Copy
Compete4SECAP Hrvatska - Novosti o natjecanju - Lipanj 2019.


Ovaj mjesec pripremili smo vam nekoliko zanimljivosti.
  • U energetskom natjecanju, uz Hrvatsku, sudjeluju i zgrade iz 32 grada u 8 zemalja EU - Mađarske, Cipra, Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske i Latvije. Ovaj mjesec predstavljamo Cipar
  • Nastavljamo sa serijom savjeta za uštedu energije u uredima


Predstavljamo zemlju partnera - Cipar


Na Cipru su stupovi upravljanja energijom i ušteda energije od velike važnosti za lokalne vlasti; posebice kada je riječ o kreiranju održivih energetskih i klimatskih aktivnosti za potrebe izrade Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvoja (SECAP). Natjecanje u uštedi energije, organizirano  u sklopu projekta Compete4SECAP, omogućilo je ove aktivnosti potaknulo je lokalne vlasti na sudjelovanje.

Natjecanje u uštedi energije okupilo je sudionike iz ciparskih općina Strovolos, Lakatamia, Aradippou i Ayios Athanasios iz 12 javnih zgrada, uključujući 4 gradske vijećnice, kulturne centre, javno kazalište, javnu igraonicu itd. Energetski timovi su se svakodnevno natjecali kroz "energetski izazov" za tjednu nagradu u razdoblju od 7 tjedana. Nagradu je kasnije dodijelio ciparski koordinator projekta − Ciparska agencija za energiju (CEA). Darovi su uključivali stolna LED svjetla, stabla limuna, termos boce i produžne kablove s prekidačima koji se koriste za štednju energije.
Izazovi, koji su organizirani kao bi se energetski timovi potaknuli na jače sudjelovanje, usmjereni su na promjenu ponašanja vezano za optimalno korištenje energije u svojim uredskim prostorima, ali i na smanjenje njihovog ugljičnog otiska. Aktivnosti su obuhvaćale vegetarijanske dane, identifikaciju uređaja koji najviše troše energiju i isključivanje opreme kada se ne koristi. CEA je izradila individualne grupe za poruke za svaki energetski tim, gdje su timovi mogli pokazati svoje aktivnosti slanjem slika ili opisivanjem akcija koje su poduzeli.
Sustav nagrađivanja bodovima kreiran je od strane CEA-e i energetski timovi dobivali su bodove za  poduzete akcije. Dodatni bodovi dodjeljivani su ako su uspjeli pokazati dodatne akcije izvan unaprijed definiranih izazova. Dodatne mjere odnose se na usvajanje prakse upravljanja energijom i uštede od strane sudionika u njihovom svakodnevnom životu, osim na radnom mjestu, i angažiranje više ljudi na poslu ili u privatnom životu. Uzimajući ovo u obzir, CEA je nagradila dodatne članove izvan "pobjedničkog tima tjedna", posebnim trofejom pod nazivom 'The Energy Saver of the Week', fokusirajući se na osobu koja je uložila dodatni napor kako bi osigurala energetsku učinkovitost radnog mjesta.
Rezultati do sada su vrlo zadovoljavajući jer su lokalne vlasti bile aktivne tijekom svih izazova, što Ciparsku energetsku agenciju čini sigurnom u uspjeh svojih timova na velikom EU natjecanju. Sve inicijative se promiču u javnosti, s ciljem informiranja i utjecaja na širu zajednicu.
 

SAVJETI ZA UŠTEDU ENERGIJE  Hlađenje i izolacija u ljetnim mjesecima

  • Održavajte optimalnu temperaturu u uredu ljeti 23-26 °C. Preniska temperatura u odnosu na vanjsku nije zdrava i vaš sustav za hlađenje će trošiti više energije.
  • Izbjegavajte prekomjerno hlađenje pomoću termostata ili inteligentnog sustava upravljanja zgradama.
  • Ne zaboravite na jednostavne mjere za toplinsku izolaciju kao što su zavjese i izolacijske tapete.
  • Prozore otvorite rano ujutro kada je zrak vani hladniji, a tijekom dana ih držite zatvorenim.
  • Provjeravajte jesu li vanjska vrata dobro zatvorena.
  • Koristite rolete na prozorima kako biste blokirali izravno sunčevo zračenje i smanjili potrebu za korištenjem klima uređajem tijekom ljeta.
Želite saznati više o C4S projektu u drugim zemljama? Obavezno se prijavite i na naš europski newsletter, koji izlazi svakog srpnja i siječnja!
compete4secap.eu
Vaše C4S upite šaljite na e-poštu daniel.rodik@door.hr
Ured i sjedište DOOR-a
Lička 33, HR - 10 000 Zagreb
tel: +385 (0) 4655 441 // fax: +385 (0) 1 4655 443
e-mail: info[at]door.hr

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Ukoliko više ne želite primati C4S biltene, Vašu odjavu možete izvršiti ovdje ili putem poveznice na dnu stranice.
Proslijedi
Podijeli
Objavi
Ovaj projekt je financiran od strane Europske Unije, u sklopu programa Obzor 2020 - Istraživanje i inovacije, pod brojem ugovora 754162.


This email was sent to <<E-mail adresa>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Društvo za oblikovanje održivog razvoja · Janka Rakuše 1 · Zagreb 10000 · Croatia

Email Marketing Powered by Mailchimp