Copy

September 2021, week 36

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Online workshops Woonplezier


Ga aan de slag met uw eigen (toekomstige) woonwensen en doe mee aan de gratis online workshops, georganiseerd door onze partner ZorgSaamwonen en de Leyden Academy. Meld u snel aan, de eerste van de vijf workshops begint woensdag 8 september aanstaande al.

Wat en wanneer?
De reeks online workshops bestaat uit vijf wekelijkse edities per e-mail. Na vijf weken stopt de reeks automatisch. De onderwerpen en verschijningsdata zijn als volgt:

Thuisgevoel en woongeluk (woensdag 8 september)
Woonwensen en woonvormen (woensdag 15 september)
De leefomgeving (woensdag 22 september)
Innovaties in woontechnologie (woensdag 29 september)
Nadenken over de toekomst (woensdag 6 oktober)

Meer weten of vragen? Neem contact op met Jacqueline Leijs via e-mail of tel. (071) 524 0960 of schrijf u in op https://www.leydenacademy.nl/online-workshops-woonplezier/

De gratis online workshops ‘Woonplezier’ worden ontwikkeld door Leyden Academy in samenwerking met ZorgSaamWonen en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hofje Codde en Van Beresteyn.

KBO-Brabant start maatschappelijk dialoog over wetsvoorstel Voltooid leven D66

Senioren, artsen, ethici en wetenschappers met elkaar in gesprek over het zelfgekozen levenseinde

Momenteel organiseert KBO-Brabant een viertal dialoogbijeenkomsten over het wetsvoorstel Voltooid leven van D66 van voormalig Kamerlid Pia Dijkstra. De verwachting is dat dit wetsvoorstel in de komende regeerperiode wordt behandeld. 
Het bestuur van KBO-Brabant en artsenfederatie KNMG willen graag weten hoe senioren over het wetsvoorstel denken. Is het een overbodige wet of is de tijd rijp dat geregeld wordt dat 75-plussers die hun leven als ‘voltooid’ beschouwen zelf kunnen beslissen over hun levenseinde? 

Tijdens de bijeenkomsten licht promovendus/onderzoeker Vera van den Berg toe hoe sterk de doodswens van ouderen is en wat de motieven van betrokkenen zijn. Een klinisch geriater (medisch specialist gespecialiseerd in ouderdomsaandoeningen) vertelt over de rol van artsen bij euthanasie (bij dementie) en palliatieve sedatie. De verschillen tussen de euthanasiewet en het wetsvoorstel Voltooid leven worden eveneens toegelicht. Tot slot vindt een dialoog plaats aan de hand van stellingen, zoals: de euthanasiewet biedt voldoende mogelijkheden om mensen met een voltooid leven hulp bij zelfdoding te verlenen. In het panel nemen een ethicus van artsenfederatie KNMG, een klinisch geriater, een onderzoeker van de Universiteit voor Humanistiek en een lid van de werkgroep Identiteit & Zingeving van KBO-Brabant plaats. Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, treedt als gespreksleider op. In Ons magazine van oktober doen wij uitgebreid verslag van deze bijeenkomsten. 

KBO-Brabant organiseert daarnaast regelmatig informatieve bijeenkomsten over het levenseinde in samenwerking met huisartsen. Ook beschikt KBO-Brabant over deskundige vrijwilligers die desgevraagd gesprekken met senioren voeren over hun levensvragen. 

Aankondiging activiteiten notariaat najaar 2021

Zoals u weet heeft KBO-Brabant een juridische helpdesk, bemenst door een 11-tal vrijwilligers. Twee van deze vrijwilligers zijn oud-notaris. Dit zijn Peter van Dongen en Dré Teeuwen. Bij Peter en Dré kunt u terecht met uw vragen over erfkwesties, (levens-) testament, schenken, enz. Meer informatie over de activiteiten van onze notariële vrijwilligers vindt u in het Onsje.  
In oktober 2021 zullen we starten met een telefonisch spreekuur, wat tweewekelijks op een vaste dag en tijd gehouden zal gaan worden. Bovendien zijn Dré en Peter beschikbaar om lezingen te geven op locatie* bij Afdelingen over de hierboven genoemde onderwerpen. Bent u van plan om een bijeenkomst over notariële zaken te houden, dan kunt u Peter of Dré hiervoor benaderen via Frank van Rooy. 
Zodra bekend is op welke dagen het spreekuur gehouden zal gaan worden zullen we u hierover informeren. We zullen dan ook het telefoonnummer waarop onze notarissen tijdens het spreekuur bereikbaar zijn bekend maken. 
Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij Frank van Rooy tel.: 073 6444066 email: fvanrooy@kbo-brabant.nl

* Hier geldt wel een geografische beperking in verband met reistijden.

Inzet coronatoegangsbewijzen bij KBO-activiteiten

Wij krijgen vragen binnen van Afdelingen die willen weten hoe zij het beste weer kunnen beginnen met het organiseren van activiteiten. Wij hebben de nodige websitepagina’s van met name de rijksoverheid bekeken en hebben daaruit de volgende  conclusies getrokken. Lees de praktische tips op onze website: https://www.kbo-brabant.nl/nieuws/activiteiten-weer-opstarten/

Zuidwest-Brabant
Schrijf uw vereniging in voor Rabo ClubSupport 2021

Meedoen
KBO-Brabant ontving van de Rabobank een bericht dat verenigingen in Zuidwest-Brabant zich weer kunnen inschrijven voor de Rabo ClubSupport. Wilt u met uw vereniging  meedoen? Geef dan duidelijk aan waarvoor uw vereniging extra ondersteuning kan gebruiken en schrijf u hier in!.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands