Copy
Compete4SECAP Hrvatska - Novosti o natjecanju - Rujan 2019.

Nakon ljetne pauze pripremili smo Vam vijesti o jesenskim aktivnostima projekta Compete4SECAP te novosti o natjecanju u uštedi energije. 
 
  • U natjecanju u uštedi energije, uz Hrvatsku, sudjeluju i zgrade iz 32 grada u 8 zemalja EU - Mađarske, Cipra, Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske i Latvije. Ovaj mjesec predstavljamo Italiju! 
  • Nastavljamo sa serijom savjeta za uštedu energije u uredima.
 

Predstavljamo zemlju partnera -  Italija                   

Proces certificiranja prema međunarodnom standardu ISO 50001: 2018 općine Rubano pozitivno je završen 3. rujna s fazom 2 koju je proveo Bureau Veritas. Općina je već imala certifikat ISO 9001 (Sustav upravljanja kvalitetom), a uspješno je integrirala svoj Sustav upravljanja energijom s općinskom baštinu koja se sastoji od 10 škola i vrtića, 12 društveno-kulturnih i sportskih naselja, 4 upravne zgrade, 3.900 rasvjetnih mjesta za javnu rasvjetu i 11 postrojenja koja koriste obnovljive izvore instalirane na javnim objektima.
 
U kontekstu održivosti, Rubano je povijesno vrlo aktivna općina. Zahvaljujući sudjelovanju u raznim europskim projektima (Conurbant, Mayors in Action i trenutno Compete4SEACAP), Općina je oblikovala vlastitu srednjoročnu politiku održivosti. Rubano je jedan od prvih potpisnika Sporazuma gradonačelnika (2009. godine) i trenutno je uključen u kontinuirano poboljšavanje svojih energetskih učinaka.

Kako bi postigla poboljšanje performansi koje zahtijeva standard ISO 50001: 2018, općina je sastavila interni tehnički tim (tim za energetsku učinkovitost) uz pomoć upravnih tijela (top management). Poboljšanje energetskog učinka u komunalnim objektima postignuto je zahvaljujući zahvatima na postrojenjima i građevinskim mjerama, ali i aktivnostima projekta Compete4SECAP u natjecanju u energetskoj uštedi u zgradama Općine. Pored Gradske vijećnice, čiji se tim za energetsku učinkovitost sastoji od osoblja tehničkog i administrativnog ureda, u natjecanje sudjeluju i dvije škole (koje uključuju upravitelje, nastavnike i učenike) i općinska knjižnica. Cilj ove aktivnosti je pokazati važnost aspekata ponašanja u pogledu potrošnje energije u zgradama Općine koje koristi administrativno osoblje, ali i u onima koje koriste treće strane (škole i javne knjižnice). Općina je započela tečaj obuke i informiranja s zaposlenicima koji rade u tim strukturama, a za škole je razvijen školski modul za obuku posvećen racionalnom korištenju energije.

 

Kao što pokazuju sljedeće brojke (preuzete iz energetskog pregleda općine Rubano), općinska imovina poboljšala je svoj učinak u usporedbi referentnom godinom 2016.
 

 
U sljedećim mjesecima općina će biti uključena u aktivnosti projekta Compete4SECAP natjecanja u energetskoj učinkovitosti u spomenutim zgradama te u izradi  Plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) u okviru Sporazuma gradonačelnika.
 

SAVJETI ZA UŠTEDU ENERGIJE Putovanje na posao 

Za mnoge ljude dolazak na posao znači vožnju automobilom, a automobili često uključuju ne samo puno štetnih emisija, gužve u prometu i s njima povezani stres, već i puno potrošnje energije (rasvjeta, ventilacija, grijanje) koja se koristi za parkirališta i garaže. Manji broj automobila, a samim tim i manje nužne parkirne površine potrebne su ako na svoje radno mjesto putujete na održivi način! Ideje u nastavku pomažu vam da smanjite uporabu automobila i "ozelenite" vaš parking prostor na poslu! 
  • Vozite se vlakom, tramvajem ili autobusom do posla
  • Ako se vozite automobilom na posao, povezite se sa kolegama ili koristite "car sharing"
  • Vozite se biciklom ili pješačite ako živite dovoljno blizu
  • Smanjite potrebu za putovanjem radom od kuće ili telekonferencijama kad god je to moguće
  • Na parkiralištima koristite energetski učinkovitu rasvjetu. Rasvjeta parkirališta i garaža košta puno novca i energije. Smanjenje razine svjetlosti, instaliranje učinkovitijih izvora svjetlosti (npr. LED) i dodavanje kontrola mogu dovesti do velikih ušteda
  • Ako je moguće ozelenite svoja parkirališta
  • Koristite stepenice umjesto da koristite dizalo
Želite saznati više o C4S projektu u drugim zemljama? Obavezno se prijavite i na naš europski newsletter, koji izlazi svakog srpnja i siječnja!
compete4secap.eu
Vaše C4S upite šaljite na e-poštu daniel.rodik@door.hr
Ured i sjedište DOOR-a
Lička 33, HR - 10 000 Zagreb
tel: +385 (0) 4655 441 // fax: +385 (0) 1 4655 443
e-mail: info[at]door.hr

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Ukoliko više ne želite primati C4S biltene, Vašu odjavu možete izvršiti ovdje ili putem poveznice na dnu stranice.
Proslijedi
Podijeli
Objavi
Ovaj projekt je financiran od strane Europske Unije, u sklopu programa Obzor 2020 - Istraživanje i inovacije, pod brojem ugovora 754162.


This email was sent to <<E-mail adresa>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Društvo za oblikovanje održivog razvoja · Janka Rakuše 1 · Zagreb 10000 · Croatia

Email Marketing Powered by Mailchimp