Copy
Compete4SECAP Hrvatska - Prosinac 2019.

Poštovane i poštovani,
Za kraj godine i natjecanja pripremili smo Vam još nekoliko zanimljivosti o aktivnostima projekta Compete4SECAP. 
 • U natjecanju u uštedi energije, uz Hrvatsku, sudjeluju i zgrade iz 32 grada u 8 zemalja EU - Mađarske, Cipra, Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske i Latvije. Ovaj mjesec predstavljamo Latviju! 
 • Donosimo Vam zanimljive informacije o potrošnji energije u uredu u blagdansko vrijeme. 
 • I za kraj Compete4SECAP tim i DOOR vam žele sretne blagdane!

Predstavljamo zemlju partnera -  Latviju!                  

Četiri latvijske općine (Bauska, Ķegums, Saldus i Tukums) sudjeluju u natjecanju u uštedi energije. Kako bi smanjili svoju potrošnju energije u natjecanju ukupno sudjeluju energetski timovi iz 15 zgrada. Kao i u svim ostalim zemljama partnerima C4S projekta, i u Latviji je u svakoj zgradi osnovan energetski tim koji će podržati promjenu ponašanja korisnika zgrade.

Početkom rujna organizirana je motivacijska radionica za energetske timove. Energetski timovi podijelili su svoja iskustva o preprekama i izazovima s kojima su se susretali, a analizirani su i različiti savjeti i trikovi kako prevladati te barijere. Sudionici su bili aktivni, spremni podijeliti svoje iskustvo i nadahnuti druge jer se većina njih suočila sa sličnim izazovima.

Kako bi se motiviralo sudionike da podijele svoje iskustvo sa širom javnošću, krajem svibnja  organiziran je prvi energetski izazov. Zadatak izazova bio je stvoriti i objaviti na društvenim medijima tri kratke publikacije (videozapis, tweet, itd.) vezano za način na koji energetski tim štedi energiju u svojoj zgradi. Prva tri pobjednika izazova bile su ekipe koje su dosegle najveću publiku (brojali su se lajkovi i podijele). Drugi energetski izazov pokrenut je krajem listopada.
EnMS u općinama
Sve četiri općine već su implementirale sustav upravljanja energijom i dobili su certifikate ISO 50001:2018. Granice EnMS-a u svakoj općini uključuju tri glavna sektora: javne zgrade (broj zgrada varira od veličine općine, npr. od 35 u Kegumu, do 100 u Saldusu), javnu rasvjetu i komunalni vozni park. Energetski menadžeri općina priznaju da je implementacija sustava upravljanja energijom bila isplativa mjera za podizanje svijesti i razumijevanja u lokalnim samoupravama i nudi jasne brojke koliko zapravo trošimo i mjesečno plaćamo za energiju, a koliko je od toga potrošeno uzalud.

SAVJETI ZA UŠTEDU ENERGIJE Sezona blagdana

Uštedite energiju tijekom praznika! 

Isključivanjem računala i svjetla te održavanjem grijanja na minimum u praznom uredu možemo uštedjeti znatnu količinu energije i smanjiti račune za plin i struju tijekom zimskih blagdana - ili bilo kojeg drugog praznika!
 • Organizirajte sastanak prije praznika i podijelite odgovornosti za isključivanje kuhinjske i uredske opreme među kolegama. 
 • Isključite nepotrebnu opremu. Provjerite jesu li sva računala, monitori, fotokopirni uređaji, pisači, i sl. isključeni te da nisu u sleep ili stand-by načinu rada. 
"NEVIDLJIVA" POTROŠNJA
Ako ostavljamo računala tijekom noći i neradnih dana u "stand-by" modu tijekom godine potrošit ćemo:
- Stolno računalo i monitor - 4 kWh
- Prijenosno računalo - 2 kWh
Također, ako pisače i skenere nakon radnog vremena ostavljamo u "sleep" modu potrošit ćemo: 
Pisač - 15 kWh
Skener - 8 kWh
S obzirom na broj uređaja u uredu to nije zanemariva potrošnja, a redovnim gašenjem osjetit ćemo smanjenje na računu!
 • Preusmjerite faks uređaje tako da tijekom praznika ostaje upaljen samo jedan uređaj. 
 • Ne zaboravite kuhinju! Isključite čajnike i mikrovalnu pećnicu te smanjite temperaturu u hladnjaku (ili isključite hladnjak ako ga uspijete isprazniti i ako to uredska dinamika dozvoljava). 
 • Isključite sva svjetla, obična i dekorativna svjetla. Isključite svu nepotrebnu rasvjetu, npr. svjetla na vašem radnom stolu, u sobama i ostalim prostorima i isključite sva svjetla na zaslonu koja ne moraju biti uključena
 • Smanjite broj božićnih lampica koje koristite i razmislite o LED ili solarnim lampicama koje troše manje energije i traju duže
 • Ako tijekom praznika nema osoblja u uredu, isključite grijanje, ali nemojte podešavati ispod 15 °C tako da ponovno zagrijavanje zgrade ne zahtijeva previše energije
 • Uvedite štednju energije kao zajedničku novogodišnju odluku vašeg ureda!
Želite saznati više o C4S projektu u drugim zemljama? Obavezno se prijavite i na naš europski newsletter, koji izlazi svakog srpnja i siječnja!
compete4secap.eu
Vaše C4S upite šaljite na e-poštu daniel.rodik@door.hr
Ured i sjedište DOOR-a
Lička 33, HR - 10 000 Zagreb
tel: +385 (0) 4655 441 // fax: +385 (0) 1 4655 443
e-mail: info[at]door.hr

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Ukoliko više ne želite primati C4S biltene, Vašu odjavu možete izvršiti ovdje ili putem poveznice na dnu stranice.
Proslijedi
Podijeli
Objavi
Ovaj projekt je financiran od strane Europske Unije, u sklopu programa Obzor 2020 - Istraživanje i inovacije, pod brojem ugovora 754162.


This email was sent to <<E-mail adresa>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Društvo za oblikovanje održivog razvoja · Janka Rakuše 1 · Zagreb 10000 · Croatia

Email Marketing Powered by Mailchimp