Copy
Mailul nu se afișează corect? Deschide-l în browser

Iubesc pateul. De la pateu de lux, îi zic eu (vezi cel de rață neîndopată de la Coclintă Brasserie), la premium de borcan (vezi Capricii și Delicii de porc, gâscă sau curcan) și până la neaoșul Bucegi sau vegetarianul aka guilty pleasure Mandy original. Îl mănânc cu roșii cherry dulci, de strecurat la desert, castraveți Fabio sărați și pâine cu semințe de in adunate în miez. Când mă simt aventuroasă, bag o felie de cașcaval cu găurele deasupra sau o linie subțiiiiiire de unt dedesubt. 

Îl apreciez pe-ăsta din borcanele și conservele de mai sus pentru că am un termen de comparație care mi-a setat standardele aproape de nivelul mării. Când eram mică, mâncam pateu dintr-un soi de sul auriu, care arăta ca un parizer de șantier și avea un puternic gust industrial-chimic. Îl mâncam cu gâlme, și n-am putut vreodată s-o conving pe bunica mea că nu e nici sănătos, nici delicios (cât să merite damage-ul). Tomis era pateul de sărbătoare, de prima zi de salariu, de răsfăț, pe care mi-l amintesc cu totul diferit decât cum îl văd azi în etichetele de pe google images

Ce vreau să zic e că am o relație serioasă și longevivă cu pateul și, din curiozitatea de a afla cum stau vegetarienii la capitolul ăsta, am întrebat în weekend pe Instagram. Mâncați pateu, dar vegetal? "Pateul" vostru e mai degrabă hummusul, salata de vinete sau de icre? Ați descoperit vreun spread minune pe care îl iubiți ca pe Dumnezeu, dacă ar fi pateu? 

Luați o hârtie, deschideți un notepad... avem de notat! Am strâns ceva idei bune de pus pe pâine și de umplut fălci, indiferent că sunt de omnivor sau de vegetarian. 

🥣 Humus for sure. Dar și pastă tartinabilă de: roșii uscate cu mazăre, conopidă și usturoi
🐟 Icre vegane din amaranth, ceapă roșie și turmeric
🌻 Pastă din semințe de floarea soarelui (simplă, cu ardei iute sau cu măsline) de la Capricii și Delicii
🥑 Guacamole cu muuuultă ceapă
🌶️ Trăiască pateul de ardei (cel puțin asta scrie pe cutie)
🔥 Îmi place Inedit. Ideea e că pun pastă iute ungurească peste pateu și miamm
🥗 Mandy măsline verzi
🌱Pesto. Homemade pesto
🥑 Pateu-pateu: Mandy Original și non-pateu, dar tot de întins pe pâine: guacamole

Să ne fie de bine. 🤤

🎨 Laura Paraschiv

Top de pateu (sau pateu de top?) în redacție
sau cum să dai gata 8 cutii de pateu în 20 de minute
 
S-a întâmplat așa: discutând în redacție despre pasiunea pateului, a devenit repede evident că va trebui să facem un top. 
Am intrat în primul supermarket, am cumpărat toate brandurile de pateu de la raft – Tulip, Antrefrig, Ardealul, Scandia, Mandy, Bucegi, Sadu și Capricii și Delicii (toate de porc), am primit priviri circumspecte la casă și-am pornit spre redacție cu o metodă științifică în minte.
Toți degustătorii au avut un score-card cu toate felurile de pateu și toate atributele alese pentru concurs, care trebuiau notate de la 1-10.

Etichetă – sau cum arată ambalajul. Ne-am gândit că nu de puține ori designul ambalajului ne influențează decizia la cumpărături, așa că nu puteam să nu includem și asta în top.

Textură – deși ai zice că tot pateul e de-un fel, rezultatele din teren ne-au arătat că micile variații sunt rapid detectate de public. Ce-mi place mie, nu-i place și lui Vlad, iar fanii înveterați ai pateului au papilele și mai sensibile ca media.

„Gust de ficat” – am ales să luăm în calcul și cât de aproape de gustul ingredientului principal sunt participanții la top. Asta mai ales după ce am aflat că procentul de ficat putea fi oriunde între 19% (Mandy) și 46% (Tulip) - conform listei de ingrediente de pe etichetă.

Cât de ușor se întinde – încă o metrică subiectivă, pentru a înțelege cât ne influențează preferințele tartinabilitatea (cred că tocmai am inventat un nou cuvânt).

Miros –  conservele sunt cunoscute pentru arome lor neidentic naturale, așa că ne-am gândit să luăm în considerare și cât contează mirosul în alegerea unui pateu.

În final, am rugat toți participanții să marcheze cu o steluță preferatul lor din listă, și-așa am adăugat și categoria „ce pateu ai lua cu tine pe o insulă pustie”.
8 pateuri, 4 baghete și 25 de minute mai târziu, am început statistica. Rezultatele, pe alocuri surprinzătoare, pe alocuri previzibile, ne-au făcut să ne simțim ca la Campionatul Mondial (de pateu, desigur).
Fără prea mult suspans, câștigătorii:
Categoria Cel mai mult ficat pe metru pătrat: Tulip (cu 46% ficat).

Categoria Eticheta face toți banii: Capricii și Delicii (cu 9/10).

Categoria Text-ură: Bucegi (cu 8.3/10).

Categoria Dacă gust nu e, nimic nu e: Bucegi (cu 8.5/10).

Categoria A fi sau a nu fi tartinabil: Ardealul (8.6/10).

Categoria Esență de ficat: Bucegi (8/10).
Câștigător absolut, în 3 din cele 6 categorii, plus răspunsul la „ce pateu ai lua cu tine pe o insulă pustie”:
Nu-mi aduc aminte când m-am distrat atât de bine! 

Voi ce ziceți, reflectă topul ăsta realitatea, sau ducem cu toții în spate moștenirea Bucegi fără motive obiective? Voi ce-ați fi ales?

PS: Și nu în ultimul rând, dacă aveți alte idei de topuri, dați-ne un semn. Abia ne-am antrenat :)

Și dacă nici pateul clasic, nici cel vegetarian, nici multitudinea de idei de spreaduri de mai sus nu vă fac poftă, hai să încercăm și cu pește. Aici e povestea modelelor de business din spatele unor păstrăvării care încearcă să aducă peștele în listele noastre de cumpărături.

Tu ce întinzi pe pâine?
Facebook
Instagram
Email
Omnivor este un proiect DoR, gătit împreună cu Carrefour România.
Copyright © 2019 Omnivor, All rights reserved.


You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp