Copy

Maart 2021, week 12

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor inschrijven/uitschrijven/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

Te lage vaccinatiegraad ouderen

Er zijn ouderen die een corona-prik kunnen halen, maar het niet doen, zoals een derde van de thuiswonende 90plussers. En er zijn er die graag een vaccinatie willen, maar die er zelfs mét oproep alsnog op moeten wachten omdat de GGD lastig bereikbaar is voor een afspraak of laat weten ‘al tot en met juni' vol te zitten.

Het kabinet schroeft het priktempo flink op, de 4 miljoenste coronavaccinatie zou al half april gehaald moeten worden. Laat onverlet dat KBO-Brabant zich zorgen maakt over de vaccinatiegraad speciaal onder ouderen. Directeur Wilma Schrover: "Die is te laag, een deel van de ouderen heeft de prik (nog) laten liggen. Dat is een probleem, voor hun eigen – kwetsbare – gezondheid. Maar ook omdat we met zijn allen uit de wurggreep van corona willen, terug naar ons normale leven. Dat kan alleen als voldoende mensen, juist ook ouderen, ingeënt zijn.”

Vandaag, 25 maart staat een artikel over de vaccinatiegraad op de websites van Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN/De Stem en De Gelderlander. Klik 
hier om het te lezen.

Vervelende belastingverrassing na de nabetaling van pensioenfonds ABP

Eerder zag u in MAX Meldpunt dat duizenden gepensioneerden van ABP jarenlang een te laag pensioen ontvingen. Het ging om ABP-gepensioneerden die vóór 1995 tegelijk met hun partner pensioen opbouwden. ABP betaalde in 2020 al een kleine 200 miljoen euro aan achterstallig pensioen uit aan 25.000 mensen. En er wachten op dit moment nog zo'n 7.000 mensen op de beoordeling van hun aanvraag.

In een uitzending van vrijdag 19 maart van MAX Meldpunt kwam echtpaar Maartje en Henk van Dijk aan het woord. Ze krijgen ook geld en zijn dolblij, totdat ze hun belastingaangifte moeten invullen... Vervelende belastingverrassing.

Toch valt er gelukkig in de meeste gevallen wel iets aan de fiscale gevolgen te doen. Maar dan moet u wel zelf actie ondernemen! Ombudsman Rogier de Haan van MAX zet de belangrijkste tips op een rijtje naar aanleiding van vragen die bij MAX binnenkomen.

Klik hier voor de volledige tekst op de website van MAX Meldpunt. Daar kunt u ook de uitzending nazien.

Verzoek van MAX Meldpunt
Iedereen van u die een nabetaling heeft ontvangen én normaal gesproken huur- en/of zorgtoeslag ontvangt, wordt verzocht het formuliertje onderaan het artikel op de website van MAX Meldpunt in te vullen. MAX kan deze gegevens goed gebruiken om verdere actie te ondernemen.

Verdere informatie over de nabetaling van ABP
Klik
hier voor antwoorden op vragen over de pensioenaanvulling voor ABP tweeverdieners.

Medicijnverpakking groot probleem voor 9 op de 10 patiënten

Verpakkingen van geneesmiddelen zijn voor patiënten nog altijd een doorn in het oog. Medicatie voor specifieke aandoeningen en ziekten, waaronder reuma, Parkinson en MS, is door 9 op de 10 patiënten moeilijk te openen en leidt tot veel pijn en ongemak. De veel voorkomende blisterverpakking (plastic doordrukstrip) is juist voor deze patiënten een gruwel. Dit blijkt uit een enquête van Kassa onder 2149 deelnemers. Aan de enquête werkten 30 (patiënten)organisaties en -verenigingen mee. Zo ook leden van KBO-Brabant, via een oproep op de website. Lees hier verder. En klik hier om de video van de uitzending te zien.

Pas op: kat in de zak, doe geen zaken met relatiegeschenkbedrijf National Pen

Een van onze Afdelingen waarschuwde ons, zodat andere Afdelingen niet ook de dupe worden. Die waarschuwing geldt voor National Pen, een relatiegeschenkbedrijf, dat vanuit het buitenland werkt. Er was wat besteld, maar er werd niet het juiste geleverd. Na weigering van betaling werd de Afdeling bestookt met betaalverzoeken en herinneringen en vervolgens zelfs deurwaarders. Op de opmerking dat de levering niet was conform bestelling werd niets uit gedaan. Niet fijn zaken doen...

Contant geld moet beschikbaar blijven

Digitaal betalen neemt een vlucht in Nederland. Ook veel ouderen betalen elektronisch, maar er zijn er ook die hier moeite mee hebben. Dat zegt Cees van Tiggelen, die drie seniorenorganisaties vertegenwoordig in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, in een interview in het pas uitgekomen jaarverslag van De Nederlandsche Bank. Cees voorziet ons altijd van nieuws op het bankenvlak, dat wij dan publiceren in deze nieuwsbrief.

Lees
hier het interview in het jaarverslag van DNB. En dit is de openingspagina van het jaarverslag.

Verzoek meedoen aan onderzoek over corona

Van Lizet Brinkman, onderzoekster, ontvingen wij de vraag om mee te werken aan een onderzoek. Zij schrijft ons het volgende.

Namens de Universiteit van Amsterdam doe ik onderzoek naar wat burgers nou eigenlijk vinden van de keuzes die worden gemaakt in tijden van corona. Het is belangrijk om te weten wat burgers vinden van hoe de afwegingen worden gemaakt: in hoeverre zijn zij het hiermee eens. Om dit te onderzoeken hebben we een enquête gemaakt. Het doel van dit onderzoek is om te zien of mensen het eens zijn met de gang van zaken, zodat we er een beter debat over kunnen voeren, en het beleid aan kunnen passen.
 
Ik zou het ten zeerste waarderen als u deze enquête zou willen verspreiden onder de leden van KBO-Brabant. Juist voor senioren is het belangrijk dat hun stem wordt gehoord in deze crisis. Het invullen duurt ongeveer 10  - 20 minuten en we verloten enkele prijzen onder de deelnemers. De link naar de enquête is: klik hier. Op 1 april sluit de mogelijkheid tot invullen.
 
Alvast heel hartelijk bedankt, Vriendelijke groet, Lizet Brenkman

Campagne Positivi-tijd van VGZ en KBO-Brabant, deel 3

10 levenslessen om positief te blijven
Wie positief is, is ook gezonder! Maar probeer in deze tijd maar eens positief te blijven. Daar helpen we u graag een handje bij. VGZ en KBO-Brabant hebben 10 levenslessen voor positiviteit vanuit de psychologie voor u op een rij gezet. Tip: download de 10 levenslessen als poster en hang ‘m op voor dagelijkse inspiratie.


Lees 10 eenvoudige levenslessen

Wandelroutes waar u energie van krijgt
Wandelen is goed voor uw humeur en zorgt voor minder stress. Want tijdens het lopen komen er stofjes vrij in uw lichaam die u een goed gevoel geven. Reden genoeg om er even op uit te gaan. Inspiratie nodig voor een mooie wandeling in uw buurt? VGZ, KBO-Brabant en IVN bieden u de mooiste wandelroutes bij u in de buurt.


Bekijk wandelroutes in uw buurt of verder weg

Oud Geleerd Jong Gedaan

Meg Borgert (67) is één van de senioren die colleges van Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) volgde en ook online regelmatig de leeromgeving bezoekt. Ze werkte de laatste 20 jaar in het onderwijs en ging in 2019 met pensioen. Ze volgde tot nu toe vooral colleges over kunstgeschiedenis. 'Dat doe ik liever face-to-face in plaats van online, maar dat ligt nu stil. Dus volg ik toch ook colleges via OASE.' Haar drijfveer? 'Blijven leren! Het is altijd interessant om nieuwe dingen te leren en nieuwe mensen te ontmoeten. Dan blijf je bij. Mijn grootste hobby is kunstgeschiedenis, ik vind het heerlijk om me daarin te verdiepen.'

Vriendinnen Enny van Arkel en Ilse Nieuwland werkten beiden in de ouderenzorg. In hun werk zagen ze dat de behoefte aan cognitieve uitdaging onder ouderen groot was. Wat begon als een idee om daar wat aan te doen, groeide uit tot de landelijke organisatie Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG). Het concept is simpel: studenten geven vanuit hun vakgebied college(reeksen) aan ouderen. Zo worden generaties verbonden, door middel van kennisoverdracht, actualisering en verdieping. 'Positieve pijlers van en betekenisvol leven mogen niet wegvallen als men volgens de maatschappij een hoge leeftijd heeft bereikt'. 

Op de website van Actiz staat het hele artikel over blijven leren: klik 
hier, u kunt zich ook aanmelden om mee te doen.

Platform De Gouden Jaren

Campagne 'De Gouden Jaren' werd op vrijdag 5 maart gelanceerd. Deze campagne besteedt aandacht aan de ouderen doelgroep, die het hardst getroffen wordt door het COVID-19 virus en te maken heeft met vele beperkingen en veranderingen. Hierdoor is het nu het moment om te laten zien hoe je ondanks deze beperkingen goed en gezond SAMEN oud kunt worden. Lees onder andere het interview met Willeke Alberti en alle andere artikelen gericht op wonen en welzijn, veiligheid, beweging en gezondheid, eenzaamheid en zingeving, (mantel)zorg, dementie, hart-en vaatziekten, etc. Ook KBO-Brabant is partner geworden voor dit platform. Klik hier.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen


Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt u hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.


 


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KBO-Brabant · Albert Luthulilaan 10 · 's-Hertogenbosch, 5231 HV · Netherlands