Copy

Nieuwsbrief Mei 2022

Geachte SNV-lid,
 
Beste collega schouderliefhebber of -ster,


Als voorzitter van Schoudernetwerk Vlaanderen VZW neem ik u in deze nieuwsbrief graag even mee in het brein van een collega, zoekend naar informatie over de beste aanpak van schouderklachten bij diens patiënten.

Deze collega, natuurlijk lid van ons netwerk, werd aangenaam verrast door de kwaliteiten van een recent gepromoveerde onderzoekster die ons leerde over hypermobiele schouders. Knap te zien dat er vanuit onze regio sterk wetenschappelijk onderzoek wereldkundig wordt gemaakt. En dan, opnieuw in dat brein, het prikkelende gevoel van een schoolreis de volgende dag. Eindelijk weer een echt congres. In hartje Antwerpen met veel collega’s, voorzichtige handjes of vuistjes & een hele horde chirurgen. Ook wel trots, want ons netwerk weer mooi gerepresenteerd. Deze collega heeft zo al enkele stappen gezet om van dit jaar een mooi en gehonoreerd netwerkjaar te maken.

Een andere collega bleef nog even online. Ons SchouderCafe had een enorm bijval met leuke discussies over de rol van manuele therapie & over de Frozen Shoulder. Het lijkt dat we er nog niet mee klaar zijn. TerBrugGen staat altijd garant voor een topavond met topsprekers. Ook weer op 10 mei! Proficiat aan de hele organisatie voor een mooi en hybride evenement. 
Maar het jaar is nog lang niet voorbij…
 

Het schoudercongres in Den Bosch, op 10 juni…

Ik blijf nog even aan het woord, maar dan ook in hoedanigheid als vertegenwoordiger van het organiserend comité van ONS schoudercongres. Samen met onze Nederlandse vrienden gaan we een hele dag ‘Gluren bij de buren’.
Even praktisch: 
  • Als lid krijgt u voor 150 euro een toegangskaartje. Normaal kost het je 225 euro.
  • Natuurlijk wordt dit congres gehonoreerd in het nieuwe SNV-accreditatie systeem (zie vorige nieuwsbrief).
  • Ook ontvangt u 14 punten bij PQK. Dit stond nog niet duidelijk op de website.
  • Koffiepauzes met versnaperingen, Lunch & een afsluitende borrel zitten mee in de prijs.

We mogen genieten van voordrachten van internationale toppers uit eigen land & Nederland. We leren van een inspirerende patiënte & van knie- en kindertherapeuten. We nemen een duik in de psychologie & de gedragswetenschappen. We dompelen ons onder in de leefstijl & de pijneducatie.
U kan kiezen voor 2 workshops/lezingen in de parallelsessies. Ervaar Virtual Reality en Exposure in Vivo. Waar liggen rode vlaggen en wat met placebo/nocebo? Kunnen we iets leren uit motorisch leren, of toch maar uit de neurorevalidatie?

Het wordt een congres op uw maat, want u bepaalt de inhoud. Laten we ons talrijk horen tussen een legioen van Nederlandse collega’s. Tot dan, in Den Bosch! 

- Presenting -

JO NIJS – STEVEN CLAES – ANKE VAN BLADEL – WIM DANKAERTS – ANNE BENJAMINSE – TOM CLAES – ANDREA EVERS – ASTRID VERSANTVOORT – MAAIKE PELSMA – JOS IJSPEERT – TIM FALKE – MARK FALKE – BEATE DEJACO – EDWIN DE RAAY – JEROEN DE JONG – JOERI CALSIUS – AMY DE HAAR-HOLLEMAN – PAUL VAN WILGEN


Inschrijven op:
http://www.schoudercongres.be

Clinical Pearl

Bern Consensus Statement on Shoulder Injury Prevention, Rehabilitation, and Return to Sport for Athletes at All Participation Levels

2022 - JOSPT - Schwank A. et al. 


Nadat een sporter een blessure opgelopen geeft aan de schouder, doorlopen zij vaak een revalidatieprogramma om hen voor te bereiden op sporthervatting. Echter, er is duidelijk een gebrek aan bewijs van hoge kwaliteit om adviezen te formuleren over de revalidatie en sporthervatting. Een Athlete Shoulder Consensus Group werd bijeengeroepen om een consensus te creëren met als doel richting te geven aan wat die “best-practice” is, gericht op clinici, sporters en coaches die met patiënten met schouderblessures in aanraking komen. Ze ontwikkelden deze consensus via een Delphi proces (2 ronden, waarbij meer dan 40 specialisten betrokken waren) en met persoonlijke meetings. Deze consensus biedt ons een ondersteuning met betrekking tot belasting en risicomanagement, ondersteunt de revalidatie van de sporter, en helpt ons om beslissingen te maken richting sporthervatting. Deze consensus is ontworpen om clinici de flexibiliteit te bieden om deze benaderingen toe te passen bij het managen van het "return-to-sport" proces binnen een verscheidenheid aan sporten. De principes en consensus van de experts die met verschillende sporten werken, kunnen een basis zijn voor het ontwikkelen van een aanvullende sport specifieke begeleiding in de toekomst. 

Met collegiale groeten
Schoudernetwerk Vlaanderen.
Facebook
Twitter
Instagram
Email
SNV Website
Copyright © 2022 Schoudernetwerk Vlaanderen, All rights reserved.


Wenst u veranderingen te brengen in uw mailinglist-instellingen?
U kan uw voorkeuren aanpassen or uitschrijven voor deze mailinglist.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Schoudernetwerk Vlaanderen · Fraikinstraat 36 bus 102 · Herentals 2200 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp