Copy
Mailul nu se afișează corect? Deschide-l în browser
De o săptămână mă tot întreb dacă mâine ar fi 1 aprilie, cum ar arăta realitatea în care ne-am trezi. De 1 mai nici nu mai zic.

Imaginația mea nu mai are putere să construiască ceva cu scenariul ăsta, cred că abundența de informații care mă ajung în fiecare zi nu ajută nicicum. Ăsta e și unul din motivele care stau la baza deciziei de a lua o pauză de la Omnivor în perioada asta, timp în care ne concentrăm eforturile în Jurnalul de Pandemie (vă zicem mai jos despre ce e vorba, dacă încă nu v-ați abonat), încercăm să avem grijă de noi și de ceilalți.

Cred c-am avut dintotdeauna defectul ăsta de fabricație: there is a silverlining in everything. Și acum cred același lucru: poate că în aprilie, sau poate că în mai, sau cine știe când, după atâta timp de stat cu noi și cu ai noștri, de gătit mai des, de făcut sport mai des, de dormit mai mult, și de citit mai abitir, o să reușim să schimbăm niște chestii în bine.

Până una-alta, azi e iar despre meta-mâncare: cum e cu mâncatul emoțional, cum ar arăta un meniu de izolare, cum putem să ajutăm restaurantele noastre preferate să treacă peste perioada asta complicată. Iar dacă mai aveți nevoie de ajutor la capitolul provizii, găsiți aici și aici două ghiduri numai bune de luat la cumpărături.

Până data viitoare, să mâncați bine!

Pandemia ne afectează rutina zilnică și schimbă planurile, ne izolează în case, ne face anxioși, dependenți de scroll și ahtiați după răspunsuri, când de fapt tot ce trăim este un maldăr de incertitudine.

În contextul ăsta, la DoR am decis să scriem un newsletter zilnic despre viața pe timp de pandemie: ce e nou la noi și la alții, care sunt veștile bune, cum arată întrebările pe care ni le punem despre cum trăim acum împreună și cum găsim mecanisme de reziliență. Scriem și despre mâncare, pentru că e parte (parcă și mai importantă acum) din ce trăim. Te poți abona aici.

3 lucruri despre mâncatul emoțional 
✍️ & 📷 Georgiana Ilie

Pentru că stresul situației actuale poate avea un impact serios asupra sănătății noastre mintale, ne-am uitat la ce recomandă specialiști în tulburări de alimentație despre cum să administrăm mai bine relația cu mâncarea în aceste zile.

De când sunt acasă ronțăi tot timpul. Cum să fac să mă opresc?
Te vei opri la un moment dat, nu-ți face griji. Mâncatul de stres (la fel ca acumularea* de mâncare pe fond de stres) e un răspuns normal la penurie – chiar dacă ea e percepută, nu reală, spune Catherine Dooner, autoarea The Fuck It Diet. Iar Pixie Turner, nutriționist, spune că uneori, pe termen scurt, avem nevoie să umplem golul emoțional cu mâncare și trebuie să fim blânzi cu noi când se întâmplă asta – e doar o fază.
*Asta nu înseamnă că trebuie să cumperi tot ce găsești. Gândește-te și la alții.

De ce fac asta?
Medicul Evelyn Tribole, co-autoarea unei cărți revoluționare despre relația noastră cu mâncarea, Intuitive Eating, explică așa: „E de înțeles dacă mâncarea este soluția noastră într-o perioadă atât de incertă. Ultimul lucru de care ai nevoie e să adaugi și rușine la stresul pe care îl trăiești. Rafturile goale din supermarket produc sentimente puternice – mai ales dacă ai o istorie personală de penurie alimentară, traumă, diete sau tulburări de alimentație (sau orice combinație între ele)”.

Când mi-e foame, mă abțin, ca să-mi ajungă proviziile.
Nu face asta. În primul rând, dacă ți-e foame, corpul tău îți spune că are nevoie de mâncare sau de confort emoțional. Creierul tău are nevoie de nutrienți și de liniște, nu să se gândească tot timpul la chiorăiala din stomac. În al doilea rând, merită să ne gândim la ce spune Dr. Laura Thomas, nutriționist și autoarea cărții Just Eat It: restricțiile (cântărirea mâncării, a noastră, numărarea caloriilor sau punctelor) nu fac decât să creeze tulburări de alimentație, pentru că ne pierdem încrederea în noi și în capacitatea noastră de a ne regla.
Și cum facem cu proviziile? Dar cu lucratul de acasă și mâncatul fără disciplină? Am vorbit cu Ana Naie pentru câteva sfaturi și idei într-un meniu săptămânal în vreme de izolare. Unul care să ia în calcul efortul zilnic, dar și cămara plină, sau restul de compromisuri cu care trebuie să lucrăm acum. Care să ne readucă plăcerea gătitului și liniștea lui good enough for now.

Tot e mai bine decât biscuiți mâncați mindlessly sub plapumă, zice Ana.
Meniu de #statîncasă, de Ana Naie

MIC DEJUN: 2 wasa cu zacuscă, 1 ou fiert, o felie de telemea sau cașcaval, ardei kapia, castravete 
GUSTARE 1: un fruct
PRÂNZ: mazăre cu morcovi și carne de pui
GUSTARE 2: un iaurt
CINĂ: supă de pui cu carne, tăiței și zarzavat


Gătește câte două porții de mazăre cu pui și supă de pui, e mai eficient din toate punctele de vedere
Citește continuarea meniului săptămânal, pe pagina de Facebook a Anei.

✍️ Nicoleta Rădăcină


A fost suspendată activitatea barurilor și restaurantelor, dar și a sălilor de jocuri de noroc și a evenimentelor religioase prin ordin militar. Asta înseamnă că nu ne mai rămâne decât livrarea la domiciliu și cumpărarea de vouchere dacă vrem să ne susținem afacerile locale preferate.
 
Iată câteva opțiuni:
 
🍽️ NOUA devine Pick UP station, de unde îți poți comanda mâncarea (care se va schimba constant) cu cel puțin două ore înainte. Și pe ei îi poți sprijini cu carduri de tip experiență, pe care le poți cumpăra în avans aici.

🍽️ the ARTIST restaurant și ei lansează primul meniu de luat acasă și își face pagină specială pentru asta. Comandă minimă de 60 de lei la livrare, dar dacă te duci tu acolo, poți să comanzi de cât vrei). 
 
🍽️ QP Pub încearcă pentru prima dată livrarea la domiciliu. „Îți propunem un sistem de livrare care să-ți asigure mâncarea pentru 2-3 zile. Să fie ca-n facultate, numai că de data asta vine autocarul la tine, nu mergi tu la autogară. Frumos, cu bocceluța (mamă, ce cuvânt tare), câteva porții de ciorbă și câteva de felul doi. Evităm astfel să ne vedem în fiecare zi, deși o să ne fie, zău, foarte dor unii de alții,” spune Flori Sandu. Scrieți-le pe pagina de Facebook, dați-le datele de contact și adresa, ca să-ți facă o listă și o hartă.

🍽️ Cafeneaua Acaju din Iași vinde aici vouchere de consumație pe care le poți folosi după ce trece criza. Așa a făcut și Paninaro săptămâna trecută și sigur s-ar bucura să cumperi în continuare. Scrie-le pe pagina de Facebook sau Instagram.

🍽️ Dacă ești în Brașov și vrei să mănânci de la restaurant acasă, uite cum livrează Bistro de l’Arte.
 
🍽️ Dacă ești în Sibiu, Syndicat Gourmet s-a adaptat și el la noua realitate și propune zilnic un meniu diferit pentru livrare în siguranță.

BONUS: Peste 70 de restaurante din rețeaua Gault&Millau vor livra acum la domiciliu. Le găsiți pe toate aici

Iar dacă vreți să mâncați în farfurii cu mesaje care vă mai ridică moralul (preferatul meu e Yes, I look better naked, chiar dacă nu e adevărat), Chicineta livrează gratuit la domiciliu în perioada asta.

Despre cum au luat mai multe restaurante din țară decizia să închidă sau să se restrângă – în primă fază – am scris pe dor.ro și aș zice că e o lectură importantă, ca să înțelegem prin ce trece industria și cum putem s-o ajutăm.


În acest context, uite câteva sfaturi despre cum să-ți ajuți restaurantele preferate.

Ne-am tot gândit zilele astea cum e să ai o dietă specială în contextul rafturilor goale și nebuniei din supermarket?

Toată lumea vorbește despre coșurile pline ochi cu mălai și fâină, despre lipsa hârtiei igienice (a rezolvat cineva până acum misterul ăsta?), însă nu știm mai nimic despre cum e să faci cumpărăturile de pandemie cu boală celiacă, intoleranță la gluten sau lactoză, sau cu orice altă restricție alimentară. Știi pe cineva cu așa o poveste? Apasă pe butonul de mai jos și scrie-ne. 
 
Diete și restricții în vreme de pandemie
Acest newsletter a fost scris de lângă pesto de leurdă pe-o felie de pâine proaspătă (Cătălina) și ovăz cu apă de cocos, niște nuci și jumătate de banană – I KNOW, FANCY (Nicole).
Facebook
Instagram
Email
Copyright © 2020 Omnivor, All rights reserved.


You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp