Copy

November 2020, week 47 

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Eerste zitting bodemprocedure Pensioenwet op 27 november

Zoals u wellicht weet, hebben KBO-Brabant (125.000 leden) en Stichting PensioenBehoud (1.000 donerende sympathisanten) een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat aangespannen over de Pensioenwet die naar onze mening strijdig is met de Europese pensioenrichtlijn IORP II. Onze zaak heeft forse vertraging opgelopen door reguliere wachttijden bij de rechtbank en verlenging daarvan als gevolg van corona, maar op 27 november a.s. vindt eindelijk de eerste zitting plaats in Den Haag. Voor nadere informatie over deze procedure verwijzen wij u naar de informatie op onze website www.kbo-brabant.nl/donatie-pensioenprocedure/

KBO-Brabant steunt zorgverleners

De tweede golf van de coronapandemie vraagt veel van ons allemaal, maar zeker van artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals. Velen van hen zijn nog nauwelijks bijgekomen van de eerste golf en nu moeten ze vol aan de bak in de tweede. Daarbij krijgen ze helaas ook nog in toenemende mate te maken met intimidatie en agressie van een kleine groep mensen. Dat vraagt heel veel van hen.

We moeten ze steunen. Door ons aan de voorzorgsmaatregelen te houden, zodat er zo min mogelijk mensen ziek worden en zoveel mogelijk van de gewone zorg kan doorgaan. Houd afstand, beperk verplaatsingen en contacten, werk thuis, was je handen en draag in publieke ruimtes een mondkapje. Het grootste deel van Nederland doet dat gelukkig ook!

En door te laten zien dat we achter ze staan, zoals ook in de eerste golf gebeurde toen we massaal applaudisseerden. Voorzitter Leo Bisschops is begonnen en spreekt zijn steun uit aan de campagne #Ditismijnzorg. Voor meer informatie, zie website ditismijnzorg.nl. Daar kunt u ook heel eenvoudig zelf een postertje maken en meedoen aan deze actie.

Inspiratie voor Afdelingen: wat kun je nog organiseren

Vanaf 19 november zijn de corona-regels weer aangepast. Ook op onze speciale corona-website www.kbo-brabantincoronatijd.nl/ hebben wij deze geactualiseerd.

Op ons besloten deel van de website (voor kaderleden van KBO-Brabant) verzamelen wij allerlei creatieve en inspirerende acties van Afdelingen voor hun leden in deze tijden. Er zijn al veel mooie voorbeelden te vinden. Neem vooral even een kijkje (er wordt wel gevraagd in te loggen)! Klik hier.

Enquête
Wij vragen Afdelingsbestuurders om óók een enquête in te vullen over uw activiteiten: wat organiseert u nog wel, wat even niet en welke bijzondere dingen doet u voor leden - dit kan anderen op nieuwe ideeën brengen! Wij actualiseren hiermee de inspiratie-pagina. Klik hier naar de enquête (hier is inloggen niet nodig).

Uitneembare bewaarbijlage over zingeving bij decembernummer van de Ons

In het decembernummer van ledenmagazine Ons vindt u een uitneembare special over zingeving. Want zingeving staat volop in de aandacht. Zingeving blijkt bij te dragen aan gezond ouder worden en aan welbevinden. Zingeving gaat allang niet meer alleen over geloof of over de laatste levensfase. En doordat we met zijn allen langer thuis wonen, is er ook meer behoefte aan zingeving in de thuissituatie. Daarom heeft KBO-Brabant vrijwilligers opgeleid die met senioren (thuis) in gesprek gaan over levensvragen. Want een goed gesprek kan veel teweeg brengen!

In het uitneembare katern leest u alles over zingeving en levensvragen en natuurlijk leest u daar ook hoe u een beroep kunt doen op onze vrijwilligers.


Ook op onze website hebben wij een speciale pagina ingericht over onze hulp bij levensvragen. Klik hier.

Recht op hoger pensioen via ABP?

Let op: duizenden ABP’ers hebben recht op een hoger pensioen. Dit geldt voor wie vóór 1995 tegelijk met zijn of haar partner pensioen heeft opgebouwd. Dit heet ‘Samenvallende diensttijd’. Maar wat als uw partner al is overleden? En heeft u ook recht op de aanvulling als u bent gescheiden?

De 23 meest gestelde vragen worden 
hier beantwoord, op de site van MAX-meldpunt.

En klik 
hier voor informatie op de site van ABP.

Debat over Langer Thuis

Woensdag 11 november vond in de Tweede Kamer een belangrijk debat plaats over Langer Thuis / Dementiezorg / PGB / Wijkverpleging / Wmo.  Het was een overvolle agenda met 23 bespreekpunten, zoals het abonnementstarief Wmo (€ 17,50 voor huishoudelijke ondersteuning en andere Wmo-zorg), dementie, mantelzorg, ondervoeding, toekomst zorg thuiswonende ouderen en meer. Lees hier verder op onze website.

Rondetafelgesprekken pensioenakkoord Tweede Kamer deel 1 verplaatst naar 24 november

Op dinsdag 24 november houdt de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de uitgestelde rondetafelgesprekken (deel 1) over het Pensioenakkoord, van 17.00 tot 20.00 uur. Gepland zijn gesprekken met o.a. Koepel Gepensioneerden en KBO-PCOB. Klik hier voor de informatie op de website van de Tweede Kamer. Daar komt een link te staan om de gesprekken live te volgen en om naderhand de gesprekken terug te kijken. Zodra stukken beschikbaar zijn worden die daar ook geplaatst.

Zoom-bijeenkomst of -vergadering voor Afdelingen via bureau KBO-Brabant

KBO-Brabant biedt ruimte en technische apparatuur ter beschikking aan besturen van Kringen en Afdelingen, zodat zij een digitale zoom-vergadering of -bijeenkomst, met technische ondersteuning vanuit het bureau, vanuit het kantoor in 's-Hertogenbosch kunnen organiseren. Bel voor meer informatie met ons secretariaat; 073 - 644 40 66. Of mail naar info@kbo-brabant.nl.

Manifest verbetering zorgsysteem

Een werkgroep van bezorgde burgers en ervaringsdeskundigen (lees: mantelzorgers) inzake het zorgsysteem stuurde vorige maand een manifest naar politieke partijen en hun fracties in Eerste en Tweede kamer. Uit het manifest: 'Wij zijn van mening dat ons zorgsysteem toe is aan heroverweging van haar fundamenten en uitgangspunten en de uitwerking daarvan. De Corona-crisis bevestigt dat nog eens extra. Er is een betere afstemming nodig tussen vrijwel alle actoren in het gezondheidszorgsysteem voor het garanderen van de juiste zorg én de betaalbaarheid voor zowel burger als overheid.'

Zorgbehoevenden en hun mantelzorgers lopen nu tegen véél teveel problemen aan en het systeem is onnodig duur. Daarvoor vraagt het manifest aandacht.

Oproep aan lezers
Heeft u ook ervaringen die u wilt delen, heeft u een mening over het huidige systeem, wilt u zich verder verdiepen, heeft u er vragen over of wilt u een bijdrage leveren aan de discussie? Neem dan contact op via e-mail met: admaas@bureaupubliciteit.nl; of bel 040 - 78 563 84.

Het manifest is opgesteld door een groep van vier mensen, allen actieve leden van KBO-Brabant, die zich grote zorgen maken. De commissie Wouter Bos en minister Hugo de Jonge zijn óók van mening dat ons systeem ziek is. Nú doorpakken is hard nodig.

Klik hier voor een samenvatting van het manifest.
Voor de volledige tekst van het manifest kunt u contact opnemen via bovengenoemd e-mailadres.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands