Copy
View this email in your browser
Benvinguts i benvingudes al butlletí de notícies sobre
Custòdia del Territori de les Illes Balears.


Teniu davant un recull trimestral de notícies, esdeveniments, activitats i d'altres temes d'interès per a les persones i entitats relacionades amb la Custòdia del Territori.
Esperem que el gaudiu!
Butlletí número 5 - Octubre 2020
Notícies ICTIB
Del 3 a l'11 d'octubre:
II Setmana de la Custòdia del Territori a Balears


Per segon any consecutiu, des de la ICTIB s'ha promogut la celebració de la Setmana de la Custòdia del Territori a Balears, un esdeveniment que pretén  donar a conèixer les iniciatives de custòdia del territori que estan en marxa a les illes, així com fomentar la implicació de la societat balear en el seu desenvolupament. 

Així, del 3 a l'11 d'octubre, moltes de les entitats que formen part de la nostra xarxa promouran activitats a totes les illes per conèixer la importància de tenir cura de la terra i els seus valors naturals, culturals i paisatgístics. Podeu consultar les propostes seguint aquest enllaç.

VII Jornada Anual de Difusió d'Iniciatives de Custòdia:
dies 13, 15 i 20 d'octubre de 2020


Estem contentes de poder celebrar de nou aquesta cita anual, en un format diferent donades les circumstàncies actuals, el que també suposa una oportunitat per a incloure novetats com la participació de persones d'altres països. La jornada es farà en línia i es dividirà en 3 sessions d’hora i mitja cadascuna, les quals tindran lloc 3 dies diferents. Enguany la jornada de difusió se centra en dos agents locals claus per a foment i desenvolupament de la custòdia del territori: els municipis i els espais educatius. Per a consultar el programa i inscripcions, podeu pitjar en el següent enllaç.

La custòdia avança a Balears, la nostra xarxa va creixent


Ens complau veure com la nostra xarxa es va teixint amb la incorporació de noves entitats, com és el cas de Més que Pedra, una entitat que fa feina per recuperar i conservar el patrimoni etnològic de les illes. A més, tant les entitats noves com les que ja eren part de la ICTIB, van donant forma a nous acords, el que suposa que cada vegada hi ha més superfície de les illes involucrada en projectes de conservació impulsats per entitats dedicades a preservar el patrimoni natural i cultural.

Precisament estem fent feina en l'actualització de l'inventari d'entitats i iniciatives de custòdia a Balears que vàrem publicar el 2018. Esperem que en poques setmanes tinguem el document a punt per poder compartir-ne els resultats.
Activitats de la ICTIB
Avenços del Grup de treball
d'espais educatius i custòdia del territori

 
         
 
El Grup de Treball d'Espais Educatius i Custòdia del Territori ha seguit actiu al llarg d'aquests mesos, fent feina sobre el document que s'està produïnt, que finalment serà un "Manual d'Espais Educatius i Custòdia del Territori". EL document té una vocació pràctica, de manera que qui el consulti pugui fer-se una idea ràpida d'aquest binomi amb tant de potencial. Han tingut lloc dues reunions més per posar en comú comentaris i suggerències, amb la intenció d'avançar en el document. Estem a punt de tancar l'últim esborrany i esperem que a finals de mes ja tinguem el resutat final maquetat per poder comparti-lo amb tothom. Us en tindrem informats/des.
Fem feina per donar impuls a la custòdia municipal
 
A nivell municipal, la custòdia del territori és aquella que es realitza des d’entitats públiques locals,  les quals poden jugar diversos papers, entre ells el de propietat o el d’impulsors d’una iniciativa. En definitiva, es tracta d’una eina amb un gran potencial de cara a la gestió participada del territori a nivell municipal i, per tant, considerem que és d’interès conèixer-la i incloure-la en les polítiques locals de protecció del medi natural i cultural.

     
 
El juliol vàrem organitzar un taller dirigit a personal dels equips municipals relacionats amb la gestió i conservació del patrimoni natural i cultural, però sobretot a personal de serveis jurídics i administratius. El taller va consistir en una presentació sobre aspectes jurídics, conduïda per l'advocat ambientalista Antonio Ruíz (FRECT) i després 3 casos pràctics, de diferents punts de l'estat. Es poden consultar els materials del taller en aquest enllaç.
 
           
Prèviament, al juny es va celebrar una reunió amb  un petit grup constituït per personal d'ajuntaments de Balears. Vàrem convidar consistoris amb les que ja teníem contacte per temes de custòdia del territori, amb ànim de conèixer la seva opinió sobre el paper dels municipis a l'hora de fomentar i desenvolupar iniciatives de custòdia, així com per conèixer els dubtes i dificultats que puguin sorgir en el moment de plantejar actuacions des del municipi. Va ser una trobada molt útil, que ens va permetre enfocar amb més encert la formació que posteriorment va tenir lloc.
Coneix les iniciatives de Custòdia de les Balears
Com a novetat, i amb l'ajuda de les entitats de la nostra xarxa, hem produït i publicat diversos clips que expliquen iniciatives de custòdia que es desenvolupen a Balears. Es tracta de videos de curta durada que ens conten amb senzillesa i de forma molt visual el més destacat dels projectes que duen a terme les entitats de custòdia a les illes. Clicant sobre els enllaços podeu veure els 4 primers videos publicats:
- Associació de Varietats Locals de Mallorca.
- Amics de la Terra Mallorca.
- Can Toni d'en Jaume Negre, GEN GOB.
- Finques agronaturals, GOB Menorca.

També podeu llegir dos articles més que s'han publicat els útlims mesos sobre iniciatives de custòdia en marxa a Balears. Esperem que gaudiu de la lectura.
           Sembrant Salut, Creu Roja Balears                                   Acords ben dolços, APAEMA
D'interès

Jornades d'Impuls del Voluntariat en la Nova Normalitat

 

Des de la Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB s'organitzen diversitat de tallers i conferències entorn el voluntariat. Podeu trobar informació en aquest enllaç.

"Sembrares: 1er Congreso online de Agricultura Libre"

 

 
Entre els die 5 i 9 d'octubre se celebra aquest congrés en línia, en el que 30 referents mundials en agroecologia compartiran els seus coneixements. La inscripció és gratuïta. Més informació aquí.
Fins la propera!

Visita el nostre web: www.ictib.net
Contacte: secretariaictib@gmail.com
Si vols subscriue't a la nostra llista de correu:
http://www.ictib.net/subscriu-te/

No vols rebre aquest correu o en vols canviar les preferències?

El responsable del tractament de les dades és la Iniciativa de Custòdia del Territori de Balears - ICTIB. Les seves dades seran tractades amb la finalitat de difondre el present butlletí, amb l'objectiu de fer arribar informació interessant de l'àmbit de la Custòdia a les persones i entitats del nostre entorn. Amb el seu consentiment, les seves dades formaran part d'una llista de distribució del butlletí. Podrà revocar el seu consentiment en qualsevol moment, utilitzant els mecanismes posats a la seva disposició en cada correu. No se cediran dades a tercers excepte per obligació legal. Té dret a accedir, rectificar i suprimir aquestes dades, així com també disposa d’altres drets que vénen especificats a la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades, accessible en la Política de privacitat publicada a la nostra web.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears · Manuel Sanchís Guarner, 10 · Palma De Mallorca, Illes Balears 07004 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp