Copy
Compete4SECAP Hrvatska - Novosti o natjecanju - Kolovoz 2019.

Nakon ljetne pauze pripremili smo Vam vijesti o aktivnostima projekta Compete4SECAP i natjecanju u uštedi energije. 
Također zahvaljujemo timovima iz 4 javne zgrade iz Osijeka i Velike Gorice na sudjelovanju u "energetskom izazovu" u Travnju !  
 • U natjecanju u uštedi energije, uz Hrvatsku, sudjeluju i zgrade iz 32 grada u 8 zemalja EU - Mađarske, Cipra, Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske i Latvije. Ovaj mjesec predstavljamo Njemačku
 • Nastavljamo sa serijom savjeta za uštedu energije u uredima
 

Predstavljamo zemlju partnera -  NjemačkaUpoznajte gradove natjecatelje iz Njemačke: tri grada koja sudjeluju u projektu u Njemačkoj su Amt Hohe Elbgeest, Hohen Neuendorf i Greifswald.

Hohen Neuendorf (26.000 stanovnika) nalazi se na sjeveru Berlina. Grad namjerava smanjiti svoje emisije CO2 za 50% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Proces postizanja ovog cilja opisan je u gradskom Planu za zaštitu klime iz 2013. godine. Grad je nadaleko poznat po svojoj energetskoj školi, koja je dobila zlatni certifikat kvalitete za održivu gradnju. Još jedan fokus rada na zaštiti klime je na privatnim kućanstvima, koja čine najveći dio emisija stakleničkih plinova u gradu. Sudjelovanje na natjecanju za uštedu energije je prilika da Hohen Neuendorf podigne svijest o štednji energije i energetskoj učinkovitosti među zaposlenicima Općine.

Amt Hohe Elbgeest predstavlja deset općina s oko 20.200 stanovnika, smještenih na sjeveru Njemačke u blizini Hamburga. Od 2016. godine, voditelj za zaštitu klime koordinira rad 10 općina. Od tada se provode različite mjere, kao što je energetski učinkovita obnova javnih zgrada, promicanje održive mobilnosti i aktivnosti podizanja svijesti građana. 2018. godine Njemačka energetska agencija certificirala ih je kao „Zajednicu energetske učinkovitosti“, ovom nagradom prepoznata je velika predanost grada zaštiti klime. Sudjelovanjem u natjecanju u uštedi energije uprava želi djelovati kao uzor i podići svijest o energetski učinkovitom ponašanju u vlastitim zgradama.

Greifswald (60.000 stanovnika) nalazi se na obali Baltičkog mora na sjeveru Njemačke. Lokalna zaštita klime pokrenuta je 2007. godine, kada je prilagođen akcijski plan s 10 točaka. Godine 2008. osnovan je lokalni savez za klimu koji je okupio lokalne aktere (gradska uprava, komunalna poduzeća, sveučilišta…) kako bi zajedno radili na zaštiti klime u gradu. Greifswald sudjeluje u inicijativi "Master plan 100% zaštite klime". Kao „Master Plan City“, Greifswald postavlja ambiciozne ciljeve zaštite klime, a dugoročni cilj je smanjenje emisije stakleničkih plinova za 95% i smanjenje potrošnje energije za 50% do 2050. u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Sudjelovanjem u natjecanju Greifswald stavlja naglasak na podizanju svijesti o energetski učinkovitom ponašanju na radnom mjestu. 

Aktivnosti lokalnih uprava 

Devet zgrada sudjeluje u natjecanju u uštedi energije, a natječu se tijekom godine dana za najveću uštedu energije u svojim zgradama. Gradski djelatnici su do sada proveli nekoliko različitih mjera za smanjenje potrošnje energije i podizanje svijesti o zaštiti klime.

Ušteda energije u IT sektoru: u okviru natjecanja, Hohen Neuendorf prati aktivnosti koje su započele kao dio inicijative GreenITown. Deset posto potrošnje energije lokalnih uprava koristi se za IT sustave. Učinkovito ponašanje korisnika ključno je za postizanje uštede CO2 u ovom području. Nadalje, grad smanjuje broj printera, zamjenjuje stara računala i ekrane za učinkovitije i prati potrošnju energije svojih IT sustava. Za hlađenje centra za obradu podataka koristi se geotermalna energija.

Reguliranje opskrbe toplom vodom: opskrba toplom vodom u jednom objektu dolazi iz protočnih grijača. Jedna mjera uštede energije bila je smanjiti razinu grijanja sa III na I tijekom zimskih mjeseci i potpuno isključiti uređaje u ljetnom razdoblju.

Biciklizam za zaštitu klime: Amt Hohe Elbgeest ne samo da štedi energiju na radnom mjestu, nego i promiče klimatski prihvatljivu mobilnost. Tim uprave je prvi put ove godine sudjelovao u “City Cycling Challengeu”. U razdoblju od tri tjedna, administrativni tim je ukupno odvozio 1.456,70 km, štedeći 206,9 kg CO2, te nastavlja s bicikliranjem na posao, u kupovinu i u svakoj drugoj prilici. Sudionici kampanje u Amt Hohe Elbgeestu ukupno su odvozili 14.147,00 km.

Praktični savjeti za uštedu energije: Aktivnosti u Greifswaldu usmjerene su prema zaposlenicima u javnom sektoru putem širenja specifičnih savjeta za uštedu energije. Tim je analizirao potencijale uštede energije u svojim zgradama i na temelju toga predlaže aktivnosti koje njihovi suradnici mogu (lako) prilagoditi – redovite konkretne savjete za uštedu energiju!
O natjecanju u uštedi energije, postignutim uštedama i savjetima za uštedu energije raspravlja se tijekom sastanaka timova u gradovima, pomažući svima da održavaju svoje energetski učinkovito ponašanje na radnom mjestu. U tom kontekstu: svaka je akcija važna!

Od nadolazećih aktivnosti, ključna je radionica „Poluvrijeme“ koja će okupiti timove iz svih gradova kako bi učili jedni od drugih i razmijenili svoja iskustva.

SAVJETI ZA UŠTEDU ENERGIJE  Upotreba vode u uredu

U tipičnom uredu potroši se oko 50 litara vode po zaposleniku. Iako to često zaboravljamo, korištenje vode je također energetsko pitanje. Npr. voda iz slavine koju pijete treba crpsti iz zemlje i distribuirati, zatim pročistiti za potrošnju, a toplu vodu treba zagrijati. Da ne spominjemo energiju koja se koristi za popravak oštećenja i održavanje sustava. 
Redovitim održavanjem i s nekoliko manjih promjena u ponašanju možemo smanjiti potrošnju vode i još uvijek imati istu razinu udobnosti.
 
 • Redovito mjerenje potrošnje vode - prikupljajte mjesečne podatke o potrošnji kako biste mogli pratiti promjene potrošnje.
 • Izrada i provođenje plana gospodarenja vodom s ciljem smanjenja potrošnje 
 • Obrazovanje zaposlenika o dobrim navikama korištenja vode te podjela ideja za uštedu vode.
 • Objavite svoju mjesečnu potrošnju vode kako biste pokazali napredak prema ciljevima uštede.
 • Redovito održavajte svoje zgrade kako biste identificirali eventualna puknuća i gubitke. Zamolite svoje kolege da nadležnoj osobi iz održavanja prijave curenje u kupaonicama i kuhinjama. 
 • Uređaji za uštedu vode, kao što su aeratori za slavine, moraju biti učinkoviti.
 • Koristite proizvode koji su ekološki prihvatljivi.
 • Uspostavite smjernice za uštedu vode u kuhinji npr. ne perite suđe u tekućoj vodi, koristite stroj za pranje posuđa samo kada je pun, grijte samo onoliko vode za čaj/kavu koliko je stvarno potrebno, itd. 
 • Promičite korištenje vode iz slavine za piće umjesto flaširane vode među zaposlenicima.
   
Želite saznati više o C4S projektu u drugim zemljama? Obavezno se prijavite i na naš europski newsletter, koji izlazi svakog srpnja i siječnja!
compete4secap.eu
Vaše C4S upite šaljite na e-poštu daniel.rodik@door.hr
Ured i sjedište DOOR-a
Lička 33, HR - 10 000 Zagreb
tel: +385 (0) 4655 441 // fax: +385 (0) 1 4655 443
e-mail: info[at]door.hr

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Ukoliko više ne želite primati C4S biltene, Vašu odjavu možete izvršiti ovdje ili putem poveznice na dnu stranice.
Proslijedi
Podijeli
Objavi
Ovaj projekt je financiran od strane Europske Unije, u sklopu programa Obzor 2020 - Istraživanje i inovacije, pod brojem ugovora 754162.


This email was sent to <<E-mail adresa>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Društvo za oblikovanje održivog razvoja · Janka Rakuše 1 · Zagreb 10000 · Croatia

Email Marketing Powered by Mailchimp