Copy

Januari 2021, week 4 

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Pas op, oplichters weer gemeen actief!

KBO-Brabant is bezorgd en verontwaardigd! Oplichters maken nu ook misbruik van de wens van veel senioren om zo snel mogelijk in aanmerking te komen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Senioren worden benaderd (gebeld) uit naam van een instelling (bijvoorbeeld de GGD) om een afspraak te maken voor vaccinatie. Daarvoor moeten zij via Whatsapp een bedrag overmaken. Dat bedrag krijgen zij volgens de beller terug van de verzekering. Dit is natuurlijk helemaal niet waar!

Maak geen geld over. De vaccinatie tegen het Covid virus is gratis! U krijgt altijd een uitnodigingsbrief voor Covid-vaccinatie.

Klik hier  voor een duidelijk artikel  hierover in het Eindhovens Dagblad met het verhaal van een slachtoffer. Heeft u vragen? Bel ons op 073 – 644 40 66.

Wij stuurden Afdelingen een mail hierover om onder leden te verspreiden. Dit bericht plaatsen wij hier nog een keer, als herinnering.


Oproep aan slachtoffers van oplichting/cybercrime

Bent u wel eens opgelicht via internet? Dat gaf u vast een ongelofelijk rotgevoel, dat u niemand anders toewenst. Juist dáárom is uw ervaring zo belangrijk voor anderen. Uw verhaal kan anderen helpen om alert te zijn, om te voorkomen dat ook zij slachtoffer worden en om oplichters een stap vóór te blijven.
KBO-Brabant werkt samen met het Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant aan een project waarbij senioren worden voorgelicht  over de risico’s van cybercrime (phishing, hacken, sms-fraude, whatsapp-fraude etc.).

Uw (geanonimiseerde) verhaal kan ons helpen om de voorlichting persoonlijker en krachtiger te maken. Als u uw ervaringen wilt delen, kunt u dat laten weten aan Edith Mostert van KBO-Brabant via emostert@kbo-brabant.nl of aan Frank Hustin van het Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant. U kunt contact met hem opnemen via info-rivob@eindhoven.nl.

Live-vragenuurtjes van KBO-Brabant, samen met kranten en Catharinaziekenhuis

Zoals ook in de vorige Ons Actueel staat vermeld, organiseert KBO-Brabant in samenwerking met AD, ED, BD en BN/De Stem weer een serie livestreams met deskundigen. 

Inmiddels zijn er twee uitzendingen geweest. De derde is op 1 februari.

Vaccinatie
Klik hier voor de uitzending op 18 januari over vaccinatie. Op de websites van de kranten staat ook een artikel hierover met korte fragmentjes: klik hier.

Draaiboek code zwart
Klik hier voor de uitzending op 25 januari over Draaiboek code zwart. Op de websites van de kranten staat ook weer een artikel hierover met korte fragmentjes: klik hier.


Samen beslissen
Op 1 februari volgt een uitzending over samen beslissen, om 19.00 uur. Samen beslissen is het proces waarin de arts en de patiënt gezamenlijk bespreken welk medisch beleid het beste bij de patiënt past. Houd ons bericht op de website in de gaten voor nadere informatie. Klik hier.


Lancering Lang Leve Kunst Fonds

Wat begon als een pilot in 2013 krijgt in 2021 een duurzaam vervolg: op 14 januari jl. lanceerden Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds het Lang Leve Kunst Fonds. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen.

Doe mee!
Dit jaar zijn er twee deadlines voor het indienen van aanvragen, lees meer op de website: 
www.langlevekunst.nl


Op onze website informatie over de avondklok

Met onderwerpen als:

  • Wanneer gaat de avondklok in
  • Wat zijn de regels en de uitzonderingen
  • Wat moet u kunnen laten zien aan een opsporingsambtenaar als u tussen 21.00 en 04.30 uur buiten bent
  • Wat mag u als mantelzorger? 

U kunt op de website ook de nodige documenten downloaden.
Klik hier.


Hebt u een beperking of bent u chronisch ziek: laat geen geld liggen!

De belastingaangifte komt er weer aan en dus is het tijd om te kijken of u bepaalde zorg- of meerkosten hebt die fiscaal aftrekbaar zijn. Het is niet altijd eenvoudig om uit te zoeken welke kosten voor aftrek in aanmerking komen. Daarom geeft Ieder(in) informatie en uitleg over regels en mogelijkheden rondom de aftrek van zorg- en meerkosten. Ze doen dat onder andere met de website Meerkosten.nl. Klik hier voor het bericht op de website van Ieder(in). Klik hier voor de website Meerkosten.nl.


Van VGZ: Tijd voor Positivi-tijd


21 dagen lang elke dag een positivi-tijdje
Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, is voorbij. Het is weer tijd voor positivi-tijd. VGZ en KBO-Brabant helpen u lekker in uw vel te zitten. 21 dagen lang krijgt u tips, online workshops of kleine geluksmomentjes. Zeker in deze tijd is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Lees hier verder. Tip 1 was: volg de gratis workshop minder piekeren.


Nieuwe lading vouwtasjes komt binnenkort aan

Ze waren op en daarom hebben wij weer nieuwe vouwtasjes besteld. Binnenkort komen ze per boot aan. Ze kosten per stuk € 1,50. Afdelingen die deze tasjes willen bestellen kunnen een mail sturen naar info@kbo-brabant. Vermeld daarbij van welke Afdeling u bent, hoeveel tasjes u wenst en het adres waar ze moeten worden afgeleverd.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands