Copy

Vezi în browser   

Despre cum pot fi mai bine promovate știința și cercetarea

Mădălina Cocea

#11

Pe 2 decembrie, la ora 18:00, vă invit la o discuție online despre promovarea cercetării cu Tudor Oprea, cercetător în domeniul medicinei de la Universitatea din New Mexico (SUA) și Andrada Fiscutean, jurnalist freelance, cu articole publicate în Nature, Wired, Motherboard etc.

Unde se întâlnesc cercetarea și curiozitatea publicului? Cine este publicul de știință din România? Ce motive, dar și ce rețineri au cercetătorii în a vorbi despre rezultatelor lor în afara cercului de specialiști? 

În cadrul evenimentului Noaptea cercetătorilor, voi modera un dialog online, la care vă invit să participați cu începere de la ora 18:00 pe Zoom:
Link: https://us02web.zoom.us/j/88277827837?pwd=ejJ1NERyNjBFdG54aGw3NDBCd3V2QT09
Meeting ID: 882 7782 7837
Passcode: 088846!

În cazul în care depășim numărul de conexiuni admise, veți putea urmări discuția și trimite întrebări și pe YouTube: https://youtu.be/N09ydKf6kZc 

Discuția va mai aborda teme precum:
🔸Vocea științei în timpul pandemiei
🔸Ce înseamnă outreach și de ce devine o parte importantă a proiectelor de cercetare
🔸Ce pot face oamenii de știință care doresc să facă un pas spre public

Tudor Oprea este profesor de medicină, farmaceutică, chimie și biochimie și șef al disciplinei de informatică translațională în cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea New Mexico din Albuquerque (SUA) și profesor invitat la Universitățile din Göteborg (Suedia) și Copenhaga (Danemarca). A obținut titlul de doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara. Cu peste 250 de publicații ca autor sau co-autor, 9 brevete și două cărți din domeniul descoperirii medicamentelor, Tudor Oprea investighează în prezent utilizarea inteligenței artificiale în descoperirea de noi medicamente.

Andrada Fiscutean este jurnalist de știință și tehnologie, cu articole publicate în Nature, Ars Technica, Wired, Motherboard și ZDNet. În anul academic trecut, a fost Knight Science Journalism Fellow la MIT. Andrada este parte din board-ul Federației Internaționale a Jurnaliștilor de Știință. În timpul liber, colecționează calculatoare est-europene fabricate în anii 1980 și 1990.

Recomandări de lectură

Care sunt rolurile ale comunicării științei în societate? O lucrare din Science communication journal propune șase: asigurarea responsabilității și transparenței științei finanțate din bani publici; oferirea de informații utile; contribuția la un dialog democratic; un rol cultural; unul economic; și nu în ultimul rând, un rol promoțional, pentru instituțiile implicate în cercetare. Citiți articolul aici.
Limbajul tehnic și folosirea în exces a termenilor de specialitatea reprezintă un semn al nevoii de recunoaștere a statutului, în special din partea celor care de fapt nu stăpânesc un subiect. Se poate trage aceeași concluzie și în domeniul cercetării? Citiți studiul științific aici.
Un cercetător a învățat cum să poarte un dialog mai eficient despre știință discutând cu numeroși alegători în timpul campaniei electorale din Statele Unite ale Americii. A desprins lecții precum: insistați pe zonele unde sunteți de acord; schimbați perspectiva atunci când simțiți că vă loviți de un zid; concentrați-vă pe soluții; ascultați. Citiți aici articolul din Scientific American.
Am găsit o trusă de instrumente destinată cercetătorilor pentru îmbunătățirea discursului științific. Printre sugestii se numără un curs gratuit de comunicarea științei, trei tipuri de prezentare a unui subiect științific și câteva ponturi despre cum pot fi simplificate ideile complexe. Accesați toate instrumentele aici.
City Science Initiative este o inițiativă a Comisiei Europene de aduce la un loc oamenii de știință și autoritățile publice / grupurile civice pentru rezolvarea unor aspecte la nivel de oraș. Sunt 25 de orașe participante din Europa, dintre care și unul din România. Îl ghiciți?
Apropo de știință și orașe, casa de arhitectură Zaha Hadid a proiectat noul muzeu de știință și tehnologie din Shenzhen. Dacă vreți să vedeți cum arată, click aici. (Link via Savantgarde)
Realizez în continuare monitorizarea și selecția cercetărilor din România cu privire la Covid-19. Ce am mai găsit recent:

🔸 O analiză a unui fenomen misterios: De ce este încă luată în considerare hidroxiclorichina drept tratament pentru COVID, după ce șapte studii clinice au demonstrat că aceasta nu are nici un efect? 
🔸 Ce a presupus tratarea unui bolnav de 64 de ani cu mai multe tipuri de cancer în timpul pandemiei. 
🔸 Cât de puternică a fost investiția în muncă a angajaților din România?
🔸 Un studiu european despre cum s-au descurcat cu școala online familiile din 9 țări europene, printre care și România
🔸 O analiză a amenzilor și sancțiunilor aplicate în perioada la începutul pandemiei, realizată pe baza datelor furnizate de Poliția Română și Jandarmerie
🔸 Peste jumătate dintre companiile listate la Bursa de Valori București au avut cel puțin un tip de comunicare publică. Subiectele despre care au comunicat cu publicul au fost: întâlniri ale acționarilor (44%), măsurile luate de companii (40%), donații (5%). Doar 2% dintre companii au comunicat pe marginea unor cercetări legate de coronavirus. 

Selecția poate fi folosită liber pentru idei de articole, interviuri etc., cu rugămintea să fie contactați și autorii studiilor. Găsiți lista completă aici.
Recomandare de newsletter: Civilization, un newsletter de Victor Kapra, despre tehnologia în societate. 

Mema lunii

(Dacă știți pe cineva care nu se poate opri din vorbit despre domeniul de cercetare, recomandați-i comunicarestiintifica.ro)
Sursă: High impact PhD memes (Facebook)
Mulțumesc Alexandra, Corina, Oana, Cristi, Alex, Simona & anonimilor care mi-au cumpărat o cafea luna trecută. Dacă vă place newsletterul și vreți să mă ajutați să îmi petrec mai frumos cele câteva ore pe săptămână în care lucrez la acest proiect voluntar, îmi puteți trimite o cafea bună
 

Despre mine

Mă numesc Mădălina Cocea și, de 15 ani, îmi folosesc curiozitatea și tastatura pentru a pune în valoare cercetarea și pentru a deschide comunitatea științifică spre o audiență neglijată în cercetare: publicul larg. Scriu articole de popularizare ale rezultatelor științifice românești, ghidez profesori și cercetători în relația cu mass-media și îi consiliez cum să se facă înțeleși de către jurnaliști, organizez evenimente de știință pentru public și am grijă de strategiile de impact obligatorii din proiecte europene, de la plan la aplicare.

 
Website
Facebook
LinkedIn
Email


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Comunicare Stiintifica · Iași · Iasi 700588 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp