Copy
View this email in your browser

NIZU themanieuwsbrief
Week tegen Eenzaamheid 2020:
ontmoeting & contactVan 1 t/m 7 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid 2020.
Binnen het Netwerk Informele Zorg Utrecht zijn veel organisaties actief om ervoor te zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en contact met elkaar kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan maatjesprojecten, bezoekvrijwilligers, dialogen en workshops.

Als NIZU bieden we je graag dit overzicht aan, voor jou als professional of als actieve wijkbewoner die graag de mensen in haar of zijn omgeving mogelijkheden wil bieden of naar de juiste plek wil doorverwijzen.
Mensen in je netwerk voor wie deze informatie ook handig is? Stuur dan deze nieuwsbrief zeker door!

Wil je meer weten over wat werkt bij eenzaamheid en welke vormen van eenzaamheid er zijn? Bezoek dan de themapagina's over dit onderwerp op de website van Movisie en lees dit artikel: Eenzaamheid: Wat weten we en waar staan we?

Met deze themanieuwsbrief hopen we je een beeld te geven van wat er mogelijk is, al blijft dit natuurlijk maar een greep uit alle mogelijkheden die er op informeel gebied zijn. Wil je advies op maat? Zoek dan contact met de Ambassadeur Informele Zorg in jouw wijk, zij/hij helpt je graag verder!

 
Ambassadeurs Informele Zorg

Zin in Utrecht

Zin in Utrecht: professionele geestelijk verzorgers en vrijwilligers die aan inwoners van de gemeente Utrecht ondersteuning bieden op het terrein van zingeving, levensvragen en spiritualiteit. In de Week tegen Eenzaamheid staan een aantal activiteiten op het programma: Zin in Utrecht aanbod

Utrecht in Dialoog:
praat met elkaar tegen eenzaamheid 

In de Week tegen Eenzaamheid zoeken jong en oud actief contact met buurt- en stadgenoten, tijdens live en online dialogen. Iedereen kan zelf ervaren hoe het is om online of live contact te maken met mensen die je niet vanzelf tegenkomt! Utrecht in Dialoog: Praat met elkaar tegen eenzaamheid.

U Centraal: Vriendschap in Utrecht

Vriendschap in Utrecht helpt Utrechters tussen de 18 en 50 jaar om meer mensen te leren kennen en betere vriendschappen te sluiten: Vriendschap in Utrecht

Humanitas Utrecht:
Vriendschappelijk Huisbezoek

Voor mensen die zich soms alleen voelen en behoefte hebben aan een luisterend oor of die activiteiten willen ondernemen. Humanitas koppelt iemand aan een maatje met wie zij of hij enkele hobby’s of interesses deelt. In deze corona-tijd is telefonisch contact of online contact ook mogelijk.
Humanitas: Vriendschappelijk Huisbezoek

Handjehelpen: Even bellen voor een praatje

Veel mensen in Nederland voelen zich eenzaam, bijvoorbeeld omdat een sociaal netwerk ontbreekt. Vaak is er de behoefte om met iemand te kunnen praten. Handjehelpen biedt naast 'gewone' maatjes ook belmaatjes. Een belmaatje biedt een luisterend oor, gezellig praatje, even samen lachen, of juist meedenken bij lastige vraagstukken. In deze tijd van afstand is dit een fijn aanbod. Handjehelpen: Belmaatje

Al Amal: Hulp aan huis

Het project ‘Hulp aan huis’ richt zich op lichte hulp achter de voordeur van Utrechtse bewoners die – om uiteenlopende redenen – niet gemakkelijk zelf de deur uit kunnen, vaak laaggeletterd zijn of de Nederlandse taal niet machtig zijn. Dit project richt zich met name op het activeren, wegwijs maken en netwerk verbreden van bewoners. Ook worden er steeds meer sociale maatjes gekoppeld aan mensen die eenzaam zijn. Meer informatie? Mail naar aanmeldingen@al-amal.nl

Present Utrecht: Sociaal tuinieren

Dit najaar start Present Utrecht weer met het project Sociaal Tuinieren. Present ondersteunt hierbij actieve wijkbewoners bij het opknappen van verwaarloosde tuintjes van andere wijkbewoners die dit om de een of andere reden niet meer zelf kunnen. Stichting Present: Sociaal tuinieren

Serve the City: Jongeren voor ouderen

De vrijwilligersorganisatie Serve the City inspireert en motiveert jongeren in de leeftijd van 16-30 jaar om een verschil te maken in de stad door zich in te zetten voor een Utrechter die hulp nodig heeft of wel wat aandacht kan gebruiken: Serve the City

VC Utrecht:
Workshop eenzaamheid signaleren

De VrijwilligersCentrale Utrecht organiseert op maandag 5 oktober de workshop ‘Eenzaamheid signaleren & bespreekbaar maken’.
De training maakt deel uit van de Utrechtse aanpak eenzaamheid ‘Utrecht Omarmt’. Hierbij wordt ingezet op snellere en betere signalering, waarna degenen die steun kunnen gebruiken zo snel mogelijk naar de juiste plek worden geholpen. Deze workshop wordt online aangeboden.
Workshop Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken

Datum & tijd: 5 okt, 17:30 - 21:00.

Utrecht Omarmt

Het werd al even genoemd, het Utrechtse initiatief om wat aan eenzaamheid te doen. Juist in deze corona-tijd blijkt hoe waardevol de samenwerking in de stad op dit thema is. Je leest er meer over op Een tegen eenzaamheid: de Utrechtse aanpak

Vrijwilligerswerk

Gezien worden en betekenis hebben zijn twee factoren die een belangrijke rol spelen bij de vraag of iemand zich eenzaam voelt of niet. Een van de manieren om actief te blijven en in contact te komen met anderen is het doen van vrijwilligerswerk.
In de vacaturebank van VC Utrecht kom je allerlei vrijwilligersvacatures tegen, met vacatures voor vrijwilligers, variërend van koffie schenken bij een buurtsoos tot vrijwilligerscoördinator bij een taalhulporganisatie.
VrijwilligersCentrale Utrecht vacaturebank

Buurtinitiatieven & wijkwebsites

Elke wijk en buurt kent ook eigen (bewoners)-initiatieven gericht op contact en ontmoeting. De sociaal makelaar in jouw wijk heeft zicht op wat er in jouw wijk georganiseerd wordt en kan je doorverwijzen.
In Noordwest (o.a. Zuilen), Zuid en Oost zijn burennetwerken actief. Hier bieden buren onderlinge burenhulp.
In een aantal wijken zijn ook wijkplatforms actief waar je zelf informatie kan vinden over wat er in je wijk te doen is.

Website NIZU:
zoeken in het informele aanbod

Ken jij de zoekfunctie op onze webite al? Hiermee kun je in het aanbod van alle bij het Netwerk Informele Zorg Utrecht betrokken organisaties en initiatieven zoeken. Door te filteren op bijvoorbeeld wijk en doelgroep kom je terecht bij het aanbod dat je zoekt: NIZU-website
Schrijf je in voor de themanieuwsbrieven van het NIZU
Copyright © *2020* *Netwerk Informele Zorg Utrecht*, All rights reserved.

www.nizu.nl 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij het Netwerk Informele Zorg Utrecht


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
NIZU · Pallas Athenedreef 12 · Utrecht, Ut 3512 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp