. Dan neemt Thuisgekookt contact met u op en helpen ze u zoeken naar een passende oplossing. Bellen kan ook: 085-0608768.

Over de campagne Kook Voor Je Buur
In totaal klopten in de afgelopen 1,5 jaar 12.000 mensen aan die zich kwetsbaar of eenzaam voelden. Vanuit speciale budgetten zijn er gelukkig mogelijkheden om al deze mensen, ook de komende tijd, te kunnen helpen. Vanaf 10 september start een campagne om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om tussen
24 september en 3 oktober een portie méér te koken en deze tegen kostprijs (tussen de € 3 en € 6) te delen via Thuisgekookt.nl.

Bert van Leeuwen trapt deze campagne af met een filmpje waarin hij kookt, de extra portie naar zijn buurman brengt en heel Nederland oproept om dit ook te doen. Hierdoor zullen tussen 24 september en 3 oktober extra veel maaltijden te bestellen zijn via de website. Het zou natuurlijk super zijn als de nieuwe thuiskoks met deze maaltijden ook meteen mensen blij kunnen maken! 

Hebt u interesse in de campagne, houd dan de website van Thuisgekookt in de gaten voor de start ervan.


Eerder in de Ons een artikel over de organisatie van Thuisgekookt
In de Ons 10 van 2020 stond een artikel hierover. Klik
hier om het te lezen op de website Onsmagazine.nl.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands