Copy

September 2020, week 39 

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

KBO-Afdeling DuBOS Den Dungen op 28 september in TV programma Kruispunt

Zoals bij veel KBO-Afdelingen, komen de activiteiten weer langzaam op gang. Ook bij KBO-Afdeling DuBOS in Den Dungen. Met ‘gericht maatwerk’, dus binnen de ‘spelregels van het RIVM’, zijn activiteiten grotendeels weer gestart.

De redactie van het KRO-NCRV TV-programma Kruispunt wilde hiervan graag TV-opnames komen maken, en dat is gebeurd op zaterdag 12 september, in Ontmoetingscentrum Litserborg. Een aantal activiteiten komt aan bod, zoals line-dance, koersbal, bewegen op muziek. Deze vinden wekelijks plaats. Ook is een aantal leden op persoonlijke titel geïnterviewd.

Kijkt u ook mee op maandag 28 september?
Op NPO 2, om 22.50 uur. Klik hier voor het volledige bericht op onze website. Daar zullen we na 28 september ook een link plaatsen om de uitzending terug te zien.

En klik hier voor de vooraankondiging op de website van Kruispunt.

Vrijheidsbeperking bewoners verpleeghuizen, wat te doen?

In de eerste helft van 2020 hebben alle verpleeghuizen in Nederland met de gevolgen  van Corona te maken gekregen. Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen moesten hun deuren sluiten voor bezoek. De gevolgen voor alle betrokkenen waren groot. Inmiddels zitten we in een volgende fase. De kans is klein dat er voor verpleeghuizen een nieuwe landelijk geldende ministeriële regeling voor bezoek en sociaal contact in verpleeghuizen opgesteld wordt.

KBO-Brabant krijgt sinds kort meldingen binnen van familie van verpleeghuisbewoners die niet meer met de verpleeghuisbewoner naar buiten mogen. Wat kunt u doen om die vrijheidsbeperking tegen te gaan?

Klik
hier voor het volledige bericht op onze website.

Blauwe zones (ons jaarthema van 2018)

Digizine: hier leven mensen langer en gezonder, ook in coronatijd

Op aarde zijn vijf gebieden waar mensen een aantoonbaar langere levensduur hebben en langer gezond blijven. Waar vinden we deze Blauwe zones? Wat is de overeenkomst in leeftijd in die gebieden? En welke andere factoren hebben hier invloed op? In 2018 besteedden wij het hele jaar aandacht aan dit thema, in samenwerking met Avans Hogeschool en onderzoeker Lowie van Doninck van het lectoraat Active Ageing. 

Ons project Vitaliteitsdagen is hieruit voorgekomen. Afdelingen kunnen deze dagen organiseren voor hun leden, met hulp van een team dat is opgeleid door KBO-Brabant. Tijdens deze dagen kunnen senioren gedurende een bepaalde periode op een toegankelijke locatie in eigen wijk of dorp vrijwillig meedoen aan een vitaliteitscheck. Naast het meten van concrete waarden zoals cholesterol, bloeddruk, evenwicht, knijpkracht, gewicht, spier- en botmassa, vindt er ook een goed gesprek plaats. Klik
hier voor meer informatie daarover.

Nu heeft Lowie van Doninck over dit onderwerp een 'digizine', een digitaal magazine, gemaakt. Ook KBO-Brabant wordt hierin genoemd. Wij delen dit graag met u! Klik hier

Inspirerende livestream-seminar Jos Burgers 30 september 19.30 uur

Jos Burgers was enkele jaren geleden een zeer gewaardeerd gastspreker op een symposium van KBO-Brabant onder de titel 'Leden vinden, Leden binden'. Deelnemers van toen hebben het er soms nóg over. Zeer inspirerend!

Stichting ANDERS organiseert ook een seminar met Jos Burgers: 'Wat je geeft, krijg je terug'. De stichting: 'Jos zal op humoristische en prikkelende manier uitleggen wat de kracht van geven is. Hij presenteert verschillende manieren van geven, die hij op een inspirerende manier met herkenbare praktijkvoorbeelden illustreert.'

Omdat er maar beperkte aanwezigheid in de zaal mogelijk is (en die is inmiddels volgeboekt), biedt de stichting een livestream aan voor iedereen die thuis wil meegenieten van de avond. Livestream toegang: €10,- per persoon. 

Meedoen?
Wilt u deze seminar niet missen? Klik
hier voor meer informatie op de site van Stichting ANDERS.

Inventarisatie waardevolle initiatieven tijdens Corona

Wat vinden ouderen zélf belangrijk als het gaat om initiatieven die zijn ontstaan tijdens de Coronacrisis. Wat zijn nou écht waardevolle initiatieven gericht op thuiswonende ouderen? Niemand kan deze vragen beter beantwoorden dan ouderen zelf!

De Raad van Ouderen is daarom blij met de vraag van minister De Jonge van VWS aan de Raad om een advies te schrijven over initiatieven die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis, waarvan de Raad van mening is dat die initiatieven ook in de toekomst behouden dan wel uitgebreid moeten worden.

Het gaat hier primair om initiatieven:
  • voor en door ouderen
  • gericht op ouderen thuis en dan met name kwetsbare ouderen
  • gericht op sociale verbondenheid, omzien naar elkaar, zingeving en eenzaamheidsbestrijding
  • die (bedoeld en onbedoeld) hebben bijdragen aan het dragelijk maken van de gevolgen van een gehele of gedeeltelijke lockdown
De Raad heeft een vragenlijst opgesteld. Doet u mee? Klik dan hier.

Voel u vooral vrij om dit bericht door te sturen aan vrienden of kennissen als u denkt dat zij ook een bijdrage kunnen leveren!

Wat zijn uw ervaringen met digitale zorg?

In de editie van Ons Actueel van week 33 deden wij al een oproep om mee te werken aan een enquête over beeldbellen in de zorg. Nu gaat ook Zorgbelang Brabant | Zeeland een onderzoek doen naar de ervaringen met digitale zorg. Doet u weer mee? 

Het kost ongeveer 15 minuten om de vragenlijst in te vullen. Met de uitkomsten kunnen we met z’n allen zorgen voor betere en bredere beschikbaarheid van digitale zorg. Kent u mensen die gebruik maken of hebben gemaakt van digitale zorg, stuur dan dit bericht door! Dank u wel.

Klik hier om doorgeleid te worden naar de vragenlijst.

Kook Voor Je Buur 10-Daagse

Stichting Thuisgekookt roept iedereen op om tijdens de ‘Kook Voor Je Buur 10-Daagse’ – van 25 september tot 4 oktober -  een keer voor zijn buren te koken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd én de kans krijgt om zijn of haar buurtgenoten te leren kennen. Dat is altijd een goed idee – maar liefst 30% van alle Nederlanders geeft namelijk aan zich regelmatig eenzaam te voelen en 7% van alle zelfstandig wonende ouderen is ondervoed – maar zéker nu.

Ga de uitdaging aan en maak uw buren gelukkig met een thuisgekookte maaltijd. Op
www.thuisgekookt.nl kunt u zich nu al aanmelden en zelf kiezen hoeveel en welke dagen u mee wilt doen. Stichting Thuisgekookt zorgt ervoor dat uw buurtgenoten weten dat u mee doet en legt meteen uit hoe ze van uw verse maaltijden kunnen gaan genieten. Elke kok die zich aanmeldt krijgt een warm welkomstpakket van Thuisgekookt en gedurende de hele Kook Voor je Buur 10-Daagse proberen ze – door middel van leuke winacties en challenges – de deelnemers te motiveren.

Klik hier voor een PDF met de volledige informatie die wij van de organisatie Thuisgekookt ontvingen.
In de Ons van oktober wordt ook een artikel over Thuisgekookt gepubliceerd.

Blijf vitaal met de oplossingen van VGZ

In eerdere edities van Ons Actueel lieten wij u kennis maken met de mogelijkheden van VGZ om vitaal te blijven. VGZ helpt u om beter te ontspannen, te bewegen en te eten. Of u nu bij hen verzekerd bent of niet. Met de gratis Mindfulness App, een beweegprogramma voor thuis of een kookboek met gezonde en lekkere gerechten. Als u hier klikt kunt u nogmaals alle mogelijkheden zien.

Koepel Gepensioneerden nieuws


Klik hier voor de pagina op de website van de Koepel Gepensioneerden waar u de laatste nieuwsbrieven kunt lezen en eventueel zelf een gratis abonnement kunt nemen.
Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands